Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Μόλις 17.300 οι δηλώσεις συγκομιδής αμπελουργών

Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί ψηφιακά 17.305 Δηλώσεις Συγκομιδής (όταν το προηγούμενο έτος υποβλήθηκαν 26.430 δηλώσεις), παρά την αυξημένη βαρύτητα που αποκτούν, αφού η υποβολή τους θα ορισθεί ως προϋπόθεση ένταξης των παραγωγών στο κριτήριο προτεραιότητας «Συμπεριφορά παραγωγού», ώστε να πριμοδοτηθεί η αίτησή τους για λήψη νέας Άδειας Φύτευσης.

Μόλις 17.300 οι δηλώσεις συγκομιδής αμπελουργών

33
0

Υπενθυμίζεται ότι καταληκτική ημερομηνία για την ψηφιακή υποβολή των δηλώσεων συγκομιδής από τους αμπελουργούς ορίζεται η 30η Νοεμβρίου, ενώ με τα σημερινά δεδομένα δεν διαφαίνεται να διαφοροποιείται ο συνολικός τους αριθμός από το 2015.

Να σημειωθεί ότι σε μερικές Περιφέρειες της χώρας ο αριθμός των Δηλώσεων είναι δραματικά χαμηλός, γεγονός που θα επηρεάσει καθοριστικά υπέρ των συνεπών αμπελουργών την πιθανότητα λήψης Άδειας Φύτευσης, παρά το ότι η κατανομή των Αδειών Φύτευσης θα πραγματοποιηθεί βάσει της έκτασης αμπελώνων εκάστης Περιφέρειας, σε ποσοστό 1%.

Αν και από το ενωσιακό δίκαιο η υποβολή Δήλωσης Συγκομιδής είναι υποχρεωτική και θεωρείται ως μοναδική προϋπόθεση για τον χαρακτηρισμό της παραγωγής σταφυλιών ως νόμιμης, η Δήλωση Συγκομιδής θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη των αμπελουργών στα προγράμματα Αναδιάρθρωσης και επιπλέον όπως προαναφέρθηκε, η υποβολή τους θα δίνει bonus για τη λήψη Άδειας Φύτευσης.

Σε ορισμένες περιφέρειες της χώρας, παρατηρείται έντονη υστέρηση υποβολής Δηλώσεων Συγκομιδής, όχι μόνο ως προς τον χαμηλό αριθμό των παραγωγών που υποβάλλουν σε σχέση με το συνολικό αριθμό, αλλά και όσον αφορά τους ρυθμούς υποβολής, οι οποίοι είναι δραστικά χαμηλότεροι από την περσινή χρόνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι περιφέρειες στις οποίες παρατηρείται μικρότερος αριθμός υποβολής Δηλώσεων Συγκομιδής σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή ημερομηνία, είναι της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, της Δυτικής Μακεδονίας, των Ιονίων Νήσων, της Δυτικής Ελλάδος, της Στερεάς Ελλάδας, της Πελοποννήσου, της Αττικής και του Νοτίου Αιγαίου. Αυτό δε σημαίνει ότι σε σχέση με το συνολικό αριθμό των αμπελουργών στις υπόλοιπες περιφέρειες, ο αριθμός των παραγωγών που υποβάλλουν Δηλώσεις Συγκομιδής είναι ικανοποιητικός, αφού μόνο το 20,95% των παραγωγών σε επίπεδο της χώρας υποβάλλει Δηλώσεις Συγκομιδής, με τις περιφέρειες της Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Αττικής και Κρήτης να υστερούν κατά πολύ, σε σχετική σύγκριση με τις άλλες περιφέρειες της χώρας.

Η εικόνα αυτή έχει δώσει πολλές αφορμές για ερωτήσεις, από κλιμάκιο της Κομισιόν, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή την Ελλάδα και πραγματοποιεί ελέγχους, ειδικά στους αμπελώνες που παραδίδουν τα σταφύλια τους, με προορισμό την παραγωγή οίνων ΠΟΠ και ΠΓΕ.

Οι παρατηρήσεις ελέγχου του κλιμακίου της Κομισιόν που θα υποβληθούν στις 25 Νοεμβρίου, θα αποτελέσουν πεδίο συμμόρφωσης της ελληνικής διοίκησης με χρονικό ορίζοντα ένα χρόνο για την επαλήθευση της εφαρμογής τους και δυο χρόνια για την οριστικοποίηση εκπλήρωσής τους βάσει διοικητικών ελέγχων.

Είναι γεγονός, το οποίο πρέπει να γίνει αντικείμενο πληροφόρησης των αμπελουργών, ότι τα περιθώρια για τους αμπελουργούς που δεν υποβάλλουν Δήλωση Συγκομιδής στενεύουν, αφού στην υπό έκδοση Εξουσιοδοτική Πράξη (κανονισμό), που αντικαθιστά τον ΚΑΝ (ΕΚ) 436/09, ο αμπελώνας για τον οποίο δεν υποβάλλει Δήλωση Συγκομιδής για 5 έτη ο κάτοχός του, θα θεωρείται εγκαταλειμμένος.

Στη βάση αυτή η ΚΕΟΣΟΕ, με ανακοίνωσή της, καλεί τους αμπελουργούς να επιδείξουν συνέπεια στην υποχρέωση υποβολής των Δηλώσεων Συγκομιδής, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον προβλήματα και να αποκτούν προβάδισμα όσον αφορά αξιοποίηση των ενωσιακών μέτρων (αναδιάρθρωση, Άδειες Φύτευσης).

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία