BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Για πρώτη φορά στην Κίνα εξαγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών από την Ισπανία

Μετά από διαπραγματεύσεις διάρκειας δύο ετών, η Ισπανία προχώρησε στην σύναψη συμφωνίας εξαγωγής επιτραπέζιων σταφυλιών  στην Κίνα, η οποία υπεγράφη στη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψης του Κινέζου προέδρου, Σι Τζίπινγκ, στη χώρα της Ιβηρικής.

nm-xijinping-2911

Πέτρος Γκόγκος

13
0

Τα ισπανικά σταφύλια θα εισάγονται στην Κίνα με δασμό 13% και ΦΠΑ 11%, σύμφωνα με την ένωση βιομηχανιών FEPEX, ενώ προς το παρόν  δεν υπάρχουν άλλες συμφωνίες σχετικά πρωτόκολλο εξαγωγής, ή για το πότε θα ξεκινήσουν οι πρώτες εξαγωγές. Πάντως οι κινεζικές αρχές συνήθως πιστοποιούν μεμονωμένους εξαγωγείς και τυποποιητές, αμέσως μετά τη σύναψη μιας τέτοιας συμφωνίας. Ενδεικτικά, το 2017, η Κίνα εισήγαγε περί τους 216.000 τόνους επιτραπέζιων σταφυλιών, στην τιμή των 520 εκατ. ευρώ, ενώ η Ισπανία εξήγαγε την προηγούμενη χρονιά 143,550 εκατ. τόνους σταφυλιών. 

Σημειώνεται πως το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η βασική αγορά σταφυλιού για την Ισπανία, ενώ ακολουθεί η Γερμανία και η Νορβηγία, με βασικές περιοχές παραγωγής την Μούρθια και την Βαλένσια. Εσπεριδοειδή, δαμάσκηνα και ροδάκινα είναι τα μοναδικά φρούτα με χώρα παραγωγής την Ισπανία, τα οποία έχουν πρόσβαση στην κινεζική αγορά μέχρι τώρα, με δυο τελευταία μάλιστα να φτάνουν στην Ασία έπειτα από συμφωνία που υπογράφτηκε μόλις το 2016.

Σε δηλώσεις στο ισπανικό μέσο La Vanguardia, η FEDEX υποστήριξε πως μια τέτοια συμφωνία συνιστά «μοναδική ευκαιρία» για την διαφοροποίηση των αγορών. Η ισπανική κυβέρνηση τόνισε πως δεδομένου ότι η Κίνα δεν συζητά για περισσότερο από ένα φρούτο τη φορά, η υπογραφή ενός νέου πρωτόκολλου εμπορίου μέσα σε μόλις δυο χρόνια είναι «ασυνήθιστη» λόγω του περίπλοκου της διαδικασίας. Ακόμα σημείωσε πως «αν και η Κίνα είναι κορυφαία παραγωγός φρούτων στον κόσμο, αποτελεί ταυτόχρονα και τον κορυφαίο καταναλωτή, και για αυτό οι εισαγωγές της αυξάνονται χρόνο με το χρόνο».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία