BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Ακριβό το τίμημα της Xylella για τους ελαιώνες της Ιταλίας

Μέχρι σήµερα το βακτήριο έχει µολύνει 80 τετρ. χιλ., προκαλώντας ανησυχία για τη Μεσόγειο.

Μάτια παγωνιού σε φύλλα ελιάς

0
0

Σε αποψίλωση 11 εκατ. ελαιοδέντρων σκέφτεται να προχωρήσει η Ιταλία στη νοτιοανατολική περιοχή της Απουλίας, προκειµένου να αποφευχθεί η εξάπλωση της, θανατηφόρου για τις ελιές, Xylella fastidiosa. Ως εκ τούτου, την περιοχή επισκέφτηκε ο αρµόδιος Επίτροπος για θέµατα Υγείας και Ασφάλειας Τροφίµων, Vytenis Andriukaitis προκειµένου να εκτιµήσει τη σοβαρότητα της καταστροφής.

Ο Vytenis Andriukaitis την προηγούµενη εβδοµάδα σηµείωσε ότι σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις των ειδικών για τις ζηµιές από το βακτήριο, έχει πληγεί το 10% των ελαιοδέντρων της Απουλίας και συµπλήρωσε «Είµαι ιδιαίτερα ανήσυχος για τη βαρύτητα της κατάστασης. Πρέπει να λάβουµε δραστικά µέτρα µε άµεσο αποτέλεσµα. Φυσικά πρόκειται για µία πολύ λυπηρή και επίπονη επέµβαση για τους ελαιοπαραγωγούς ωστόσο είναι απαραίτητο να αποµακρυνθούν τα µολυσµένα ελαιόδεντρα καθώς αυτό αποτελεί τον πιο αποτελεσµατικό τρόπο πρόληψης».

Η περιοχή µε τα προσβεβληµένα ελαιόδεντρα εντοπίζεται ανάµεσα στις περιοχές Λέτσε και Πρίντεζι, σύµφωνα µε τον ιταλικό συνεταιρισµό Unaprol ενώ µερικά από τα ελαιόδεντρα αυτά µετρούν ηλικία αιώνων. «Η εξάπλωση του παθογόνου είναι ιδιαίτερα εύκολη καθώς πραγµατοποιείται µε αφίδες και ακρίδες και έτσι ενδέχεται να απειλήσει και τις σχετικά κοντινές ελαιοπαραγωγούς περιοχές της Τοσκάνης και της Ούµπριας», σηµείωσαν οι ευρωπαίοι εκτιµητές κατά την επίσκεψή τους. Υπενθυµίζεται ότι αρχικά, η ασθένεια εισήλθε στην Ιταλία από την Αµερική ενώ επιπλέον αξίζει να σηµειωθεί ότι µπορεί να προσβάλει αµπέλια, αµυγδαλιές και άλλα είδη. Για το λόγο αυτό εκπρόσωποι άλλων χωρών µελών έχουν ήδη εκφράσει τις ανησυχίες τους ότι εάν δεν ληφθούν δραστικά µέτρα η ασθένεια θα καταστρέψει τους αµπελώνες και τα εσπεριδοειδή διπλανών ευρωπαϊκών χωρών.

Τεράστια η οικονοµική ζηµιά για την Απουλία

Σοβαρό αντίκτυπο θα έχει η καταστροφή των ελαιοδέντρων για την οικονοµία της Απουλίας καθώς η περιοχή παράγει ετησίως περί τους 11 εκατ. τόνους ελαιόλαδο, πάνω από το ένα τρίτο της συνολικής ιταλικής ελαιολάδου και το προϊόν της κατατάσσεται στα καλύτερα που παράγει η χώρα. Με την καταστροφή τόσων ελαιοδέντρων, οι προβλέψεις παραγόντων της αγοράς, µιλούν για εκτόξευση των τιµών του ελαιολάδου τις επόµενες σεζόν, ιδιαίτερα για τους καταναλωτές της εγχώριας αγοράς.

Οι παραγωγοί της περιοχής φοβούνται ότι εάν εφαρµοστεί η κοπή και καύση των ελαιοδέντρων το πλήγµα για την περιοχή θα είναι διπλό καθώς όχι µόνο θα δηµιουργηθεί µία έρηµος στην περιοχή αλλά δεν θα µπορούν να ξαναφυτέψουν ελιές λόγω κινδύνου επιµόλυνσης.

Στη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γεωργίας, ο Vytenis Andriukaitis τόνισε ότι «Είναι σηµαντικό να στηριχτούν όσοι επλήγησαν από την καταστροφή και να δούν ότι η Ευρώπη στέκεται στο πλάι τους» ενώ στη συνεδρίαση έγινε λόγος και για άµεσες αποζηµιώσεις των παραγωγών.


Σε επιφυλακή η Ισπανία

Ειδικό πρόγραµµα για την προληπτική παρακολούθηση αλλά και την αποτελεσµατική ανταπόκριση σε περίπτωση κρούσµατος της Xylella fastidiosa έχει σχεδιάσει το ισπανικό Υπουργείο Γεωργίας σε συνεργασία µε τις Περιφέρειες της χώρας, σύµφωνα µε τις δηλώσεις του Γενικού ∆ιευθυντή για την Υγεία της Αγροτικής Παραγωγής του Υπουργείου Γεωργίας της Ισπανίας, Valentín Almansa. Στόχος είναι σε περίπτωση κρούσµατος να τεθεί σε εφαρµογή ένα πρωτόκολο µε το οποίο θα ελεγθεί τόσο η εγκατάσταση όσο και η εξάπλωση της ασθένειας.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία