Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Ροδάκινα

Η χειρότερη χρονιά για παραλαβή συμπύρηνων με στενές συνεργασίες

Διαρκή ψυχολογικό εκφοβισμό και σπάσιμο νεύρων συνιστά η φετινή διαδικασία παραλαβής των συμπύρηνων ροδάκινων, σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της καμπάνιας. Οι καλλιεργητές σε όλη τη χώρα μιλούν για εν εξελίξει «ψυχολογικό πόλεμο» από την πλευρά της βιομηχανίας, ο οποίος, πέραν της οικονομικής εξαθλίωσης δημιουργεί εκνευρισμό, απογοήτευση και φυσικά διάθεση εγκατάλειψης της καλλιεργητικής προσπάθειας.

01-helen-peach-rodakina-tsesmelis-fytorio-780x520-758x520

Γιάννης Πανάγος

4398
3

Μακράν η χειρότερη χρονιά για παραλαβή συμπύρηνων με επιλεγμένες συνεργασίες

Με αφορμή προφανώς την μεγάλη προσφορά πρώτης ύλης, οι μεταποιητικές βιομηχανίες επιδίδονται αυτό τον καιρό σε ένα «σκληρό παιχνίδι» το οποίο αρχίζει από το άνοιγμα και το κλείσιμο των παραλαβών χωρίς προγραμματισμό και με προνομιακή ενημέρωση των παραγωγών με τους οποίους επιλέγουν να διατηρήσουν καλές σχέσεις. Έτσι, όταν οι παραγωγοί είναι έτοιμοι να συγκομίσουν και να παραδώσουν προϊόν, η βιομηχανία κρατάει τις πύλες της κλειστές, ενώ όταν αυτές ανοίγουν απροειδοποίητα, οι καλλιεργητές δεν είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν στο λίγο χρόνο που έχουν στη διάθεσή τους στο έργο που απαιτείται. Την ίδια στιγμή, κάποιοι λίγοι παραγωγοί εμφανίζονται ενημερωμένοι και πανέτοιμοι να ανταπεξέλθουν, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που παρατηρείται ακόμα και κατ’ εξαίρεση άνοιγμα της πύλης για να περάσουν «τα καλά παιδιά» της βιομηχανίας.

Είναι πρώτη φορά στα χρονικά των τελευταίων χρόνων που το «αλισβερίσι» με λίγους παραγωγούς σε βάρος των πολλών (ανεξαρτήτως μάλιστα του προσφερόμενου προϊόντος) έχει αναχθεί σε κύρια τακτική, η οποία παραπέμπει σε άλλες εποχές και προοιωνίζει ακόμα χειρότερα χρόνια για τους αγρότες.     

Ασυδοσία, εκβιασμούς και αισχροκέρδεια καταγγέλλει ο πρώην υπουργός Γεωργίας και βουλευτής Πέλλας της Ν.Δ. Γιώργος Καρασμάνης

«Σημεία και τέρατα συμβαίνουν φέτος στη διακίνηση και εμπορία του συμπύρηνου ροδάκινου όπου, από την πρώτη στιγμή που άνοιξε η αγορά, οργιάζουν η ασυδοσία, οι εκβιασμοί και η αισχροκέρδεια σε βάρος των παραγωγών» υποστηρίζει σε ανοικτή του επιστολή προς παράγοντες της αγοράς ο πρώην υπουργός και βουλευτής Πέλλας Γιώργος Καρασμάνης.

Όπως σημειώνει:

«Αποκλειστικά υπεύθυνοι γι’ αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση είναι βέβαια οι κονσερβοποιοί – μεταποιητές. Όχι όλοι βέβαια. Αλλά είναι δυστυχώς ελάχιστοι εκείνοι οι οποίοι τιμώντας τον λόγο τους ως ¨συμβόλαιο¨ και σεβόμενοι τους παραγωγούς πελάτες τους, τηρούν και εφαρμόζουν αυτά που οι ίδιοι εξήγγειλαν τον περασμένο Δεκέμβρη, και ως προς τις τιμές και ως προς την απρόσκοπτη απορρόφηση του προϊόντος. Δυστυχώς, στη μεγάλη πλειονότητά τους οι βιομήχανοι - προς τους οποίους και απευθύνομαι σήμερα – όχι μόνον δεν τηρούν τα εξαγγελθέντα αλλά, με διάφορες μεθοδεύσεις και αστεία προσχήματα εκβιάζουν ανοιχτά τους παραγωγούς για να τους πάρουν τη σοδειά σε εξευτελιστικές τιμές: Παραλάμβαναν και παραλαμβάνουν αρίστης ποιότητας ροδάκινο για κονσέρβα, (όπως φαίνεται στις φωτογραφίες) και με το ¨έτσι θέλω¨ κάποια φορτία τα χαρακτήριζαν μέχρι προχθές «κλαρίσιο χυμό» και από χθες σκέτο χυμό καταποντίζοντας έτσι τις τιμές από 33-35 λεπτά στα 20-22 λ για τον ¨κλαρίσιο¨ και στα 8-10 λ για τον σκέτο χυμό!

Από μόνοι τους αυτοί οι βιομήχανοι θα έπρεπε να είχαν ήδη αντιληφθεί ότι οφείλουν άμεσα να βάλουν φρένο σ’ αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση και να σπεύσουν να τηρήσουν μέχρι κεραίας αυτά που ο ίδιοι εξήγγειλαν τον Δεκέμβρη. Όχι μόνον γιατί ¨ο λόγος (πρέπει να) είναι συμβόλαιο¨, αλλά και διότι ο κόμπος έχει φτάσει πια στο χτένι.

Διότι δεν μπορεί να μη βλέπουν, να μη κατανοούν ότι αυτές οι ευκαιριακές και τυχοδιωκτικές πρακτικές έχουν οδηγήσει τους παραγωγούς σε απόγνωση. Ότι ειδικά φέτος, με το κόστος παραγωγής στα ύψη, οι άνθρωποι αυτοί έχουν ήδη εξαντλήσει τα τελευταία όρια της αντοχής και της ανοχής τους. Και ότι ζητούν στο Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης να μπει και το συμπύρηνο ροδάκινο – με ό,τι αυτό θα συνεπάγεται!

Αυτό θέλουν οι μεταποιητές; Να συρρικνωθεί η παραγωγή συμπύρηνου; Και από την άλλη πλευρά να έχουμε εξαθλιωμένους παραγωγούς; Και απ’ αυτούς οι βιομήχανοι θα ζητήσουν του χρόνου να έχουν ποιοτικό ροδάκινο; Με ποιο κέφι; Με ποια διάθεση;

Πρέπει λοιπόν να του διασφαλιστεί του παραγωγού ικανοποιητικό εισόδημα με ομαλή απορρόφηση της σοδειάς του και προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να σταματήσουν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος του.

Αλλά ας είμαστε και δίκαιοι: Το κύριο βάρος της ευθύνης για όσα συμβαίνουν πέφτει στην Διεπαγγελματική! Η οποία μέχρι την άνοιξη ήταν λαλίστατη. Συνιστούσε στους παραγωγούς ¨να βγάλουν ποιοτικά ροδάκινα¨ και τους έδινε μέχρι και συμβουλές για το καλό κλάδεμα των δέντρων και το σωστό αραίωμα των καρπών. Σήμερα κρύβεται και σιωπά!

Κρύβεται και σιωπά αλλά, από την άλλη μεριά, πρωτοστατεί στη στήριξη των κονσερβοποιών με δημόσιο χρήμα. Και την είχαν την στήριξη και μάλιστα γενναία από την Κυβέρνηση στην πανδημία: Με επιστρεπτέες προκαταβολές, με αναστολές εργασίας, με μειώσεις τζίρου λόγω παγετού του 2021… Και καλώς την είχαν. Και μάλιστα έβαλα και προσωπικά ¨πλάτη¨ και από το Βήμα της Βουλής και σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους συναρμόδιους Υπουργούς.

Να θυμίσω ακόμη ότι και ως Υπουργός το 2014, έδωσα για πρώτη φορά συνδεδεμένη ενίσχυση στο χυμό του ροδάκινου – και μάλιστα με την προοπτική να τριπλασιαστεί το 2017 με την Αναθεώρηση της ΚΑΠ. Και ο λόγος που το έκανα ήταν ακριβώς για τη στήριξη της ροδακινοκαλλιέργειας, να έχουμε ισχυρές μεταποιητικές μονάδες και να μπορούμε να σταθούμε ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές.

Η Διεπαγγελματική λοιπόν, σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο τον Δεκέμβρη του 2019 και την Ενωσιακή Νομοθεσία, πρέπει να συμβάλλει στον καλύτερο συντονισμό της διάθεσης των προϊόντων, στη διαφάνεια της αγοράς. στον καθορισμό τιμών και στη μεγιστοποίηση του εισοδήματος προς όφελος όλων!

Όπως επίσης και στη χάραξη εθνικής στρατηγικής, δηλαδή όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να καθορίσουν ποιος είναι ο επιθυμητός στόχος από πλευράς ποιότητας, ποσότητας και ειδικότερα ποσότητας κατά ποικιλία. Με ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία που πρέπει να είναι ειλικρινής και συνεχής διότι τα συμφέροντα είναι κοινά.

Αυτά έπρεπε να τα έχει ήδη υλοποιήσει η Διεπαγγελματική,  της οποίας οι ευθύνες για τη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση είναι, επαναλαμβάνω, τεράστιες.

Αλλά, ποτέ δεν είναι αργά… Ακόμη και τώρα!!»

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ  ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΩΝ  Χ. ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗ    

                                           ΣΤΟΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΕΛΛΑΣ κ. Γ. ΚΑΡΑΣΜΑΝΗ

 

                                                                                                                             Βέροια  17/8/2022

«Με ιδιαίτερη έκπληξη διαβάσαμε το περιεχόμενο της ανοικτής επιστολής του βουλευτή της Π.Ε. Πέλλας κ.  Γιώργου Καρασμάνη, όπου έκανε εκτενή αναφορά στην «Διεπαγγελματική» Οργάνωση Πυρηνοκάρπων  επιρρίπτοντάς της ευθύνες για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο συμπύρηνο ροδάκινο, οι οποίες βέβαια δεν της αναλογούν.

Από το κείμενο της επιστολής καθίσταται προφανές ότι ο κ. Καρασμάνης αγνοεί σημαντικά στοιχεία όσον αφορά το θεσμικό και νομικό πλαίσιο λειτουργίας των «Διεπαγγελτικών» και θα είχε αποφύγει το ατόπημα της άστοχης και άδικης  κριτικής, εάν έστω και μία φορά συμμετείχε ο ίδιος σε συναντήσεις της «Διεπαγγελματικής» -αν και κατ΄επανάληψη είχε προσκληθεί- ή εάν ζητούσε έστω και μία φορά ενημέρωση από την Διοίκησή της.

Επειδή κάνει αναφορά στον Εθνικό ιδρυτικό νόμο των «Διεπαγγελματικών» και στην Ενωσιακή Νομοθεσία και επειδή προσπαθεί να χρεώσει- ανεπιτυχώς - πολιτικές ευθύνες στην «Διεπαγγελματική»  για την κρίση του συμπυρήνου ροδακίνου ΠΟΥ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΔΕΝ ΤΗΣ ΑΝΗΚΟΥΝ αναφέρουμε τα εξής :

  • Η «Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνοκάρπων– ροδάκινων και νεκταρινιών» είναι Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία εγγεγραμμένη στο ΓΕΜΗ και διαθέτει ΑΦΜ εδώ και δύο χρόνια περίπου. Άρα λειτουργεί νόμιμα σύμφωνα με τον Αστικό Νόμο .
  • Στην εν λόγω «Διεπαγγελματική» συμμετέχουν κατά 50 % οι Συνεταιριστικές Οργανώσεις και κατά 50% οι Βιομηχανίες και οι Εξαγωγικές Επιχειρήσεις ( Ε.Κ.Ε. και Σ.Ε.Β.Ε. ) και οι αποφάσεις που λαμβάνονται στα όργανα διοίκησης απαιτούν πλειοψηφία του 80 % των μελών των οργάνων Διοίκησης και σε ορισμένες περιπτώσεις του 100% . Άρα μονομερώς , οι Συνεταιριστικές Οργανώσεις, δεν μπορούν να αποφασίσουν ούτε βέβαια και οι Βιομηχανίες .

Μάλιστα σε άλλες «Διεπαγγελματικές» οργανώσεις ορίζεται απόλυτη ομοφωνία ήτοι 100% , στην λήψη όλων των αποφάσεων.

  • Εδώ και δύο χρόνια έχει υποβάλει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αίτημα αναγνώρισης σύμφωνα με τον Κανονισμό της Ε.Ε. 1308/13  καθώς και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που προβλέπονται στην υπουργική απόφαση 2745 / 30 28012 / ΦΕΚ Β αριθμός 4761 / 24 – 12 – 19. Αλλά δυστυχώς και κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων που προβλέπουν απάντηση εντός τεσσάρων μηνών , δεν έχουμε ακόμη καμιά θετική ή αρνητική απάντηση για να προβούμε στις νόμιμες ενέργειες - παρά τις όποιες παρεμβάσεις μας .
  • Η μη αποδοχή ακόμη της αίτησής μας από τις αρμόδιες υπηρεσίες, καθιστά ανενεργές τις δυνατότητες να παρεμβαίνουμε στα πλαίσια που ορίζει η Ευρωπαϊκή και Εθνική νομοθεσία των «Διεπαγγελματικών» , με αποτέλεσμα να λειτουργούμε νόμιμα μεν , αλλά ως μία απλή Αστική εταιρεία.
  • Να του θυμίσουμε επίσης τον Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης 1308 / 13 άρθρο 210 παράγραφος τέσσερα εδάφιο δ , σε συνάρτηση με το άρθρο 159 παράγραφος 3 δ εδάφιο ΙΙ, όπου ορίζεται ξεκάθαρα ότι οι «Διεπαγγελματικές»              ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ  ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ  ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ  ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ  ΣΥΝΕΠΑΓΟΝΤΑΙ  ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΤΙΜΩΝ .
  • Οι Συνεταιριστικές Οργανώσεις και Συνεταιριστικές Βιομηχανίες, μέλη της «Διεπαγγελματικής»,  στήριξαν και στηρίζουν την εξαγγελία της τιμής των 0,33 έως 0,35 € το κιλό.
  • Η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών  (ΕΘ.Ε.Α.Σ.)   στην οποία μετέχουν επίσης ως μέλη, οι Συνεταιρισμοί της   «Διεπαγγελματικής», πήρε ξεκάθαρη δημόσια θέση στο πρόβλημα που υπάρχει και  θα κάνει πάλι την παρέμβασή της  με συγκεκριμένες  προτάσεις  για να μην επαναληφθεί ξανά το φαινόμενο των αυθαιρεσιών που  σήμερα ζούμε, όπως επίσης  θα εισηγηθεί στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που θα ανοίξει  τους επόμενους μήνες  να  γίνει   ένταξη  αρκετών στρεμμάτων και ποικιλιών συμπυρήνων  ροδακίνων .
  • Επίσης να του θυμίσουμε ότι εμείς ως «Διεπαγγελματική» ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ  ΓΙΑ   ΝΑ   ΕΧΟΥΜΕ  ΤΗΝ    ΘΕΣΜΙΚΗ    ΔΥΝΑΜΗ   ΝΑ   ΕΠΙΒΑΛΟΥΜΕ   τις οικονομικές μας επιδιώξεις στην ιδιωτική βιομηχανία.         Και είναι  παράλογο,  αν όχι σκόπιμο,  να μας  επιρρίπτει ευθύνες όπως αναγράφει στο κείμενο της επιστολής του , « για την σημερινή απαράδεκτη κατάσταση».  Αλλά ακόμη και εάν την είχαμε και μία Επιχείρηση ή Συνεταιρισμός διαφωνούσε με τις αποφάσεις της «Διεπαγγελματικής», τότε πολύ απλά θα αποχωρούσε από την Αστική Εταιρεία και δεν θα  είχε καμία δέσμευση .
  • Θα ήταν επίσης άδικο να μην  αναφέρουμε ότι  η «Διεπαγγελματική» οργάνωση ήταν αυτή που σε στενή  συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία και βουλευτές, κατόρθωσε να συμβάλλει στην λύση σοβαρών προβλημάτων όπως την τροποποίηση του Κώδικα Μετανάστευσης και την είσοδο στην χώρα  εργατικού δυναμικού κατά την υγειονομική κρίση του κορονοϊού , την μείωση των φορολογικού συντελεστή  κατά  50%  για τους  κατά  κύριο επάγγελμα αγρότες ,στην χορήγηση διαφόρων αποζημιώσεων και στηρίξεων λόγω θεομηνιών και πολλών άλλων θεμάτων στα πλαίσια της Αστικής της λειτουργίας ,  που είναι άγνωστα στον αγροτικό κόσμο  .

 Κλείνοντας θα θέλαμε να του θυμίσουμε  ότι  είναι κυβερνητικός βουλευτής άρα έχει την δύναμη  να συμβάλλει στο να δοθούν λύσεις και να μην αρκείται μόνο σε  δελτία τύπου, ότι ουδέποτε συμμετείχε ο ίδιος  σε συναντήσεις  της «Διεπαγγελματικής» αν και προσκλήθηκε,  ότι  ουδέποτε ζήτησε ενημέρωση από την Διοίκησή  της όπως έκαναν όλοι οι άλλοι βουλευτές ανεξαρτήτως  πολιτικών κομμάτων και ότι ουδέποτε  προθυμοποιήθηκε να την  στηρίξει και να την  βοηθήσει για να έχει τώρα το δικαίωμα να την κρίνει έστω και αδίκως .  Και όπως κλείνει και ο ίδιος την επιστολή του « αλλά ποτέ δεν είναι αργά. Ακόμη και τώρα» .

 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ  ΕΔΟΠ»


«Στρεμματικές ενισχύσεις στους ροδακινοπαραγωγούς άμεσα»  


Eντωμεταξύ, με ανακοίνωσή του, ο Αγροτικός Σύλλογος Ημαθίας παρουσιάζει συγκεντρωτικά τα προβλήματα με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωποι τόσο οι ροδακινοπαραγωγοί όσο και παραγωγοί λοιπών πυρηνόκαρπων. Στο υπόμνημά του, ο ΑΣ Ημαθίας ζητάει την άμεση καταβολή στρεμματικών ενισχύσεων στους ροδακινοπαραγωγούς και καλεί τον Γιώργο Γεωργαντά να ανακοινώσει μέτρα στήριξης. 

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΑΣ Ημαθίας: 

«Θεατής στο τρίπτυχο της καταστροφής της φετινής ροδακινοπαραγωγής τα συναρμόδια υπουργεία και γενικότερα η κυβέρνηση , καθώς δεν κατάφερε να δώσει λύσεις στο ζήτημα της έλλειψης εργατικών χεριών, επιλέγει να σιωπά στη σκληρότητα που επιδεικνύει η βιομηχανία με τα στοπ των παραλαβών, που έχουν ως αποτέλεσμα να χαθούν μεγάλες ποσότητες συμπύρηνων ροδάκινων και τέλος να μην έχει πάρει ακόμη θέση όσον αφορά τη σημαντική απώλεια εισοδήματος λόγω των έντονων και άκαιρων βροχοπτώσεων του Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου(14-16) και των ζημιών που προκάλεσαν σε νεκταρίνια, επιτραπέζια και συμπύρηνα ροδάκινα, δαμάσκηνα και βερίκοκα.

Ο αγροτικός κόσμος της Ημαθίας και άλλων ροδακινοπαραγωγικών νομών, βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση , καθότι ανήμπορος να αντέξει το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής και λαμβάνοντας τιμές κάτω του κόστους παραγωγής σε συνδυασμό με τα προαναφερθέντα προβλήματα στη δυσκολία της συγκομιδής και της μη απορρόφησης από τις βιομηχανίες μεγάλων ποσοτήτων συμπύρηνων ροδάκινων, μοιάζει απομονωμένος και αβοήθητος, βιώνοντας την απόλυτη αδιαφορία της πολιτείας, γεγονός που θα επιφέρει δύσκολες καταστάσεις στις τοπικές οικονομίες και θα γίνει περισσότερο αισθητή τους επόμενους μήνες.

Καλούμε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεώργιο Γεωργαντά, να προβεί έως και τις 26 Αυγούστου σε ανακοινώσεις μέτρων στήριξης των ροδακινοπαραγωγών, με την μορφή στρεμματικών ενισχύσεων σε όλες τις ποικιλίες συμπύρηνων ροδάκινων και σε όσες έχουν πληγεί από τις έντονες βροχοπτώσεις(Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος) σε νεκταρίνια, επιτραπέζια ροδάκινα, δαμάσκηνα και βερίκοκα, σε κάθε άλλη περίπτωση, θα πραγματοποιήσουμε τέλος του μήνα γενική συνέλευση, καλώντας τον αγροτικό κόσμο να αποφασίσει την μορφή και τη διάρκεια κινητοποιήσεων ενόψει και της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης το Σεπτέμβριο. 

Τέλος , οι κυβερνητικοί βουλευτές των ροδακινοπαραγωγικών νομών, ας αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μη μένουν σε δελτία τύπου και φωτογραφίες στα κτήματα για το θεαθήναι , ξεχνώντας ότι ο αγροτικός κόσμος του εξέλεξε για να τον εκπροσωπούν και όχι για να σιωπούν.

Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο !!!

Σταματήστε τον εμπαιγμό και την φτωχοποίηση χιλιάδων αγροτικών νοικοκυριών 

 

Ο Πρόεδρος και τα Μέλη του ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας».


Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Με όρους αγοράς του ’80 γίνεται η διακίνηση στα συμπύρηνα ροδάκινα

Με το µοντέλο της δεκαετίας του ’80 δείχνει να εξελίσσεται η φετινή διαδικασία παράδοσης και τιµολόγησης των συµπύρηνων ροδάκινων, µε τους παραγωγούς να µεταφέρουν στα εργοστάσια και τους χώρους συγκέντρωσης (στέκια) ό,τι βγάλει το δένδρο και τους µεταποιητές να πληρώνουν στο τέλος ό,τι προαιρούνται.

Με όρους αγοράς δεκαετίας του ’80 γίνεται η διακίνηση  στα συμπύρηνα ροδάκινα

Το κακό είναι ότι σε µια χρονιά µε µεγάλη παραγωγή όπως η φετινή, η εκκαθάριση είναι αποτέλεσµα ενός ιδιότυπου συµψηφισµού που αδικεί τους καλούς παραγωγούς και ανταµείβει τους λιγότερους σχολαστικούς µε την καλλιέργεια.

Κι αυτό γιατί, οι βιοµηχανίες δεν έχουν τον τρόπο αλλά ούτε και την καλή διάθεση σε µια χρονιά µε υπερπροσφορά προϊόντος να µπουν στη διαδικασία µιας συστηµατικής αξιολόγησης και ανάλογης τιµολόγησης των παραλαβών, µε βάση τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά. Επιπρόσθετα, οι κακές παραγωγικά χρονιές που προηγήθηκαν, µε τη µειωµένη προσφορά και τη ζωηρή ζήτηση για το προϊόν, «κακόµαθε», κατά κάποιο τρόπο, τους παραγωγούς, οι οποίοι είχαν διαδοχικά την άνεση να παραδίδουν χωρίς ιδιαίτερο ποιοτικό έλεγχο.

Αυτό, σε συνδυασµό µε το γεγονός ότι τα αυξηµένα κόστη εισροών ανεβάζουν αυτόν τον καιρό το λογαριασµό της καλλιεργητικής φροντίδας, οδήγησε τελευταία πολλές φάρµες, δηλαδή πολλούς παραγωγούς, στην οδό της πληµµελούς καλλιεργητικής φροντίδας, κάτι που κάνει το όλο θέµα ακόµα πιο πολύπλοκο.

Σηµειωτέον ότι, µπροστά στον κίνδυνο µιας γενικευµένης εγκατάλειψης της καλλιεργητικής φροντίδας, στα τέλη του περασµένου χρόνου η βιοµηχανία υποχρεώθηκε να προαναγγείλει για φέτος, µέσω της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ), τιµή για τη παραλαβή του προϊόντος µεταξύ 33 και 35 λεπτών το κιλό. Οι εξελίξεις στη διεθνή αγορά και οι τιµές διάθεσης της κοµπόστας εκείνη την περίοδο, δικαιολογούσαν και ενδεχοµένως δικαιολογούν και σήµερα, αυτή την τιµή.

Ωστόσο, η πολιτική της βιοµηχανίας άλλαξε µπροστά στην υπερβάλουν προσφορά πρώτης ύλης και κυρίως στην ποικιλοµορφία του παραγόµενου προϊόντος. Μόνο η έλλειψη εργατικών χεριών (αργά την Άνοιξη) περιόρισε το αραίωµα των καρπών, µε αποτέλεσµα σήµερα, ένα µεγάλο µέρος των παραδόσεων να χαρακτηρίζεται από µικροκαρπία, κάτι για το οποίο υπάρχουν πολλά παράπονα από τη βιοµηχανία.

Οι πληροφορίες της Agrenda θέλουν να γίνονται κάποια λάθη και από την πλευρά της εγχώριας βιοµηχανίας στα συµβόλαια µε τους αγοραστές, καθώς κάποιες µικρές - περιφερειακές επιχειρήσεις, έσπευσαν να προτείνουν τιµές διάθεσης της κοµπόστας σε τιµές κατά τι χαµηλότερες από τις αντίστοιχες περυσινές (κάτω από 1,20 το κιλό για την πρώτη ποιότητα, όταν η τιµή πέρσι ήταν πάνω από το 1,25).

Σήµερα, η «φθορά» της τιµής παραγωγού που σε καµιά περίπτωση δεν φθάνει τα 35 λεπτά το κιλό, γίνεται µε την αφαίρεση σηµαντικού βάρους απ’ αυτό που αναγράφεται στα ζυγολόγια, µε την αιτιολογία ότι µέρος του προϊόντος που φθάνει στα εργοστάσια είναι µικρόκαρπο, άγουρο και γενικά ακατάλληλο για υψηλών προδιαγραφών κοµπόστα. Την ίδια ώρα βέβαια, η µεγάλη ζηµιά γίνεται και µε τις ποσότητες που οδηγούνται υποχρεωτικά στη χυµοποίηση είτε από το κλαρί, µε 12-15 λεπτά το κιλό, είτε από την πλάστιγγα µε 20 λεπτά το κιλό.Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

23-08-2022 00:45Κωνσταντίνος Γ.

Δύο είναι οι λύσεις. Είτε συμβολαιακη καλλιέργεια ή ξεπαστρεμα των δένδρων και ενασχόληση με άλλη καλλιέργεια. Υπάρχει πάντα και ο δρόμος του συνεταιρισμου αγροτών και της καθετοποιησεως, αλλά εκεί μάλλον δεν περισσεύουν ούτε τα απαιτούμενα φράγκα ούτε το απαιτούμενο μυαλό για να τρέξει μια τέτοια επιχείρηση. Αν περισσευαν δε θα περίμεναν σαν τα κορόιδα να "ανοίξουν οι πορτες".

Απάντηση

20-08-2022 16:13Θανάσης Παπακωνσταντίνου

Η αλητεία των βιομηχάνων και των βουλευτών με συγκάλυψη της κυβέρνησης αυτό είναι το κόμμα της δεξιάς.Αν δεν ξυπνήσουμε οι αγρότες θα κάνουμε πάντα τους ζητιάνους και θα ανοίγουμε το χέρι για να μας δώσουν ότι αυτοί θέλουν.

Απάντηση

17-08-2022 16:42Agron

Μια είναι η λύση αγρανάπαυση Κάθε χρονιά μπαίνει στο συρτάρι και περνει αναβολές

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία