Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Ροδάκινα

Με όρους αγοράς του ’80 γίνεται η διακίνηση στα συμπύρηνα ροδάκινα

Με το µοντέλο της δεκαετίας του ’80 δείχνει να εξελίσσεται η φετινή διαδικασία παράδοσης και τιµολόγησης των συµπύρηνων ροδάκινων, µε τους παραγωγούς να µεταφέρουν στα εργοστάσια και τους χώρους συγκέντρωσης (στέκια) ό,τι βγάλει το δένδρο και τους µεταποιητές να πληρώνουν στο τέλος ό,τι προαιρούνται.

42_22

Γιάννης Πανάγος

3788
5

Με όρους αγοράς δεκαετίας του ’80 γίνεται η διακίνηση  στα συμπύρηνα ροδάκινα

Το κακό είναι ότι σε µια χρονιά µε µεγάλη παραγωγή όπως η φετινή, η εκκαθάριση είναι αποτέλεσµα ενός ιδιότυπου συµψηφισµού που αδικεί τους καλούς παραγωγούς και ανταµείβει τους λιγότερους σχολαστικούς µε την καλλιέργεια.

Κι αυτό γιατί, οι βιοµηχανίες δεν έχουν τον τρόπο αλλά ούτε και την καλή διάθεση σε µια χρονιά µε υπερπροσφορά προϊόντος να µπουν στη διαδικασία µιας συστηµατικής αξιολόγησης και ανάλογης τιµολόγησης των παραλαβών, µε βάση τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά. Επιπρόσθετα, οι κακές παραγωγικά χρονιές που προηγήθηκαν, µε τη µειωµένη προσφορά και τη ζωηρή ζήτηση για το προϊόν, «κακόµαθε», κατά κάποιο τρόπο, τους παραγωγούς, οι οποίοι είχαν διαδοχικά την άνεση να παραδίδουν χωρίς ιδιαίτερο ποιοτικό έλεγχο.

Αυτό, σε συνδυασµό µε το γεγονός ότι τα αυξηµένα κόστη εισροών ανεβάζουν αυτόν τον καιρό το λογαριασµό της καλλιεργητικής φροντίδας, οδήγησε τελευταία πολλές φάρµες, δηλαδή πολλούς παραγωγούς, στην οδό της πληµµελούς καλλιεργητικής φροντίδας, κάτι που κάνει το όλο θέµα ακόµα πιο πολύπλοκο. 

Σηµειωτέον ότι, µπροστά στον κίνδυνο µιας γενικευµένης εγκατάλειψης της καλλιεργητικής φροντίδας, στα τέλη του περασµένου χρόνου η βιοµηχανία υποχρεώθηκε να προαναγγείλει για φέτος, µέσω της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ), τιµή για τη παραλαβή του προϊόντος µεταξύ 33 και 35 λεπτών το κιλό. Οι εξελίξεις στη διεθνή αγορά και οι τιµές διάθεσης της κοµπόστας εκείνη την περίοδο, δικαιολογούσαν και ενδεχοµένως δικαιολογούν και σήµερα, αυτή την τιµή.

Ωστόσο, η πολιτική της βιοµηχανίας άλλαξε µπροστά στην υπερβάλουν προσφορά πρώτης ύλης και κυρίως στην ποικιλοµορφία του παραγόµενου προϊόντος. Μόνο η έλλειψη εργατικών χεριών (αργά την Άνοιξη) περιόρισε το αραίωµα των καρπών, µε αποτέλεσµα σήµερα, ένα µεγάλο µέρος των παραδόσεων να χαρακτηρίζεται από µικροκαρπία, κάτι για το οποίο υπάρχουν πολλά παράπονα από τη βιοµηχανία. 

Οι πληροφορίες της Agrenda θέλουν να γίνονται κάποια λάθη και από την πλευρά της εγχώριας βιοµηχανίας στα συµβόλαια µε τους αγοραστές, καθώς κάποιες µικρές - περιφερειακές επιχειρήσεις, έσπευσαν να προτείνουν τιµές διάθεσης της κοµπόστας σε τιµές κατά τι χαµηλότερες από τις αντίστοιχες περυσινές (κάτω από 1,20 το κιλό για την πρώτη ποιότητα, όταν η τιµή πέρσι ήταν πάνω από το 1,25).

Σήµερα, η «φθορά» της τιµής παραγωγού που σε καµιά περίπτωση δεν φθάνει τα 35 λεπτά το κιλό, γίνεται µε την αφαίρεση σηµαντικού βάρους απ’ αυτό που αναγράφεται στα ζυγολόγια, µε την αιτιολογία ότι µέρος του προϊόντος που φθάνει στα εργοστάσια είναι µικρόκαρπο, άγουρο και γενικά ακατάλληλο για υψηλών προδιαγραφών κοµπόστα. Την ίδια ώρα βέβαια, η µεγάλη ζηµιά γίνεται και µε τις ποσότητες που οδηγούνται υποχρεωτικά στη χυµοποίηση είτε από το κλαρί, µε 12-15 λεπτά το κιλό, είτε από την πλάστιγγα µε 20 λεπτά το κιλό. 

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Βγήκαν τα τρακτέρ στο  Αμύνταιο, για οικονομική εξουθένωση και πολιτική εκμετάλλευση γίνεται λόγος 

Αγροτικές συγκεντρώσεις πυροδοτεί η υπαναχώρηση της βιοµηχανίας κοµπόστας ακόµα και από τη µετριοπαθή τιµή των 33-35 λεπτών το κιλό που είχε προαναγγείλει για τα συµπύρηνα ροδάκινα. Για τα δεδοµένα της φετινής καλλιεργητικής χρονιάς, αυτή η τιµή στο συµπύρηνο ροδάκινο µεταφράζεται σε οικονοµική υποβάθµιση των παραγωγών, σύµφωνα µε τον Αγροτικό Σύλλογο ∆ήµου Αµυνταίου που είχε την πρωτοβουλία για την κάθοδο των τρακτέρ στους δρόµους της πόλης, το πρωί της ∆ευτέρας 8 Αυγούστου.

Σηµειωτέον ότι τα ορεινά ροδάκινα του Αµύνταιου πολλές φορές τα προηγούµενα χρόνια πληρώθηκαν ακόµα και πάνω από 40 λεπτά το κιλό. Φέτος που τα έξοδα ήταν πολύ περισσότερα και η παραγωγή, λόγω της χαλαζόπτωσης, έχει µείνει µισή, τα όψιµα ροδάκινα του Αµύνταιου κινδυνεύουν να µείνουν στα αζήτητα. Και την ίδια ώρα, οι αποζηµιώσεις του ΕΛΓΑ δεν είναι ακόµα πουθενά.

Σ’ αυτό το περιβάλλον, µε τη δυναµική συµµετοχή 200 και πλέον αγροτών από την ευρύτερη περιοχή του Αµυνταίου πραγµατοποιήθηκε στις 8 Αυγούστου συγκέντρωση στους δρόµους της πόλης. Το αίτηµα προς την βιοµηχανία, τουλάχιστον να «τηρήσει αυτά που έλεγε» όταν ανακοίνωνε 33-35 λεπτά το κιλό για το ποιοτικό και µη χαλαζοχτυπηµένο συµπύρηνο ροδάκινο και προς την κυβέρνηση να επισπεύσει τις αποζηµιώσεις. Όπως εξηγεί η πρόεδρος του τοπικού Αγροτικού Συλλόγου ∆ιαµαντώ Κρητικού στο Agronews, η τακτική της ανοικτής τιµής για προϊόντα όπως το συµπύρηνο αποτελεί ένα διαρκές πρόβληµα για τους αγρότες καθώς δεν είναι γνωστό πώς, πού και µε τι ποσό θα πληρωθεί τελικώς ο παραγωγός, κατάσταση η οποία πολλές φορές οδηγεί σε εκτροχιασµό του οικονοµικού προγραµµατισµού. Παράλληλα, ο Αγροτικός Σύλλογος Αµυνταίου καλεί την πολιτεία να παρέµβει και να δώσει λύση στο πρόβληµα του εισοδήµατος των ροδακινοπαραγωγών µέσω του ΕΛΓΑ, αντιµετωπίζοντας τη ζηµιά που προέκυψε από τις χαλαζοπτώσεις το τελευταίο δίµηνο µε δίκαιο και αντικειµενικό τρόπο, ώστε η αποζηµίωση να καλύπτει στο ελάχιστο το κόστος παραγωγής, το οποίο είναι αυξηµένο κατά 70% σε σχέση µε πέρσι (από 700 ευρώ/στρ. έχει ανέβει στα 1.200 ευρώ/στρ.).

Για συµπαιγνία κάνει λόγο ο ΑΣ Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας»

«Στα «σαγόνια» των βιοµηχάνων οι παραγωγοί συµπύρηνου ροδάκινου.

Με τις πλάτες της Κυβέρνησης βιοµήχανοι κονσερβοποιοί δεν έχουν ανακοινώσει επίσηµα καµία τιµή.  Σύµφωνα  µε τις δηλώσεις, τις διάφορες προφάσεις και την τακτική του «άνοιξε κλείσε»  στις παραλαβές των προϊόντων ,προσπαθούν εκµεταλλευόµενοι τη χρονική περίοδο και το αδιέξοδο στο οποίο βρισκόµαστε  οι αγρότες παραγωγοί να µας πάρουν τσάµπα την φετινή παραγωγή.

Οι αόριστες δηλώσεις κυβερνητικών βουλευτών και του υφυπουργού οικονοµικών κ Βεζυρόπουλου δεν δίνουν λύση στο εκρηκτικό πρόβληµα που έχει δηµιουργηθεί. Ούτε φυσικά τρέφουµε αυταπάτες από τους βουλευτές της  αντιπολίτευσης που ξαφνικά τους έπιασε ο πόνος [..]. ∆εν περιµέναµε βέβαια και καµιά σοβαρή τοποθέτηση από την πλευρά της ΕΘΕΑΣ η οποία κατηγορεί την ΕΚΕ για έλλειψη ευθύνης και περιφρόνηση στους αγρότες. Μα καλά τι περίµενε οι ΕΘΕΑΣ από τους βιοµηχάνους να δείξουν συµπόνια και κατανόηση; Άλλωστε και η ίδια από συνεταιρισµούς ΑΕ ΑΕΒΕ απαρτίζεται, αγκαλιά µε τους βιοµηχάνους αποφασίζει στην ∆ιεπαγγελµατική τι και πόσο θα παραχθεί. Και φυσικά  έχει και τις οµάδες παραγωγών υπηρέτες για να συγκεντρώνουν για λογαριασµό τους την πρώτη ύλη και κάποιους αγροτικούς συλλόγους για να κρατάν τους κραδασµούς από τις αντιδράσεις των αγροτών. Κατέχει καλά το «αντικείµενο», ας σταµατήσει λοιπόν το δούλεµα.[...] Παίρνοντας υπόψη τις δυσκολίες της εποχής αλλά και την αναγκαιότητα που υπάρχει καλούµε τους συναδέλφους αγρότες να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιµότητα[...].

Ψήφισµα διαµαρτυρίας του ΑΣ Ηµαθίας 

«Το τελευταίο διάστηµα και βρισκόµενοι στην καρδιά της παραγωγής, πέραν των πολλών προβληµάτων (έλλειψη εργατικών χεριών, αύξηση κόστους παραγωγής κ.α.) που ταλανίζουν τους ροδακινοπαραγωγούς τη φετινή σεζόν, βλέπουµε να διαδραµατίζεται ένα απαράδεκτο σκηνικό, µε τη βιοµηχανία να δρα ανενόχλητη χωρίς καµία παρέµβαση της πολιτείας, εις βάρος των παραγωγών, διακόπτοντας για όσο διάστηµα θέλει και όποτε επιθυµεί, τις παραλαβές συµπύρηνων ροδάκινων, έχοντας ως σκοπό τη µείωση της τιµής των 0,33 – 0,35 ευρώ/κιλό που ήταν εκτίµηση του Προέδρου της ΕΚΕ , µάλιστα από το χειµώνα και σε καµία περίπτωση δε µπορεί να χαρακτηριστεί δίκαιη. [...]

Αιτούµαστε:

  • Την απορρόφηση όλων των ποσοτήτων συµπύρηνων ροδάκινων.
  • Τιµή τουλάχιστον των 0,33 – 0,35 ευρώ/κιλό που ήταν και εκτίµηση του προέδρου της ΕΚΕ.
  • Ενίσχυση των ροδακινοπαραγωγών, όπως γίνεται µε την ζάχαρη, τα κουτιά κ.α. και δίνονται ενισχύσεις στη βιοµηχανία, κατά τον ίδιο τρόπο, τώρα, σε µια περίοδο κρίσης, όπου έχουν χαθεί ποσότητες ροδάκινων και το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευτεί στα ύψη.
  • Επίσης, όσον αφορά τις µεγάλες ζηµιές που προκάλεσαν οι άκαιρες και έντονες βροχοπτώσεις (Ιούνιο και Ιούλιο) σε νεκταρίνια, επιτραπέζια ροδάκινα και βερίκοκα και αρνείται ο ΕΛΓΑ να τις αποζηµιώσει, ζητούµε να δοθούν άµεσα, δίκαιες ενισχύσεις µέσω χρηµατοδοτικού εργαλείου ή να υπάρξει τροποποιητική του κανονισµού του ΕΛΓΑ όπως συνέβη στο παρελθόν(Ασθένεια κλαδοσπόριο) αλλά και σε άλλες καλλιέργειες (Προανθικό στάδιο).

Ο Πρόεδρος και τα µέλη του ∆Σ
του Αγροτικού Συλλόγου Ηµαθίας»

Σχόλια (5)
Προσθήκη σχολίου

13-08-2022 09:39Νίκος

Πανάγο πρόσεχε τι γράφεις.... οι παραγωγοί δεν βάζουν ότι βγάζει το δέντρο.... πρόσεχε καλά αυτά που γράφεις....

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (4)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία