Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Το μπαλσάμικο έχει τις δικές του απαιτήσεις

Τις προδιαγραφές τυποποίησης του ξυδιού μπαλσάμικο που παράγεται στην Ελλάδα ορίζει με απόφαση που τροποποιεί τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, το υπουργείο Οικονομικών. Συγκεκριμένα, προβλέπει τα εξής:

Το μπαλσάμικο έχει τις δικές του απαιτήσεις

0
0

«Επιτρέπεται η παρασκευή, αποκλειστικά από τα οξοποιεία, και η διάθεση στην κατανάλωση με την ονομασία πώλησης «Βαλσαμικό ξύδι» των δύο ακόλουθων προϊόντων ως εξής:

α) του προϊόντος που παράγεται με προσθήκη σε ξύδι αμπελοοινικής προέλευσης, συμπυκνωμένου γλεύκους σταφυλιών ή/και ανακαθορισμένου συμπυκνωμένου γλεύκους σταφυλιών, σε ποσοστό τουλάχιστον 10%, με τις εξής επιπλέον προϋποθέσεις:

Το προϊόν πρέπει να έχει ολική οξύτητα τουλάχιστον 6%, ειδικό βάρος τουλάχιστον 1.060 στους 20°C, στερεό υπόλειμμα τουλάχιστον 120 g/l και περιεκτικότητα σε ανάγοντα σάκχαρα τουλάχιστον 100 g/l, ενώ πρέπει να διατίθεται στον τελικό καταναλωτή εμφιαλωμένο.


Επιτρέπεται ο αρωματισμός του με φυσικές αρωματικές ύλες, σύμφωνα με τον Καν. (ΕΚ) 1334/2008, καθώς και η προσθήκη σε αυτό θειωδών Ε220, Ε221, Ε222, Ε223, Ε224, Ε226, Ε227, Ε228 στα ίδια μέγιστα επιτρεπόμενα επίπεδα που προβλέπονται για τα λοιπά ξύδια, καθώς και η προσθήκη καραμελοχρώματος Ε150α, Ε150β, Ε150γ, Ε150δ για σταθεροποίηση του χρώματος. Απαγορεύεται η προσθήκη οποιασδήποτε άλλης πρόσθετης ύλης.

Η επισήμανσή του πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, ενώ θα πρέπει να αναγράφονται, όπως και στα λοιπά ξύδια, τα στοιχεία (επωνυμία και δήμος) του οξοποιείου που πραγματοποίησε την εμφιάλωση του προϊόντος. Επιτρέπονται οι ακόλουθες αναγραφές στην επισήμανση:

i) της ένδειξης της οινοποιήσιμης ποικιλίας αμπέλου στην περίπτωση κατά την οποία μόνο η εν λόγω ποικιλία έχει χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή των πρώτων υλών παραγωγής του προϊόντος, δηλαδή του ξυδιού και του συμπυκνωμένου ή ανακαθορισμένου γλεύκους το οποίο έχει προστεθεί στο ξύδι. Τα ανωτέρω θα πρέπει να τεκμηριώνονται με επίσημα κρατικά έγγραφα των αρμοδίων αρχών.

ii) της ένδειξης «παλαιωμένο» μόνο όταν το τελικό προϊόν υφίσταται παλαίωση για τουλάχιστον 6 μήνες αποκλειστικά σε ξύλινα βαρέλια, υπό διοικητικό έλεγχο.

iii) της ένδειξης του τόπου παρασκευής του τελικού προϊόντος ως συμπλήρωμα της ονομασίας πώλησης.

β) του προϊόντος που παράγεται από την αλκοολική και οξική ζύμωση του προϊόντος συμπύκνωσης των υγρών εκχύλισης ξηρής σταφίδας, με τις εξής επιπλέον προϋποθέσεις:

Το προϊόν πρέπει να έχει ολική οξύτητα τουλάχιστον 6%, ειδικό βάρος τουλάχιστον 1.080 στους 20°C, στερεό υπόλειμμα τουλάχιστον 190 g/l και περιεκτικότητα σε ανάγοντα σάκχαρα τουλάχιστον 150 g/l, ενώ πρέπει να διατίθεται στον τελικό καταναλωτή εμφιαλωμένο.

 

Επιτρέπεται ο αρωματισμός του με φυσικές αρωματικές ύλες, σύμφωνα με τον Καν. (ΕΚ) 1334/2008, και η προσθήκη σε αυτό θειωδών Ε220, Ε221, Ε222, Ε223, Ε224, Ε226, Ε227, Ε228 στα ίδια μέγιστα επιτρεπόμενα επίπεδα που προβλέπονται για τα λοιπά ξύδια καθώς και η προσθήκη καραμελοχρώματος Ε 150α, Ε150β, Ε150γ, Ε150δ για σταθεροποίηση του χρώματος. Απαγορεύεται η προσθήκη οποιασδήποτε άλλης πρόσθετης ύλης.

Η επισήμανση του πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, ενώ θα πρέπει να αναγράφονται, όπως και στα λοιπά ξύδια, τα στοιχεία (επωνυμία και δήμος) του οξοποιείου που πραγματοποίησε την εμφιάλωση του προϊόντος.

Επιτρέπονται οι ακόλουθες αναγραφές στην επισήμανση:

i) της ένδειξης της ποικιλίας της σταφίδας μόνο σε συνδυασμό με την ένδειξη της περιοχής προέλευσης της σταφίδας.

ii) της ένδειξης «παλαιωμένο» μόνο όταν το προϊόν υφίσταται παλαίωση, για τουλάχιστον 6 μήνες μετά το πέρας της οξικής ζύμωσης, αποκλειστικά σε ξύλινα βαρέλια, υπό διοικητικό έλεγχο.

iii) της ένδειξης του τόπου παρασκευής του τελικού προϊόντος ως συμπλήρωμα της ονομασίας πώλησης.

Η παρασκευή βαλσαμικού ξυδιού από τους οξοποιούς γίνεται μετά από σχετική έγκριση από την αρμόδια Χημική Υπηρεσία του Γ.Χ.Κ., προς παρακολούθηση της ορθής παρασκευής του εν λόγω προϊόντος.

Κατά τα λοιπά, ισχύουν οι σχετικές διατάξεις της εθνικής νομοθεσίας για το ξύδι.

Οι διατάξεις αφορούν το βαλσαμικό ξύδι που παράγεται στην Ελλάδα ενώ δεν επηρεάζεται η διάθεση στην ελληνική αγορά των αντίστοιχων προϊόντων που παράγονται ή γίνονται αντικείμενο εμπορίας σε άλλα κράτη−μέλη, στην Τουρκία ή τα οποία παράγονται σε κράτος που έχει υπογράψει τη συμφωνία για τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, έστω και αν αυτά έχουν υποβληθεί σε τρόπο επεξεργασίας διαφορετικό από αυτόν που καθορίζεται στην παρούσα παράγραφο, υπό την προϋπόθεση ότι παράγονται και κυκλοφορούν νόμιμα στα εν λόγω κράτη».

Διαβάστε εδώ τη σχετική απόφαση με την Τροποποιητική απόφαση του Άρθρου 39 του Κώδικα Τροφίμων

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου

26-07-2013 14:05ΠΑΠΑΕΥΘΥΜΙΟΥ Δ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΜΕ ΑΝ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΩ ΝΑ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΩ 1000 KG ΞΥΔΙ ΑΠΟ ΚΡΑΣΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗ ΚΛΠ 4 ΕΤΩΝ ΣΕ ΞΥΛΙΝΑ ΒΑΡΕΛΙΑ . ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΔΕΙΑ ΤΥΠΟΙΟΗΣΗΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προιόντα Τεχνολογία