BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Εκτοξεύει η Τυνησία τις εισαγωγές ελαιολάδου της ΕΕ

Διπλασιάστηκαν οι εισαγωγές ελαιολάδου της ΕΕ από τρίτες χώρες, κατά τους πρώτους οχτώ μήνες του 2018, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC). Συγκεκριμένα, η αύξηση αυτή αγγίζει το 98%, με την χώρα που συμβάλει σε μεγαλύτερο βαθμό σε αυτό, να είναι η Τυνησία, η οποία αύξησε τις εξαγωγές της στην ΕΕ κατά 118%, σε σχέση με το ίδιο διάστημα την προηγούμενη χρονιά.

Εκτοξεύει η Τυνησία τις εισαγωγές ελαιολάδου της ΕΕ

7
0
Την ίδια στιγμή το εμπόριο εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου εντός των χωρών της Ένωσης υποχώρησε κατά 8%, συγκριτικά με πέρυσι.

Αυξημένες παρουσιάζονται οι εισαγωγές ελαιολάδου σε Βραζιλία, Καναδά και ΗΠΑ μέχρι τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, με την μεγαλύτερη αύξηση να σημειώνει η Βραζιλία, κατά 29%. Συγκρατημένη είναι η αύξηση στις χώρες της βόρειας Αμερικής, με τον Καναδά να αγοράζει περισσότερο ελαιόλαδο σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι σε ποσοστό 9% και τις ΗΠΑ 2%. Οι αγορές τις Ιαπωνίας παρέμειναν σταθερές, ενώ αντιθέτως οι εισαγωγές σε Αυστραλία και Ρωσία υποχώρησαν κατά 5% και 1% αντίστοιχα. Μειωμένες είναι και οι εισαγωγές της Κίνας, οι οποίες υποχώρησαν κατά 8%.

Τιμές παραγωγού στο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

Ανακάμπτει η τιμή παραγωγού στην Ελλάδα σύμφωνα με τον IOC, η οποία διαμορφώθηκε στα 2,78 ευρώ ανά κιλό για τον Αύγουστο, μειωμένη κατά 26% σε σχέση με τον Αύγουστο  του 2017.

Αύξηση σημείωσε και η τιμή παραγωγού στην Ιταλία, η οποία έκλεισε τον Αύγουστο στα 4,55 ευρώ ανά κιλό, παρουσιάζοντας και εκεί μια μείωση της τάξης του 26% σε σχέση με πέρυσι.

Στην Ισπανία, οι τιμές φαίνεται πως σταθεροποιούνται στα 2,77 ευρώ ανά κιλό, σημειώνοντας και εκεί μια μείωση 27% συγκριτικά με τον Αύγουστο 2017. Το ίδιο και στην Τυνησία, η οποία γνώρισε μια υποχώρηση στην τιμή της κατά 18% μέσα σε ένα χρόνο, με την τιμή παραγωγού τον Αύγουστο του 2018 να φτάνει τα 3,43 ευρώ ανά κιλό.

Λιγότερες επιτραπέζιες ελιές εισάγουν οι ΗΠΑ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του ο IOC, τα οποία φτάνουν μέχρι και τον Ιούνιο του 2018, οι ΗΠΑ μείωσαν τις εισαγωγές επιτραπέζιων ελιών κατά 3%. Υπενθυμίζεται πως τον Ιούλιο η Ουάσιγκτον αύξησε τους δασμούς στις Ισπανικές επιτραπέζιες ελιές φτάνοντάς τους στο 34,75%, για δεύτερη φορά, αφού τον Νοέμβριο του 2017 επέβαλε επιπλέον φόρο που κυμαίνονταν από το 2,31% μέχρι 7,24%. Μειωμένες είναι και οι εισαγωγές σε Αυστραλία κατά 4%, Βραζιλία κατά 5% και Κίνα κατά 8% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Ανάπτυξη στις εισαγωγές παρουσίασε αντιθέτως ο Καναδάς κατά 11%

Στην ΕΕ, οι εισαγωγές επιτραπέζιων ελιών από τρίτες χώρες τους πρώτους εννιά μήνες του 2018, αυξήθηκαν κατά 19% συγκριτικά με την ίδια περίοδο πέρυσι. Αυξημένο ωστόσο είναι και το εμπόριο μεταξύ των κρατών μελών κατά 5%.

Αναλυτικό ρεπορτάζ για την αγορά του ελαιολάδου στο περιοδικό El που κυκλοφορεί το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου μαζί με την εφημερίδα Agrenda

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία