Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Όχι μόνο Vitis vinifera στις ΠΟΠ αμπελουργικές ζώνες

Η Ευρώπη είναι έτοιμη να ανοίξει το θέμα των ανθεκτικών ποικιλιών πέραν του είδους Vitis vinifera....

Όχι μόνο Vitis vinifera στις ΠΟΠ αμπελουργικές ζώνες

0
0

Η Ευρώπη ετοιμάζεται να βάλει τέλος στον κανόνα που απαιτεί τη χρήση των ποικιλιών Vitis Vinifera στις ΠΟΠ αμπελουργικές ζώνες,μια θέση η οποία είναι σύμφωνη με τη στάση του Επιτρόπου Φλ Χόγκαν, την οποία παρουσίασε στο συνέδριο αμπελουργίας που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούλιο στο Μπορντό.

Αυτό τόνισε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μιλώντας στο συνέδριο CNAOC στις 26 Απριλίου στο Calvi της Κορσικής, στο οποίο ανακοίνωσε ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να χαλαρώσει τη νομοθεσία για το αμπέλι, στο θέμα των ενδείξεων προέλευσης.

Αυτό μπορεί να γίνει ένα βάλσαμο για όσους βλέπουν την Ευρώπη ως μια μόνο διοικητική μηχανή μακριά από τις ανησυχίες του τομέα. Ο Raimondo Serra, εκπρόσωπος της DG Agri της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσε στο συνέδριο της CNAOC στις 26 Απριλίου στο Calvi ότι η δέσμη νομοθετικών μέτρων που θα παρουσιαστεί στις αρχές Ιουνίου, στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της ΚΑΠ, «θα διαθέτει στοιχεία για τις ανθεκτικές ποικιλίες αμπέλων».

Η Ευρώπη ως εκ τούτου, ετοιμάζεται να υιοθετήσει μια ανοιχτή θέση για την ένταξη των ανθεκτικών ποικιλιών στις προδιαγραφές για τις γεωγραφικές ενδείξεις, θέτοντας τέλος στον κανόνα που απαιτεί τη χρήση των ποικιλιών Vitis Vinifera στις ΠΟΠ ζώνες. Η θέση είναι σύμφωνη με τη στάση του Επιτρόπου Φλ Χόγκαν στο συνέδριο αμπελουργίας που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούλιο στο Μπορντό.

«Ας σταματήσουμε να απαγορεύουμε αυτό που δεν πρέπει να απαγορευτεί!» δήλωσε ο Raimondo Serra. Η δήλωση αυτή σίγουρα δεν είναι πολιτική. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μόλις ενέκρινε ένα Δανέζικο ΠΟΠ κρασί, του οποίου οι προδιαγραφές περιλαμβάνουν μια υβριδική ποικιλία. Και αν αυτή η έγκριση αρκεί για να απογοητεύσει τα μέλη της CNAOC, είναι σε κάθε περίπτωση η απόδειξη ότι από την άποψη της ποικιλίας, η Ευρώπη είναι έτοιμη για καινοτομία.

Στην Ελλάδα οφείλουμε να προβληματιστούμε για αυτές τις εξελίξεις, αφού αφενός οι ελληνικές ποικιλίες επιδεικνύουν εξαιρετική αντοχή στην κλιματική αλλαγή και αφετέρου ο τομέας ήταν πάγια αντίθετος στη χρήση υβριδίων.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire