BACK TO
TOP
Δενδροκηπευτικά

Κάτι στράβωσε πάλι στα βερίκοκα, δύσκολη στιγμή για παραγωγούς

«Πάρτι» σε βάρος των παραγωγών στήνουν και φέτος οι έµποροι στα µεγάλα παραγωγικά κέντρα βερίκοκου της Μακεδονίας, αφού µετά το αρχικό «τίναγµα» των τιµών έως και πάνω από 1,80 ευρώ το κιλό, για τις υπερπρώιµες ποικιλίες, η συνέχεια δυστυχώς απογοητεύει τους πάντες.

2Verikoko_pinakas

Λεωνίδας Λιάμης

27
0
  1. Όσο προχωρά η συγκοµιδή στις µεσοπρώιµες ποικιλίες βερίκοκου το εύρος τιµών κυµαίνεται από 0,40 έως 0,60 ευρώ το κιλό στη Χαλκιδική, 0,80 ευρώ στην Πέλλα, ενώ στα 0,90 ευρώ, κατά µέσο όρο, πουλά η Ηµαθία, µε περαιτέρω καθοδική τάση. «Το κλίµα ευνοεί τους πτωµατοφάγους», δήλωσε χαρακτηριστικά στην Agrenda παραγωγός του προϊόντος που θέλησε, για ευνόητους λόγους, να διατηρήσει την ανωνυµία του. Όπως εξηγεί, το εµπόριο γνωρίζει ότι οι παραγωγοί είναι ανοργάνωτοι και «πατάει» πάνω σε αυτό για να αγοράζει φθηνά τα προϊόντα, επικαλούµενο κάθε φορά και µια διαφορετική δικαιολογία.
  2. Στην προκειµένη περίπτωση σηµειώνει ο συνοµιλητής µας, ένας από τους µοχλούς πίεσης που χρησιµοποιείται είναι η ποιοτική υποβάθµιση µέρους της παραγωγής από τις χαλαζοπτώσεις, για να ψωνίζουν τα φρούτα µε χαµηλές τιµές. «Είναι ένα πρόβληµα τα χαλαζοχτυπηµένα προϊόντα, διότι ειδικά τα µεγάλα σούπερ µάρκετ της Ευρώπης, µε το παραµικρό γυρίζουν την παραγγελία πίσω. Όµως πρακτικά αυτό θα σήµαινε ότι στα βερίκοκα της πρώτης ποιότητας, η τιµή, θα έπρεπε να έχει εκτοξευτεί, αφού οι ποσότητες είναι λίγες. ∆εν συµβαίνει όµως», αναφέρει και προσθέτει µε νόηµα πως «κάτι πάει στραβά εδώ».
  3. Ο παραγωγός Κώστας Μαρκοβίτης, πάντως, µε περίπου 200 στρέµµατα στην περιοχή Αγίας Μαρίνας και Αγίου Γεωργίου στην Ηµαθία, θεωρεί πως οι έµποροι που θέλουν να κρατήσουν τις ποιοτικές τους αγορές, θα βάλουν το χέρι στην τσέπη τουλάχιστον για τα ποιοτικά βερίκοκα. «Αυτή την περίοδο ωστόσο οι τιµές κυµαίνονται από 0,70 έως και 1,10 ευρώ το κιλό, µε τα περισσότερα να πωλούνται στα 0,90 ευρώ το κιλό», τονίζει ο κ. Μαρκοβίτης και σηµειώνει πως µικρές ποσότητες από τις υπερπρώιµες ποικιλίες πουλήθηκαν και µε 1,60 ευρώ το κιλό.
  4. Ανώµαλη προσγείωση κατέγραψαν οι τιµές και στην Πέλλα, όπου µετά το «άνοιγµα» της αγοράς µε έως και 1,80 ευρώ το κιλό, για το ποιοτικό βερίκοκο, σήµερα, όπως τονίζει στην Agrenda ο γεωπόνος Πελοπίδας Παπαγεωργίου από τη Σκύδρα, παίζει µεταξύ 0,70-0,80 ευρώ το κιλό, όµως έχουν καταγραφεί συναλλαγές και µε 0,40 ευρώ το κιλό. «Οι όψιµοι παγετοί και οι βροχοπτώσεις προκάλεσαν προβλήµατα στο βερίκοκο και σε κάποιες περιοχές, η ποιοτική υποβάθµιση φτάνει έως και το 40%-45% της παραγωγής», επισηµαίνει ο ίδιος.
  5. Ακόµη πιο δύσκολη, ωστόσο, είναι η κατάσταση για τους παραγωγούς στη Χαλκιδική, όπου η εκτιµώµενη παραγωγή φέτος είναι στους 20.000 τόνους. «Η σεζόν στην Πορταριά, την καρδιά της καλλιέργειας, άνοιξε µε µόλις 1,10 ευρώ το κιλό στις υπερπρώιµες», τονίζει ο παραγωγός ∆ηµήτρης Γκουτζιούχας, προσθέτοντας πως «πολλά κτήµατα θα µείνουν ασυγκόµιστα, καθώς το εµπόριο ζητά τα χαλαζοχτυπηµένα για χυµοποίηση µε 9 λεπτά το κιλό, όταν το κόστος συγκοµιδής είναι στα 11 λεπτά».
  6. Με την εξόχως ενδεικτική φράση «µαύρα χάλια» περιγράφει τη φετινή χρονιά για το βερίκοκο και ο παραγωγός Παύλος Γιαλαγκολίδης, µε 25 στρέµµατα της καλλιέργειας, καθώς όπως αναφέρει αυτή τη στιγµή για τα καλής ποιότητας βερίκοκα η τιµή είναι έως 0,50 ευρώ το κιλό, ενώ τα δεύτερης ποιότητας µε το ζόρι πιάνουν 0,20 ευρώ το κιλό. «Το κακό είναι πως και ο ΕΛΓΑ αυτά που δίνει για αποζηµίωση είναι ψίχουλα», όπως σχολιάζει ο ίδιος.

    Αναλυτικό ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 1 Ιουνίου, μαζί με το περιοδικό Profi.

     
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία