Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Χρηματοδοτικά εργαλεία για ελαιόλαδο και ελιές ζητά ο Κεφαλογιάννης από Κομισιόν

Αν προτίθεται να επιτρέψει για την ερχόμενη χρονιά αδασμολόγητη εισαγωγή ποσοτήτων ελαιολάδου από τρίτες χώρες ερωτά την Κομισιόν ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μανώλης Κεφαλογιάννης....

Χρηματοδοτικά εργαλεία για ελαιόλαδο και ελιές ζητά ο Κεφαλογιάννης από Κομισιόν

0
0

Ο ευρωβουλευτής επικαλείται τις προβλέψεις του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ελαιολάδου για την εφετινή παραγωγή, κάνοντας λόγο για «συνεχιζόμενη ασθενική ζήτηση τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο». 

Αναλυτικά η ερώτηση Κεφαλογιάννη έχει ως εξής:

«Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ελαιολάδου (ΠΣΕ) η φετινή παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί κατά 12% σε σχέση με πέρυσι κυρίως λόγω της ανάκαμψης των αποδόσεων σε Ιταλία και Ελλάδα. Η παγκόσμια ζήτηση ωστόσο δεν αναμένεται να αυξηθεί και μάλιστα πρόκειται να κυμανθεί στα επίπεδα του 2003.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την παρατηρούμενη νοθεία, τις καταστροφές λόγω της κλιματικής αλλαγής και τις πιέσεις που δέχονται οι παραγωγοί, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, από τους μεσάζοντες στην αλυσίδα εμπορίας του ελαιολάδου δημιουργεί πολλές αβεβαιότητες για το εισόδημά τους. Υπό αυτές τις συνθήκες πιθανές εισαγωγές χωρίς δασμούς ελαιολάδου στα πλαίσια εμπορικών συμφωνιών από τρίτες χώρες θα ενισχύσουν αυτές τις αβεβαιότητες.

Λόγω της μεγάλης σημασίας που έχει το ελαιόλαδο και οι επιτραπέζιες ελιές σε οικονομίες ιδιαίτερα των χωρών του νότου, ερωτάται η Επιτροπή:

1.Λαμβάνοντας υπόψη τη συνεχιζόμενη ασθενική ζήτηση τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο, πως σκοπεύει και με ποιά χρηματοδοτικά εργαλεία να στηρίξει την εξαγωγή αυτών των προϊόντων, τόσο εντός της ΕΕ όσο και σε τρίτες χώρες; 

2.Προτίθεται να επιτρέψει για την ερχόμενη χρονιά αδασμολόγητη εισαγωγή ποσοτήτων ελαιολάδου από τρίτες χώρες;»

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire