BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Το 82% του ελαιολάδου που αγοράζει η Βραζιλία είναι Ευρωπαϊκό

Ωστόσο το μερίδιο του ελληνικού ελαιολάδου στην βραζιλιάνικη αγορά, δεν ξεπερνά το 1% του συνόλου των ευρωπαϊκών εξαγωγών εκεί.

elaiolado-ekthesi

17
0

Την  τελευταία εικοσαετία, η κατανάλωση ελαιολάδου στη Βραζιλία ακολουθεί ανοδική πορεία, ενώ την τελευταία καλλιεργητική σεζόν 2017/2018, σημείωσαν αύξηση κατά 28%, αγγίζοντας τους 76.816,6 τόνους. Μάλιστα το 82% του ελαιολάδου που εισάγεται  προέρχεται από την ΕΕ. Ωστόσο το μερίδιο του ελληνικού ελαιολάδου στην βραζιλιάνικη αγορά, δεν ξεπερνά το 1% του συνόλου των ευρωπαϊκών εξαγωγών εκεί. Τα παραπάνω αναδεικνύει η έκθεση του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC) για τον μήνα Οκτώβριο, όπου η χώρα της Νοτίου Αμερικής αποτελεί την «τιμώμενη» χώρα.

Συγκεκριμένα, στην Πορτογαλία αντιστοιχεί το 59% του ελαιολάδου που εξάγει η ΕΕ στην Βραζιλία, ενώ ακολουθεί η Ισπανία με ποσοστό 16% και η Ιταλία με ποσοστό 6%. Το υπόλοιπο 18% του όγκου ελαιολάδου που εισάγεται στην Βραζιλία προέρχεται από την Αργεντινή σε ποσοστό 10%, την Χιλή 7%, και άλλες χώρες κατά 1%.

Αύξηση σημείωσαν και οι εισαγωγές ελαιολάδου από τον Καναδά, ο οποίος από τον Οκτώβριο του 2017 μέχρι τον Αύγουστο του 2018, εισήγαγε 16% περισσότερο ελαιόλαδο από ότι την αντίστοιχη περίοδο την προηγούμενη χρονιά.

Σε ό,τι αφορά στις τιμές παραγωγού, η έκθεση του IOC καταγράφει μια υποχώρηση των τιμών σε Ελλάδα και Ισπανία, αύξηση στην Ιταλία, ενώ η Τυνησία κράτησε σταθερές τις τιμές της.

Ειδικότερα, οι τιμές παραγωγού στην Ελλάδα είναι μειωμένες κατά 34% ως τα μέσα Σεπτεμβρίου, σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2017, με την τιμή να είναι στα 2,58 ευρώ ανά κιλό. Το ισπανικό ελαιόλαδο απέδωσε στους παραγωγούς του ως τα μέσα Οκτωβρίου μια μέση τιμή στα 2,62 ευρώ ανά κιλό, μειωμένη κατά 30% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Αντίθετα στην Ιταλία οι τιμές ξεπέρασαν το φράγμα των 5 ευρώ στις αρχές Σεπτεμβρίου, και με τιμή στα 5,08 ευρώ ανά κιλό, έκλεισαν την ψαλίδα σε σχέση με την τιμή της προηγούμενης χρονιάς που ήταν 5,33 ευρώ ανά κιλό, στο 5%. Οι τιμές στην Τυνησία παρέμειναν αμετάβλητες στα 3,43 ευρώ ανά κιλό.  

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία