Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Μειωμένα τα κονδύλια της δακοκτονίας λέει το ΚΚΕ

Φόβοι για υποβάθμιση του ελαιόλαδου από τις προσβολές του δάκου....

Συνάντηση υψηλού επιπέδου στο Παρίσι για την Xyllela

0
0

Το θέμα της ελλιπούς χρηματοδότησης στο  φετινό πρόγραμμα της Δακοκτονιας φέρνει με ερώτησή του στην Βουλή το ΚΚΕ. Στην ερώτηση που υπογράφουν οι βουλευτές Μανώλης Συντυχάκης, Νίκος Μωραΐτης και Σταύρος Τάσσος τονίζεται ότι με ευθύνη της Κυβέρνηση και των Περιφερειών προωθείται η ανάθεση της διαδικασίας σε εργολάβους με κακοπληρωμένους εργαζόμενους, «όπως για παράδειγμα στην Περιφέρεια Κρήτης που έχει παραδώσει από πέρσι το πρόγραμμα του ψεκασμού δακοκτονίας με τριετή σύμβαση σε εργολάβους».

Επιπλέον τονίζουν ότι συνεχίζονται οι καθυστερήσεις για την προμήθεια των φαρμάκων και του απαιτούμενου προσωπικού (τομεάρχες κλπ).

Ολόκληρη η ερώτηση του ΚΚΕ για το πρόγραμμα Δακοκτονίας:

Για δεύτερη χρονιά η ευθύνη του “προγράμματος” δακοκτονίας έπειτα από την υλοποίηση του “Καλλικράτη”, (Ν 3852/2010) από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, βρίσκεται μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών στις Περιφέρειες με κουτσουρεμένη χρηματοδότηση, ενώ εμπλέκεται και το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην επιλογή και την προμήθεια των φάρμακων, την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού .  

Η κατάσταση που διαμορφώνεται και πάρα την αρνητική εμπειρία της περασμένης χρονιάς, όπου οι ψεκασμοί πραγματοποιήθηκαν πολύ αργότερα από την κατάλληλη περίοδο που είναι στις αρχές Ιούνη, με χαρακτηριστικό αποτέλεσμα, στην Κρήτη, να χαθεί μέρος της παραγωγής και να υποβαθμιστεί ποιοτικά το προϊόν από τις προσβολές που αναπτύχθηκαν, είναι ότι συνεχίζονται οι καθυστερήσεις για την προμήθεια των φαρμάκων και του απαιτούμενου προσωπικού (τομεάρχες κλπ).

Με ευθύνη της Κυβέρνηση και των Περιφερειών που αποδέχτηκαν και υλοποίησαν αυτή την πολιτική, προώθησαν ή προωθούν την ανάθεση της όλης διαδικασίας σε εργολάβους με κακοπληρωμένους εργαζόμενους, όπως για παράδειγμα στην Περιφέρεια Κρήτης που έχει παραδώσει από πέρσι το πρόγραμμα του ψεκασμού δακοκτονίας με τριετή σύμβαση σε εργολάβους.

Η κατάσταση αυτή εξωθεί τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς ή να αποδεχτούν την πλήρη ιδιωτικοποίηση ή να είναι ατομική τους υπόθεση η δακοκτονία και γενικότερα η προστασία της παραγωγής τους. Όμως για να έχει θετικό αποτέλεσμα η διαδικασία και για τον παραγωγό και για τον εργαζόμενο που θα αγοράσει το λάδι, απαιτεί άλλες προϋποθέσεις που θα εξασφαλίζουν κρατική ευθύνη, γενικευμένο σχεδιασμό - προγραμματισμό, συλλογική αντιμετώπιση, επιστημονική στήριξη, με στόχο την ικανοποίηση των αναγκών της μικρομεσαίας αγροτιάς και την παραγωγή φτηνών και ποιοτικών προϊόντων, για την ικανοποίηση των αναγκών της λαϊκής οικογένειας.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα λάβουν ώστε:

Να εξασφαλιστεί η ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας, με ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να προχωρήσει άμεσα η προμήθεια των αναγκαίων φυτοφαρμάκων για τη δακοκτονία και να προσληφθεί το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό με πλήρη ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα.

Οι βουλευτές

Μανώλης Συντυχάκης

Νίκος Μωραΐτης

Σταύρος Τάσσος

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire