Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Ροδάκινα

Επίμονες οι διαμαρτυρίες για τακτικές της βιομηχανίας στα ροδάκινα

Ο Αγροτικός Σύλλογος περιοχής Αμυνταίου, καταγγέλλει την απαράδεκτη στάση, τόσο της μεταποιητικής βιομηχανίας, όσο και των εμπορικών εταιρειών, που διακινούν τα επιτραπέζια ροδάκινα και νεκταρίνια.

συνελευση_ΑΣ_Ημαθιας1

Γιάννης Πανάγος

4008
11

Μετά την μεγάλη χαλαζόπτωση, οι αγρότες της περιοχής του Αμυνταίου επιβαρύνθηκαν με επιπλέον κόστη, για την καλλιέργεια του ροδάκινου. Η συγκομιδή έχει αρχίσει, αλλά κανένα εργοστάσιο, και κανένας έμπορας, δεν θέλει ροδάκινα από την περιοχή, με αποτέλεσμα οι αγρότες να είναι αναγκασμένοι, να τα ρίξουν από τα δέντρα κάτω, για να μην δημιουργήσουν προβλήματα την επόμενη χρονιά, και να τα καταστρέψουν με διάφορους τρόπους. 

Με ανακοίνωσή του, ο Αγροτικός Σύλλογος Αμυνταίου καλεί την πολιτεία να παρέμβει και να δώσει λύση, ενώ πιστεύει ότι ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων, θα αντιμετωπίσει τη ζημιά της χαλαζόπτωσης, με δίκαιο και αντικειμενικό τρόπο, ώστε η αποζημίωση, να καλύπτει στο ελάχιστο το κόστος παραγωγής, το οποίο είναι αυξημένο κατά 70% ,σε σχέση με πέρσι (από 700 ευρώ/στρ. έχει ανέβει στα 1.200 ευρώ/στρ.).

Σε συγκέντρωση προχωρούν οι ροδακινοπαραγωγοί στο Αμύνταιο

Ο Αγροτικός Σύλλογος περιοχής Αμυνταίου, ενημερώνει τους παραγωγούς, τους συνεταιρισμούς της περιοχής, τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, και τους βουλευτές, ότι τη Δευτέρα 8 Αυγούστου και ώρα 10:00 π.μ. , θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση ροδακινοπαραγωγών της περιοχής Αμυνταίου, στον δρόμο νότια της κεντρικής εκκλησίας του Αμυνταίου, Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης.

Η χαλαζόπτωση που έπληξε την περιοχή έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στην απορρόφηση των ροδάκινων, και των βιομηχανικών και των επιτραπέζιων. Οι ροδακινόπαραγωγοί της περιοχής, επιβαρύνονται ακόμα και με το κόστος συλλογής των ροδάκινων, προκειμένου να απομακρυνθούν από τα κτήματα, για να μην δημιουργήσουν προβλήματα, για τις επόμενες χρονιές. Ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, αποζημιώνει στο 100%  έως τα 750,00€/στρ. , όταν το κόστος παραγωγής για τη φετινή χρονιά, ξεπερνά τα 1.200,00€/στρ. , από τα 700,00€/στρ. που ήταν την προηγούμενη χρονιά.

Οι τοπικοί ροδακινοπαραγωγοί ζητούν άμεσα δέσμευση, από τη διοίκηση του ΕΛΓΑ, ότι το ποσό της ασφαλιζόμενης αξίας παραγωγής, θα ανέβει σε τέτοιο επίπεδο, ώστε να καλύπτει το κόστος παραγωγής. Οι παραγωγοί απαιτούν επίσης, να μην υπολογιστεί η υπολειμματική αξία, διότι δεν υπάρχει. Ακόμη , ζητούν από την μεταποιητική βιομηχανία, να ανακοινώσει, τιμές για τα ροδάκινα που δεν έχουν χαλαζοχτυπηθεί.


Ψήφισμα διαμαρτυρίας και από τον Αγροτικό Σύλλογο Ημαθίας

«Το τελευταίο διάστημα και βρισκόμενοι στην καρδιά της παραγωγής, πέραν των πολλών προβλημάτων (έλλειψη εργατικών χεριών, αύξηση κόστους παραγωγής κ.α.) που ταλανίζουν τους ροδακινοπαραγωγούς τη φετινή σεζόν, βλέπουμε να διαδραματίζεται ένα απαράδεκτο σκηνικό, με τη βιομηχανία να δρα ανενόχλητη χωρίς καμία παρέμβαση της πολιτείας, εις βάρος των παραγωγών, διακόπτοντας για όσο διάστημα θέλει και όποτε επιθυμεί, τις παραλαβές συμπύρηνων ροδάκινων, έχοντας ως σκοπό τη μείωση της τιμής των 0,33 – 0,35 ευρώ/κιλό που ήταν εκτίμηση του Προέδρου της ΕΚΕ , μάλιστα από το χειμώνα και σε καμία περίπτωση δε μπορεί να χαρακτηριστεί ΔΙΚΑΙΗ.

Η σκληρή στάση της βιομηχανίας απέναντι στους ροδακινοπαραγωγούς , είναι αδικαιολόγητη και διόλου ηθική, καθώς καθ’  όλη την καλλιεργητική περίοδο προέτρεπε του παραγωγούς να εφαρμόσουν τις οδηγίες της και σήμερα διακόπτει τις παραλαβές συμπύρηνων ροδάκινων ανά τακτά διαστήματα, οδηγώντας τους ροδακινοπαραγωγούς σε απόγνωση, καθώς βλέπουν μεγάλος μέρος της παραγωγής τους, να πηγαίνει στο χυμό ή ακόμη και να χάνεται.

Καταγγέλουμε

Τον εμπαιγμό της βιομηχανίας εις βάρος μας , και επιθυμούμε την αποτροπή των όποιων αθέμιτων εμπορικών πρακτικών δημιουργούνται.

Την κυβέρνηση και το ΥΠΑΑΤ για την έως τώρα αδιάφορη στάση τους.

Αιτούμαστε

  • Την απορρόφηση όλων των ποσοτήτων συμπύρηνων ροδάκινων.
  • Τιμή τουλάχιστον των 0,33 – 0,35 ευρώ/κιλό που ήταν και εκτίμηση του προέδρου της ΕΚΕ.
  • Ενίσχυση των ροδακινοπαραγωγών, όπως γίνεται με την ζάχαρη, τα κουτιά κ.α. και δίνονται ενισχύσεις στη βιομηχανία, κατά τον ίδιο τρόπο, τώρα, σε μια περίοδο κρίσης, όπου έχουν χαθεί ποσότητες ροδάκινων και το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευτεί στα ύψη.
  • Επίσης, όσον αφορά τις μεγάλες ζημιές που προκάλεσαν οι άκαιρες και έντονες βροχοπτώσεις(Ιούνιο και Ιούλιο) σε νεκταρίνια, επιτραπέζια ροδάκινα και βερίκοκα και αρνείται ο ΕΛΓΑ να τις αποζημιώσει, ζητούμε να δοθούν άμεσα , ΔΙΚΑΙΕΣ ενισχύσεις μέσω χρηματοδοτικού εργαλείου ή να υπάρξει τροποποιητική του κανονισμού του ΕΛΓΑ όπως συνέβη στο παρελθόν(Ασθένεια κλαδοσπόριο) αλλά και σε άλλες καλλιέργειες (Προανθικό στάδιο).

Ο Πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας»

Παρέμβαση υφυπουργού για τα συμπύρηνα, δεν αρκεί η απορρόφηση  
Στην οδό των ισορροπιών και των ίσων αποστάσεων κινήθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών και βουλευτή Ημαθίας, Απόστολου Βεσυρόπουλου με εκπροσώπους του κλάδου παραγωγής και διαχείρισης των συμπύρηνων ροδακίνων, χωρίς να υπάρξουν λύσεις στα θέματα που θέτουν οι παραγωγοί, πέραν μιας αόριστης δέσμευσης από την πλευρά της βιομηχανίας ότι θα απορροφηθούν όλες οι ποσότητες. 

Το πώς, πότε και κυρίως σε ποια τιμή, είναι κάτι που μένει αδιευκρίνιστο. Μέχρι τότε, οι βιομηχανίες παραλαμβάνουν στο χρόνο που θέλουν με τον ρυθμό που θέλουν, τις ποσότητες που θέλουν, κατηγοριοποιώντας το προσφερόμενο προϊόν κατά βούληση και «παίζοντας» με τα μικρόκαρπα, τις ξένες ύλες και τα ροδάκινα που θα οδηγηθούν στην χυμοποίηση, έναντι εξευτελιστικού βέβαια τιμήματος.    

Η ανακοίνωση μετά τη συνάντηση με Βεσυρόπουλο έχει ως ακολούθως:

«Μετά από πρωτοβουλία του Υφυπουργού Οικονομικών και βουλευτή Ημαθίας, κ. Απόστολου Βεσυρόπουλου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στα γραφεία της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος (Ε.Κ.Ε.) με την συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας, κ. Κωνσταντίνου Καλαϊτζίδη, του Προέδρου της Ε.Κ.Ε. κ. Κώστα Αποστόλου και του Αντιπροέδρου της ΕΘΕΑΣ, κ. Χρήστου Γιαννακάκη με θέμα την διαχείριση του συμπύρηνου ροδακίνου. 

Ο Υφυπουργός Οικονομικών εξέφρασε την ανησυχία του για την εμφανιζόμενη προβληματική απορρόφηση καθώς και για το επίπεδο της τιμής της πρώτης ύλης. Από τη συνάντηση προέκυψε ότι παρά τα υπάρχοντα προβλήματα (από την έλλειψη εργατικού δυναμικού) η Βιομηχανία θα απορροφήσει το σύνολο της διαθέσιμης ποσότητας σύμφωνα με τις απαιτούμενες προδιαγραφές.  

Ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Ε. υποστήριξε την τιμή που εξαγγέλθηκε με δήλωση του την 20/12/21 για 0,33-0,35€ ανά κιλό. 

Ο Υφυπουργός Οικονομικών ζήτησε να τηρηθεί από τις Βιομηχανίες η ανακοινωθείσα τιμή της Ε.Κ.Ε. των 0,33-0,35€ ανά κιλό και να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα των εργοστασίων για την απορρόφηση του συνόλου της ποσότητας των ροδακίνων».

Στο μεταξύ και ο Αγροτικός Σύλλογος Αμυνταίου κάνει λόγο για «απαράδεκτη στάση» εκ μέρους της μεαποιητικής βιομηχανίας λέγοντας πως η συγκομιδή έχει αρχίσει, αλλά κανένα εργοστάσιο, και κανένας έμπορας, δεν θέλει ροδάκινα από την περιοχή, με αποτέλεσμα οι αγρότες να είναι αναγκασμένοι, να τα ρίξουν από τα δέντρα κάτω.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:


Με τον πήχη χαμηλά και «ψαλιδίσματα» στο... ζύγι η καμπάνια στα συμπύρηνα


Με αφετηρία από το χαμηλό επίπεδο τιμών των 33-35 λεπτών το κιλό, φαίνεται κινείται φέτος η αγορά στα συμπύρηνα ροδάκινα, με τους παραγωγούς να καταγράφουν εκτεταμένες καταστρατηγήσεις αυτής της βάσης, με παράπλευρους διαδρόμους μείωσης της τιμής από την πλευρά της μεταποιητικής βιομηχανίας. 
Με αφορμή κυρίως την ανομοιογένεια που υπάρχει στη φετινή παραγωγή, τα εργοστάσια παραλαβής των ροδάκινων φαίνεται να επιδίδονται σε εκτεταμένες απορρίψεις προϊόντος με αποτέλεσμα η τιμή παραγωγού να μειώνεται περαιτέρω και μάλιστα σημαντικά.

Υπήρχε κανένας λόγος η βιομηχανία συμπύρηνων ροδακίνων να πουλήσει τη φετινή χρονιά πιο φτηνά σε σχέση με πέρσι; Το ερώτημα αυτό θέτει η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών-ΕΘΕΑΣ, με αφορμή τις χαμηλές τιμές που ανακοινώθηκαν για την πρώτη  ύλη από  την Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος (Ε.Κ.Ε.)  - που προσδιορίστηκαν από  0,33 έως 0,35 ευρώ το κιλό κλάση Ι (κονσέρβα) - τις αμφιβολίες που εκφράστηκαν για το εάν καλύπτουν το διαμορφωμένο κόστος παραγωγής, αλλά και τις καταγγελίες ότι ήδη αρχίζουν να καταστρατηγούνται με διάφορα τεχνάσματα.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ΕΘΕΑΣ, όλα αυτά την ώρα που οι  τιμές πώλησης της κομπόστας που προσφέρθηκαν στην Διεθνή  αγορά  ήταν χαμηλές, ενώ θα έπρεπε να είναι υψηλότερες εάν όχι ίδιες με τις περσινές και μάλιστα χωρίς να υπάρχουν ανταγωνιστές από άλλες χώρες.

Η ΕΘΕΑΣ, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της,  αναλαμβάνοντας τις θεσμικές της ευθύνες  που απορρέουν από τον ιδρυτικό νόμο ζητά άμεσα:

  • Να σταματήσουν οι βιομηχανίες να χρηματοδοτούν και να προμηθεύονται πρώτη ύλη από τα λεγόμενα «στέκια»,
  • Την έναρξη διαπραγματεύσεων έτσι ώστε να προχωρήσει διεπαγγελματική συμφωνία που θα κατοχυρώνει και τις δύο αντισυμβαλλόμενες πλευρές, θα αντιμετωπίζει τις διαμορφωμένες συνθήκες αγοράς και κόστους και θα εγκαθιστά συνεργασία που θα εγγυάται την επιβίωση συνολικά του κλάδου και κυρίως της αδύναμης πλευράς του Έλληνα Αγρότη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΘΕΑΣ:

Απαράδεκτες Πρακτικές ορισμένων Βιομηχανιών Κονσερβοποίησης

Μηνύματα διαμαρτυρίας έρχονται από όλες τις περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου ξεκίνησε η συγκομιδή συμπυρήνων ροδακίνων, για απαράδεκτες πρακτικές που αρχίζουν να εφαρμόζουν ορισμένες βιομηχανίες  κονσερβοποίησης.

Σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για τους Αγρότες, οι οποίοι πλήττονται από την κλιματική αλλαγή, την αύξηση του κόστους των  καυσίμων, των φυτοφαρμάκων, των λιπασμάτων, του εργατικού κόστους αλλά και την έλλειψη εργατικών χεριών, θα περίμενε κανείς μία υπεύθυνη και αλληλέγγυα στάση της βιομηχανίας.

Δυστυχώς όμως ορισμένες βιομηχανίες δεν στέκονται στο ύψος των ευθυνών τους και αντιμετωπίζουν τους Αγρότες με περιφρόνηση,  αδιαφορώντας για την αξιοπρέπειά τους και την  ανάγκη της  επιβίωσής τους.

Οι τιμές που ανακοινώθηκαν για την πρώτη  ύλη από  την Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος (Ε.Κ.Ε.)  και που προσδιορίζονταν από  0,33 έως 0,35 € το κιλό κλάση Ι (κονσέρβα),  πέρα του ότι εκφράστηκαν αμφιβολίες για το εάν καλύπτουν το διαμορφωμένο κόστος παραγωγής, καταγγέλλεται ότι ήδη αρχίζουν να καταστρατηγούνται με διάφορα τεχνάσματα.

Ταυτόχρονα οι  τιμές πώλησης της κομπόστας που προσφέρθηκαν στην Διεθνή  αγορά  ήταν χαμηλές, ενώ θα έπρεπε να είναι υψηλότερες εάν όχι ίδιες με τις περσινές και μάλιστα χωρίς να υπάρχουν ανταγωνιστές από άλλες χώρες.

Και τίθεται το ερώτημα, υπήρχε κανένας λόγος η βιομηχανία να πουλήσει τη φετινή χρονιά πιο φτηνά σε σχέση με πέρσι και να επιδιώκει τώρα να πληρώσει τις λάθος εμπορικές της πρακτικές  και «την χασούρα» ο αγρότης;

Εκτιμούμε,  ότι οφείλει η βιομηχανία να απαντήσει για ποιο λόγο κάνει δώρα στις ξένες αλυσίδες Σούπερ Μάρκετ σε βάρος του εαυτού της, αλλά κυρίως σε βάρος των Ελλήνων Αγροτών.

Και οφείλει να απαντήσει εάν η πολιτική αυτή που εφαρμόζεται από ορισμένους Επιχειρηματίες, είναι υπεύθυνη Εθνική πολιτική, φιλοαγροτική πολιτική ή ανεύθυνη  πολιτική και επικίνδυνη. 

Ένα όμως  είναι   ξεκάθαρο  ότι  η   πολιτική  αυτή   πρέπει  να σταματήσει ΤΩΡΑ.

Και πρέπει πλέον σε θεσμικό επίπεδο μεταξύ βιομηχανίας και πρωτογενούς παραγωγικού  μηχανισμού, να συμφωνούνται στρατηγικές, να διεξάγονται διαπραγματεύσεις, να προστατεύονται τα συμφέροντα όλων των πλευρών και να πορευόμαστε συντεταγμένα και πάνω απ’ όλα σεβόμενοι την αξιοπρέπεια, τον κόπο του αγρότη αλλά και το Εθνικό συμφέρον.

Ταυτόχρονα θα πρέπει άμεσα να σταματήσουν οι βιομηχανίες να χρηματοδοτούν και να προμηθεύονται πρώτη ύλη από τα λεγόμενα «στέκια», τα οποία είναι κέντρα παρατυπιών, φοροδιαφυγής  και υπονόμευσης  της  νόμιμης  διάθεσης  του προϊόντος και του  προγραμματισμού της  παραγωγής.

Η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών ( ΕΘ.Ε.Α.Σ.)  αναλαμβάνοντας τις θεσμικές της ευθύνες  που απορρέουν από τον ιδρυτικό νόμο, ζητά από την Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος ( Ε.Κ.Ε.) την έναρξη διαπραγματεύσεων έτσι ώστε να προχωρήσει διεπαγγελματική συμφωνία που θα κατοχυρώνει και τις δύο αντισυμβαλλόμενες πλευρές, θα αντιμετωπίζει τις διαμορφωμένες συνθήκες αγοράς και κόστους  και θα εγκαθιστά συνεργασία που θα εγγυάται την επιβίωση συνολικά του κλάδου και κυρίως της αδύναμης πλευράς του Έλληνα Αγρότη.

 

ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ε.Κ.Ε.

ΘΕΜΑ: Συμπύρηνο Ροδάκινο

Τις τελευταίες ημέρες διαπιστώνονται μεγάλα προβλήματα στη διακίνηση του συμπύρηνου ροδάκινου και έχω γίνει δέκτης πολλών ενστάσεων.  Την ίδια ώρα υπήρξαν και διάφορες ανακοινώσεις.

Είναι αλήθεια ότι την περίοδο αυτή, δηλαδή στην κορύφωση της Κατερίνα, η προσφορά α’ ύλης ξεπερνά τις δυνατότητες μεταποίησης. Είναι πρόθεση της βιομηχανίας να απορροφήσει το σύνολο της παραγωγής και για αυτό έχει γίνει μεγάλη αποθεματοποίηση (ψυγεία).

Επειδή όμως πολλοί αναφέρονται στην Ε.Κ.Ε., θέλω να ξεκαθαρίσω τα παρακάτω:

1) Εξακολουθώ να υποστηρίζω την από 20/12/21 δήλωσή μου, ότι τα 0,33-0,35 ευρώ ανά κιλό προϊόντος μπορούν να θεωρηθούν μια δίκαιη τιμή για όλα τα ποιοτικά ροδάκινα (μέγεθος, χρώμα κλπ.)

2) Ο χαρακτηρισμός της ποιότητας που παραλαμβάνουν οι βιομηχανίες είναι αποκλειστικά θέμα των συναλλασσόμενων. Δηλαδή, της συγκεκριμένης βιομηχανίας που κάθε φορά αγοράζει και του αντίστοιχου πωλητή (συνεταιρισμός, έμπορος κλπ.)

3) Τα πράγματα έφτασαν σε αυτή την κατάσταση λόγω της αδυναμίας ΟΛΩΝ των εμπλεκόμενων (παραγωγοί-βιομηχανία-Πολιτεία) να δημιουργήσουν ένα οργανωμένο πλαίσιο διαχείρισης του συμπύρηνου

4) Τέλος, όπως επανειλημμένα έχω δηλώσει, είναι απόλυτη αναγκαιότητα να επιτευχθεί επιτέλους η οργάνωση του συνόλου των παραγωγών μέσω Ομάδων Παραγωγών, ώστε να μπει ένα τέλος στο φαύλο καθεστώς των στεκιών και των μεσαζόντων το οποίο ούτε η Πολιτεία δε μπόρεσε να ελέγξει

Κωνσταντίνος Αποστόλου

Πρόεδρος

 

Σχόλια (11)
Προσθήκη σχολίου

02-08-2022 13:43Αγροτης

Α ρε σφουγκοκωλαριε παναγο.εντολη πρωθυπουργου για την επιστροφη φορου,εντολη υφυπουργου για τα ροδακινα.εντολη,εντολη,εντολη,εντολη........καθε μερα εντολες και λεφτα ΤΙΠΟΤΑ.καλα δεν καταλαβαινεις οτι εχεις γινει τοοοοοοοσο ΓΕΛΕΙΟΣ που ακομα και το ιδιο το κομμα σου πρεπει να ριχνει πολυ γελειο με εσενα για το ποσο κομματογλυφτης εισαι.πρεπει και οι ιδιοι να απορουν ποσο δουλος εισαι.εισαι ο πορτοσαλτε του agronews.εσυ πρεπει να βαζεις τα κλαματα απο συγκινηση ακομα και οταν καποιος του κομματος σου πει καλημερα.ουστ γλιτσα,γεωργιαδη,αυτια,οικονομου.εχεις σπασει το δεξιομετρο.βλαμμενε!!!!!!

Απάντηση

01-08-2022 16:57Γιωργος

Παναγο που ειναι η επιστροφη φορου πετρελαιου;;;;;;;;;;αρχικα ηταν να δοθει με την ληξη του οσδε ως τα μεσα Ιουλιου.πριν 10 μερες μας ειπες οτι "με εντολη πρωθυπουργου" θα δοθει εως 15 Αυγουστου.που ειναι η πλατφορμα για τις αιτησεις ρε κομματοκοπροσκυλο;;;;;;;;;;;;;;;αν δεν πληρωθουμε ως τις 15 Αυγουστου που ειπες,θα ερθουμε ολοι μαζι οι αγροτες σπιτι σου,να μας.πληρωσεις απο την τσεπη σου κομματοσκυλο παπαγαλε φασιστα.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)

01-08-2022 14:35Pella

Ανακοίνωσε ο παυλιδης τιμή 28 στα καλα ροδάκινα στον παραγωγό 21 στο κλαρί και 11 στο χυμό … περάστηκα μας

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

01-08-2022 12:21Εμ..

Τα προηγούμενα χρόνια πουλούσαν κ τα κουκούτσια ,μικρά ,πράσινα ..σε τιμή 0.40-0.45.. το έπαιζαν μάγκες κ κορόιδευαν ότι πουλανε κ τα κουκούτσια με 0.45.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία