Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Φυτεύοντας τσάι Ολύμπου στο Ελατοχώρι Πιερίας

Στο πανέμορφο Ελατοχώρι στα Πιέρια Όρη η καλλιέργεια του αρωματικού και φαρμακευτικού φυτού «Τσάι Ολύμπου» βοτανικά «sideritis scardica», αποτελεί τα τελευταία χρόνια μια δυναμική παραγωγική δραστηριότητα....

Φυτεύοντας τσάι Ολύμπου στο Ελατοχώρι Πιερίας

0
0

Όπως αναφέρει ο Δημήτρης Ρουκάς M. Sc. Τένχ. Γεωπόνος  Επιστημονικός Συνεργάτης Π.Ε. Πιερίας, η περιοχή του Ελατοχωρίου, με το ιδανικό μικροκλίμα που διαμορφώνει το υψόμετρο (600-1200μ), την κατάλληλή εδαφική δομή και υφή, ήταν από τις πρώτες στην οποία φυτευτήκαν για καλλιέργεια φυτά από αυτοφυές «sideritis scardica».

Η προώθηση της καλλιέργεια του φυτού «Τσάι Ολύμπου» αποτέλεσε για την Αντιπεριφέρεια Πιερίας, μια βιώσιμη εναλλακτική πρόταση η οποία συνέβαλε στην αναδιάρθρωση της καλλιέργειας του καπνού και στην αξιοποίηση ακαλλιέργητων γαιών. Στην Πιερία πλέον υπάρχει μεγάλο απόθεμα γνώσεις για την καλλιέργεια του ευεργετικού φυτού «Τσάι Ολύμπου». Η γνώση της καλλιέργεια του καπνού συνέβαλε, ώστε με μεγαλύτερη ευκολία να περάσουν οι αγρότες των περιοχών της Πιερίας από αυτή του καπνού στο «Τσάι Ολύμπου».


Η φύτευση του φυτού γίνεται στα μέσα του φθινοπώρου, μετά τις πρώτες βροχές και εναλλακτικά στα μέσα της άνοιξης (*). Τα φυτά προέρχονται από δικό τους σπόρο, από αυτοφυές "sideritis scardica" που είχαν συλλέξει και καλλιεργήσει χωρίς να επηρεάσουν την φυσική παραλλακτικότητα του. Με αυτόν τον τρόπο συμβάλλου και στην διατήρηση του αυτοφυούς είδους, το οποίο δύστυχος και σήμερα ορισμένοι απερίσκεπτοι επιμένουν να το συλλέγουν αλόγιστα και καταστροφικά από τα φυσικά του ενδιαιτήματα του.

Σε λίγο καιρό (αρχές Ιουνίου), στο Ελατοχώρι ξεκινά και η συλλογή των ανθών του, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να μπορούμε να απολαύουμε ένα γευστικό ευεργετικό ρόφημα. Το «Τσάι Ολύμπου» δεν αποτελεί μόνο ζεστό χειμωνιάτικο ρόφημα αλλά και ένα δροσερό αναψυκτικό με όλες τις ευεργετικές του ιδιότητες.

(*) Οι φωτογραφίες είναι από την περιοχή Προσήλιο του Ελατοχωρίου στα Πιέρια Όρη (600μ), η φύτευση γίνεται στο αγρόκτημα της κ. Αναστασίας Μποστανίτης.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire