Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Υιοθεσία µικρών εκµεταλλεύσεων το πρότζεκτ στα Crimson Seedless

Στο εγχείρηµα -υπό την καθοδήγηση της Αµερικανικής Γεωργικής Σχολής- συµµετέχουν αµπελουργοί από Καβάλα, Κιλκίς, Γιαννιτσά και Πιερία, που καλλιεργούν το 30% πανελλαδικά...

Υιοθεσία µικρών εκµεταλλεύσεων το πρότζεκτ στα Crimson Seedless

0
0
Μια πρωτοποριακή συνεργασία στο χώρο του επιτραπέζιου σταφυλιού της ποικιλίας Crimson Seedless, µε στόχο την παραγωγή ενός προϊόντος µε παρόµοια ποιοτικά χαρακτηριστικά, που θα µπορεί να αξιώνει κοινή αντιµετώπιση από το εµπόριο -σε επίπεδο τιµολογιακής πολιτικής- είναι σε εξέλιξη εδώ και λίγες εβδοµάδες στη Βόρεια Ελλάδα
Στο εγχείρηµα µετέχουν, σε πρώτη φάση, περίπου 40-50 παραγωγοί της συγκεκριµένης ποικιλίας από επιλεγµένες δυναµικές φυτείες, ενώ ρόλο καθοδηγητή που θα τους βοηθήσει να ενσωµατώσουν τεχνολογική, όσο και οργανωσιακή καινοτοµία στις εκµεταλλεύσεις τους, έχει αναλάβει η Αµερικανική Γεωργική Σχολή.
«Έχουµε δει µια δυναµική στον τοµέα του επιτραπέζιου σταφυλιού και αποφασίσαµε να τον στηρίξουµε. Έχουµε την τύχη να έχουµε κοντά µας πολύ καλές φυτείες και οµάδες παραγωγών που αξίζουν την επιτήρηση και τη βοήθειά µας, γιατί είναι πρωτοπόροι σε αυτό που κάνουν και θα πάνε το προϊόν µπροστά», εξήγησε στην Agrenda ο γεωπόνος Ηλίας Κάλφας, από το γραφείο στρατηγικών προγραµµάτων της Αµερικανικής Γεωργικής Σχολής, που «τρέχει» τη σχετική πρωτοβουλία
Σύµφωνα µε όσα είπε, υπάρχουν αυτή τη στιγµή τέσσερις βασικοί θύλακες Crimson σε Καβάλα, Κιλκίς, Κρύα Βρύση Γιαννιτσών και Βροντού Πιερίας, οι οποίοι καλλιεργούν γύρω στα 1.500–2.000 στρέµµατα, αντιπροσωπεύοντας το σχεδόν 30% της εθνικής παραγωγής Crimson, ενώ µπαίνουν και νέες φυτείες.
Συνεργασία όλων, µε σύγχρονες µεθόδους, για το κοινό καλό
«Το πλάνο είναι να συνεργαστούν οι πάντες για το κοινό καλό και να το κάνουµε αυτό µέσα από σύγχρονες µεθόδους. Εισάγοντας τόσο τεχνική καινοτοµία, όσο και οργανωσιακή», αναφέρει ο κ. Κάλφας. Σε ό,τι αφορά την τεχνολογική καινοτοµία, ο σχεδιασµός προβλέπει την τοποθέτηση πλειάδας µετεωρολογικών σταθµών στο δίκτυο αµπελιών του προγράµµατος, ενώ ταυτόχρονα θα «τρέχουν» από πίσω µοντέλα πρόβλεψης ασθενειών, ανάπτυξης της καλλιέργειας και όλα εκείνα που χρειάζονται για την καλύτερη παρακολούθησή τους. «Επίσης έχουµε να βάλουµε και κάποιες άλλες διατάξεις γεωργίας ακριβείας, που έχουν να κάνουν µε δίκτυα αυτοµατοποιηµένων παγίδων, µε υπέρυθρες κάµερες µε τις οποίες θα µπορούµε να διαγνώσουµε νωρίς µια προσβολή, πριν εκδηλώσει συµπτώµατα, ώστε να µπορούµε να κάνουµε παρεµβάσεις έγκαιρες. Το ίδιο θα γίνεται και για µια πιθανή αδυναµία του πρέµνου», µας είπε ο γεωπόνος της Σχολής.

Αντικειµενικό σύστηµα αξιολόγησης
Ο κ. Κάλφας διευκρινίζει ότι «θέλουµε να προχωρήσουµε σε κάποιο είδος τιτλοποίησης του προϊόντος, ώστε αυτά που χρησιµοποιούνται, κατά καιρούς, λίγο υποκειµενικά ή θολά, µε σκοπό να πιεστούν οι τιµές, να µετατραπούν σε ένα αντικειµενικό σύστηµα αξιολόγησης. Έτσι, θα γνωρίζουν όλοι από πριν τί υπάρχει και πού, ποιοι το έχουν, µε ποια ποιοτικά χαρακτηριστικά έχουν παράξει το προϊόν, ώστε οι παραγωγοί να ζητούν παρόµοια αντιµετώπιση τιµολογιακή».
«Κοινωνία πράξης» µε ανοικτή γραµµή επικοινωνίας
Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να βάλει όλους όσοι εµπλέκονται να συνεργαστούν µεταξύ τους. «Προσπαθούµε να κάνουµε µια κοινωνία πράξης, όπου όλοι οι παραγωγοί θα έχουν ανοικτή γραµµή επικοινωνίας και µε τη βοήθειά µας θα µοιράζονται εµπειρίες και πληροφορίες που αφορούν προδιαγραφές προϊόντων και κινδύνους πάνω στην ποσότητα ή την ποιότητα και στο τέλος και µε το εµπορικό κοµµάτι», εξήγησε ο συνοµιλητής µας και πρόσθεσε πως «γι’ αυτό έχουµε βάλει να συνεργαστούν µεταξύ τους κι όλοι οι γεωπόνοι που τους υποστηρίζουν».
Το µοντέλο έχει αρχίσει και «τρέχει» εδώ και λίγες εβδοµάδες, υπό τον διακριτικό τίτλο «Small Farm Adoption» που µεταφράζεται ως υιοθεσία µικρών εκµεταλλεύσεων και θα έχει συνολική διάρκεια τρία χρόνια, για να υπάρχει ικανός χρόνος για διόρθωση αδυναµιών και βελτιστοποίηση του βαθµού συντονισµού της συνεργασίας των συµµετεχόντων.

Επίκειται διεύρυνση του αριθµού των συµµετεχόντων
Πρόθεση της Αµερικανικής Γεωργικής Σχολής είναι σε επόµενο στάδιο στο πρόγραµµα να ενταχθούν κι άλλοι παραγωγοί, πέραν των 40-50, που µετέχουν στην πρώτη φάση. «Οι άνθρωποι µε τους οποίους συνεργαζόµαστε είναι επαγγελµατίες, έχουν δείξει πολύ καλά σηµάδια συνεννόησης και επικοινωνίας», επισηµαίνει ο κ. Κάλφας και αναφερόµενος στην αλληγορική έννοια του τίτλου του προγράµµατος, περί «υιοθεσίας» µικρών εκµεταλλεύσεων, δηλώνει τη βεβαιότητά του ότι «µετά από τρία χρόνια, όταν το small farm adoption θα έχει ολοκληρωθεί,
οι φάρµες που µετέχουν θα έχουν ενηλικιωθεί πλήρως και θα µπορούν να σταθούν µόνες στα πόδια τους»
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire