BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Ατού για εξαγωγές ελληνικού φυτωριακού υλικού η απουσία της Xylella

«Η απουσία Xylella στην Ελλάδα είναι ένα µεγάλο ατού για εξαγωγές καθώς είµαστε οι µόνοι που µε ασφάλεια µπορούν να παράξουν 100% υγιές υλικό, τη στιγµή που οι εργολάβοι πρασίνου της Ευρώπης το έχουν ανάγκη», τονίζει ο Ελληνικός Σύνδεσµος Εισαγωγέων και Εξαγωγέων Φυτικού Υλικού, ζητώντας  να αυξηθούν οι δικλείδες προστασίας προκειµένου να µην ανατραπεί αυτή η συνθήκη.

12

Βασίλης Σοφός

9
0

Ο Σύνδεσµος πιστεύει πως έχοντας αυτό υπόψη θα πρέπει επίσης να εισαχθεί κριτήριο ποιότητας µε το Ελληνικό Σήµα το οποίο να δίδεται σε όσα φυτώρια συµµορφώνονται µε τα απαιτητικά κριτήρια του πιστοποιητικού.

 Συγκεκριµένα ο ΕΣΕΕΦΥ λέει πως πιστοποιώντας και εκπαιδεύοντας τους γεωπόνους του φυτωρίου να διατηρούν σωστά αρχεία και να συµπληρώνουν οι ίδιοι τα διαβατήρια εξαγωγών, εξοικονοµείται χρόνος και χρήµα σε όλες τις διαδικασίες ώστε να µπορούν και οι φυτοϋγειονοµικοί ελεγκτές να ασχοληθούν περισσότερο µε την προστασία τους. «Η χώρα µας είναι η µόνη ευρωπαϊκή µεσογειακή χώρα καθαρή από Xylella, όµως αν δεν λάβουµε άµεσα αυστηρά µέτρα θα ακολουθήσουµε την µοίρα της Ιταλίας και ολόκληρες επαρχίες θα εξαφανιστούν από τον ελαιοκοµικό χάρτη», προειδοποιεί µε ανακοίνωση του.

Η Xylella fastidiosa, το βακτήριο που καταστρέφει ελιές, αµπέλια, πικροδάφνες και άλλα είδη φυτών, έκανε την εµφάνισή του στη Μεσόγειο το 2013, έχει µεταφερθεί µε εξαιρετικά γρήγορους ρυθµούς σε Ιταλία, Γαλλία , Γερµανία και Ισπανία. Σύµφωνα µε τα όσα υποστήριζει ο Σύνδεσµος, οι δικλείδες προστασίας που είναι ανάγκη να παρθούν στηρίζονται σε τρία κοµβικά µέτρα που συνοψίζονται:

- στους ξενιστές, οι οποίοι εύκολα µπορούν να εισέλθουν στη χώρα,

- τους ανθρώπους που κατά λάθος µπορούν να εισάγουν µολυσµένο φυτικό υλικό και τέλος

- στην εκπαίδευση και πιστοποίηση των γεωπόνων των φυτωρίων.

Μάλιστα, οι Εισαγωγείς και Εξαγωγείς φυτικού υλικού χτυπούν καµπανάκι στις αρχές φέροντας το παράδειγµα του Βελγίου, που τέθηκε σε καραντίνα διότι µολυσµένα φυτά ελιάς από δύο διαφορετικές περιοχές της Ισπανίας εισήλθαν στη χώρα µε επίσηµα φυτοϋγειονοµικά έγγραφα. «Κάτι παρόµοιο βέβαια ενδέχεται να συµβεί και στην Ελλάδα, αφού µη πιστοποιηµένοι επαγγελµατίες –και λόγω κενού στη νοµοθεσία –δεν ελέγχονται από τους αρµόδιους», αναφέρουν.

 Το θέµα θέτει και ο βουλευτής Ηρακλείου µε το Ποτάµι Σπύρος ∆ανέλλης, µε αφορµή την ανακοίνωση του ΕΣΕΕΦΥ, µε  σχετική ερώτηση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ζητώντας εξηγήσεις για το πώς είναι διατεθειµένο το Υπουργείο να θωρακίσει την εγχώρια παραγωγή, για να µην σηµειωθούν απώλειες 3 δις στο ΑΕΠ της χώρας τα οποία αποδίδει ο κλάδος αυτός.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία