BACK TO
TOP
Καλαμπόκι

Προς τα 27 λεπτά η αγορά στο καλαμπόκι, λειψή η παραγωγή

Με γραμμή να μη πουλήσουν κάτω από 27 λεπτά το κιλό ξεκινούν τις προσεχείς ημέρες το αλώνισμα καλαμποκιού οι παραγωγοί στην Στερεά Ελλάδα, ενώ ήδη έχουν γίνει κάποιες κοπές στην Αιτωλοακαρνανία, με την αγορά να πληρώνει ήδη 265 ευρώ τον τόνο. Παράλληλα Βουλγαρία, Ρουμανία και Ουγγαρία αντιμετώπισαν πρόβλημα ξηρασίας με αποτέλεσμα να κοπούν τόνοι από την αναμενόμενη παραγωγή τους.

Kalampoki_sygkomidi

484
11

Σε αυτό το εμπορικό κλίμα, αρκετοί είναι οι παραγωγοί που προτίθενται να αποθηκεύσουν σε πρώτη φάση την παραγωγή τους με σκοπό να βγουν στην αγορά αργότερα, εκτιμώντας ότι οι τιμές που ακούγονται τώρα στην αγορά απέχουν από την κορυφή που μπορεί να σχηματιστεί στη νέα εμπορική περίοδο που εγκαινιάστηκε. Φυσικά στην εξίσωση της αύξησης τιμών παραγωγού έρχονται να προστεθούν και ανατιμήσεις στο κόστος των εισροών, καθώς επίσης και η αυξηση της τιμής του πετρελαίου, αύξηση στα  μισθωτήρια γης, ενώ οι συνθήκες ξηρασίας υποχρέωσαν τους παραγωγούς σε δύο - τρία επιπλέον ποτίσματα από το συνηθισμένο.

 Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ήδη κάποια «συμβόλαια» που είχαν κλειστεί από νωρίς φέτος, δηλαδή μερικές εβδομάδες μετά τις ανοιξιάτικες σπορές, εκτελούνται στην τιμή των 25 λεπτών το κιλό, ενώ οι νέες συμφωνίες κινούνται σε επίπεδα πάνω από τα 26 λεπτά.

 Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω του καύσωνα και του σημαντικού προβλήματος λειψυδρίας που δοκιμάζει την καλλιέργεια από τον Ιούλιο μέχρι και πρόσφατα, οι αποδόσεις αναμένονται μειωμένες συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά. Φαίνεται μάλιστα ότι αντίστοιχη είναι η εικόνα που στέλνουν και τα υπόλοιπα παραγωγικά κέντρα των Βαλκανίων και ειδικά της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας, χωρών που παραδοσιακά εξάγουν σε εξαιρετικά ανταγωνιστικές τιμές στην Ελλάδα, πιέζοντας σημαντικά τις τιμές για την εγχώρια παραγωγή.

 Εν τω μεταξύ, η αγορά έγραψε τα 6 λεπτά το κιλό για το ενσίρωμα καλαμποκιού, σε μια εξέλιξη που έρχεται σε συμφωνία με σχετικό ρεπορτάζ της Agrenda της περασμένης εβδομάδας (φύλλο 822).  Έχοντας διατηρήσει το επίπεδο των σχεδών 4 λεπτών το κιλό την τελευταία τριετία, το ενσίρωμα καλαμποκιού ξεκίνησε την φετινή περίοδο με τιμή εκκίνησης τα 5,5 λεπτά το κιλό. Όπως ήταν αναμενόμενο, εν μέσω αυτού του ανοδικού κύκλου που σημειώνουν οι αγορές αγροτικών προϊόντων, οι συζητήσεις φέτος γίνονται με διαφορετικούς όρους.

 Η εκτίμηση της παραγωγής καλαμποκιού στην ΕΕ, σύμφωνα με τον γαλλική εταιρεία αναλύσεων Strategie Grains αυξήθηκε ωστόσο σε 66,3 εκατομμύρια τόνους από 65,7 εκατομμύρια τον Ιούλιο. Ο λόγος είναι ότι η βροχή αύξησε τις αποδόσεις στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Πολωνία, αντισταθμίζοντας τις μειωμένες προοπτικές στην Βαλκανική λόγω της ξηρασίας σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της εταιρείας.

 Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Γάλλων, η αγορά αναμένεται να ακολουθήσει πορεία ανόδου, αφού αυτή η μετριοπαθής αύξηση της παραγωγής δεν αρκεί για να αντισταθμίσει την αυξημένη ζήτηση για ζωοτροφές και το κενό που αφήνουν στο εν λόγω κανάλι οι αποκαρδιωτικές αποδόσεις σε κριθάρι και μαλακό σιτάρι, καθώς και σε άλλα κτηνοτροφικά φυτά.

 Όπως αναφέρει η ίδια έκθεση, οι καιρικές ατασθαλίες καθ’ όλην τη διάρκεια του 2021 έχουν μειώσει αισθητά τις παραγωγές στα στάρια και το κριθάρι, διαμορφώνοντας ένα εκρηκτικό κατά τα λεγόμενα των Γάλλων δελτίο προσφοράς και ζήτησης. Μάλιστα η κατάσταση στην Ευρώπη έρχεται να προστεθεί σε μια χρονιά χαμηλών αποδόσεων σιτηρών και στις υπόλοιπες εξαγωγικές ζώνες της Βόρειας Αμερικής και της Μαύρης Θάλασσας. Μάλιστα η προσφορά, παρά το νέο κύμα πανδημίας που ευνοείται από τις μεταλλάξεις του ιού covid αλλά και τις ήδη υψηλές τιμές, αναμένεται να επεκταθεί περαιτέρω κατά την τρέχουσα εμπορική περίοδο 2021/22.

Σχόλια (11)
Προσθήκη σχολίου

20-08-2021 21:55Κωστας

Αρκετες φορες γραφαιτε υπερβολες και ειναι τεραστιο λαθος να παρασερνετε τους αναγνωστες σας να πιστευουν πραγματα που δεν ειναι αληθεια.Μονο καποιος ασχετος θα μπορουσε να πιστεψει οτι σημερα στην Ελλαδα μπορει κτηνοτροφος να πληρωσει 6 λεπτα το ενσιρωμα.Τα περισσοτερα ενσιρωματα πουληθηκαν εως 4 λεπα.

Απάντηση

20-08-2021 15:32ΓΙΩΡΓΟΣ

Στην βόρειο Ελλάδα το κοστολόγιο στο καλαμπόκι πέρασε τα 20 λεπτά με ακριβο λίπασμα, καύσιμα,σπόρους, Και πολλά άλλα που προφανώς δεν τα γνωρίζεις. Αυτος που θα χορεύει δεν θα είναι πραγματικός Γεωργός.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

19-08-2021 17:19NIKOS

Καλή η τιμή όπως αναφέρεται στα 27 λεπτά στον παραγωγό αν και υπερβολική για τον κτηνοτρόφο γιατί αν σκεφτεί κανείς και τους ενδιάμεσους έως την κατανάλωση του που θα φτάσουμε ;

Απάντηση

19-08-2021 16:02Παοκ λέμε

Κόψε κάτι ρε μορτη άκου 27 λεπτά θα ξεκινήσει ολο μαλακιες είστε στην βόρεια Ελλάδα αν ξεκινήσει 20 θα χορέψουν οι αγρότες

Απάντηση

19-08-2021 15:35Αλέξανδρος

Ο ΚΡΆΤΟΥΣ ΠΟΎ ΕΊΝΑΙ? Η ΌΛΓΑ ΊΔΙΟΣ ΚΆΝΕ ΑΥΤΆ,?ΔΗΛΑΔΉ ΔΕΝ ΤΟΝ ΣΚΈΦΤΟΜΑΙ ΚΑΘΌΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΑΡΆ, ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΝΔΙΑΦΈΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΈΦΕΙ Ο ΠΑΡΑΓΩΓΌΣ Η ΚΤΗΝΟΤΡΌΦΟΙ Η ΓΕΏΡΓΙΟ ΔΕΗ ΈΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΟ ΒΆΖΕΙ ΚΆΤΩ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΨΆΞΕΙ ΠΟΎ ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΠΡΌΒΛΗΜΆ? Πίστεψέ με το λύση υπάρχει ξεκινάει από Μωυσή το τιμή το ρεύμα.......... Άσε να σκεφτούμε εάν δεν έχει γάλα δεν θα έχει τυρί και δεν θα έχει εξαγωγή των τυριού και δεν θα χάσουμε ένα κομμάτι της χρήμα από έξω και θα πάνε άλλο και για να παραγωγομε γάλα χρειάζεται τροφές, για να δώσουμε τροφές φτηνά χρειάζομαι Μωυσής από κοστολογίου λύση υπάρχει...!!!!!!!!!

Απάντηση

19-08-2021 14:27Τζάμπα καίει η λάμπα

Τι 6 λεπτά το ενσίρωμα λέτε και ξαναλέτε ρε άσχετοι... χθες πληρωθηκα 3.8 με το ΦΠΑ 4... Άντε γεια!!!

Απάντηση

19-08-2021 12:22ather

ποιο λαμογιο θα πληρωσει 27 λ στο παραγωγο ρε ασχετοι

Απάντηση

19-08-2021 11:56Μήτσος

Γιατί ξεσηκωνετε τον κόσμο...215 € έχει τώρα ο τόνος διεθνής τιμή.....θέλετε να ισοπεδώσετε την κτηνοτροφία παντελώς;....

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία