BACK TO
TOP
Καλαμπόκι

Καλαμπόκι στα 35 λεπτά με προπωλήσεις ως το 2023 από Γαλλία

Κανείς δεν βλέπει οροφή στις τιµές που µπορεί να γράψει το καλαµπόκι µέχρι το τέλος του χρόνου, µε τις εξελίξεις των τελευταίων ηµερών να επεκτείνουν σε βάθος 36 µηνών τουλάχιστον τις υφιστάµενες ισορροπίες στην αγορά.

22-35_4

Πέτρος Γκόγκος

7405
2

Στη ζώνη 35 λεπτών το καλαμπόκι, πουλάει και το 2023 η Γαλλία, κόβουν τις εξαγωγές  οι ανατολικές χώρες     

Πέρα από τον συνήθη πανικό των αγορών, η παρούσα συγκυρία τόσο στην περίπτωση της Ελλάδας όσο και της Ευρώπης, φαίνεται ότι έχει βάθος. Οι ανακατατάξεις στις εµπορικές διόδους, η εξάντληση των αποθεµάτων αλλά και η νέα διστακτικότητα ως προς τις εξαγωγές περιπλέκουν την κατάσταση. Ήδη δύο από τους κορυφαίους 5 προµηθευτές καλαµποκιού της χώρας, εισάγουν πλαφόν ή σταµατούν τις εξαγωγές τους. Συγκεκριµένα, η Βουλγαρία µε µερίδιο 380.000 τόνων καλαµποκιού στην ελληνική αγορά, αποφάσισε ότι θα περιορίσει σηµαντικά τις εξαγωγές, ενώ η Σερβία, µε µερίδιο πάνω από 55.000 τόνους θα σταµατήσει εντελώς το εµπόριο µε άλλες χώρες. Την ίδια στιγµή, η Γαλλία ακούγεται ότι έχει κλείσει µεγάλο αριθµό συµβολαίων µε τις υφιστάµενες τιµές για παραδόσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023. Αυτό σηµαίνει ότι έχει ήδη δεσµεύσει σηµαντικό αριθµό των υφιστάµενων αποθεµάτων της, σηµαντικές ποσότητες από την αναµενόµενη νέα σοδειά του 2022 και ίσως, έχει ήδη δεσµεύσει ποσότητες από τη σπορά του 2023.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, ενισχυµένος κατά 100 ευρώ ο τόνος είναι ο δείκτης τιµών καλαµποκιού στις ευρωπαϊκές αγορές, µε τις νέες ισορροπίες να µην έχουν εµπεδωθεί ακόµα στο εσωτερικό της Ελλάδας. Οι τιµές παραγωγού στην εγχώρια αγορά προσεγγίζουν διστακτικά τα 32 λεπτά, όσο οι µεγάλες ποσότητες φεύγουν µε τιµή στα 31 λεπτά το κιλό, ένα επίπεδο που έχει διαµορφωθεί εδώ και περίπου ένα µήνα. Την ίδια ώρα, η τιµή για άµεση παράδοση στη Γαλλία βρίσκεται στα 360 ευρώ.

Πληροφορίες θέλουν τις αποθήκες των παραγωγών στην Ελλάδα να διαθέτουν ακόµα ποσότητες, κάτι που επιτρέπει στην εγχώρια αγορά να απέχει προσωρινά από τον πανικό που αναπτύσσεται στα παραγωγικά κέντρα της υπόλοιπης Ευρώπης, ωστόσο τις επόµενες εβδοµάδες αναµένεται ότι η ανοδική τάση θα εκφραστεί και εδώ.

Σε παγκόσµιο επίπεδο, η έκθεση προσφοράς και ζήτησης του USDA δείχνει ότι τα αποθέµατα καλαµποκιού στο κλείσιµο της τρέχουσας εµπορικής περιόδου θα περιοριστούν κοντά στους 300 εκατ. τόνους όταν πριν από δυο χρόνια ανέρχονταν στους 325 εκατ. τόνους. Με άλλα λόγια, µια ποσότητα ίση µε το 60% της συνολικής παραγωγής της Ουκρανίας έχει ήδη σβηστεί από τις παγκόσµιες αποθήκες.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Φάκελο συνδεδεμένης ενίσχυσης από φέτος στο καλαμπόκι φέρνει το υπουργείο για να στηρίξει τις σπορές

Την ενεργοποίηση συνδεδεμένης ενίσχυσης στο καλαμπόκι και μάλιστα από τις φετινές σπορές σχεδιάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σαν μια πρώτη αντίδραση στις ευελιξίες που παραχωρεί η Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ουκρανικής κρίσης στις αγορές αγροτικών προϊόντων.

Το πλάνο θέλει την Ελλάδα να καταθέτει τις σχετικές αλλαγές στον φάκελο των άμεσων ενισχύσεων το επόμενο διάστημα, προκειμένου να προλάβει τις σπορές που δρομολογούνται από τους παραγωγούς για τα τέλη Μαρτίου.

Τα κονδύλια είναι πιθανό ότι θα «κοπούν» από άλλες συνδεδεμένες που παρουσιάζουν μειωμένη απορρόφηση, όπως είναι το πορτοκάλι προς χυμοποίηση.

Ήδη από την περασμένη εβδομάδα οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ και η Κομισιόν φάνηκαν ότι έχουν αποφασίσει να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στις συνδεδεμένες ενισχύσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι διαταραχές στην αλυσίδα προσφοράς και ζήτησης.

Η συνδεδεμένη στο καλαμπόκι διατυπώθηκε και ως αίτημα κτηνοτροφικών οργανώσεων προς το υπουργείο Αγροτικής στις αρχές της εβδομάδας. Επιπλέον, σε συνάντηση εκπροσώπων της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας με τον βουλευτή της ΝΔ, Χρήστο Κέλλα, είχε ζητηθεί η χορήγηση συνδεδεμένης ενίσχυσης στην παραγωγή καλαμποκιού με στόχο να αυξηθούν τα στρέμματα καλλιέργειας, πριν ξεκινήσει η νέα καλλιεργητική περίοδος.

Η ένταξη του καλαμποκιού στις συνδεδεμένες ενισχύσεις, αναμένεται ότι θα διατηρηθεί και στη νέα ΚΑΠ, όπου ήδη υπάρχει πρόβλεψη για μαλακό σιτάρι και κριθάρι. Για αλλαγές στις συνδεδεμένες ενισχύσεις στα στρατηγικά σχέδια της νέας ΚΑΠ έκανε λόγο και σχετικό ρεπορτάζ της Agrenda και του Agronews την περασμένη εβδομάδα.

Το 2020 η εγχώρια παραγωγή ήταν 1.13 εκατ. τόνοι και το 2019 1,23 εκατ. τόνοι. με τις εισαγωγές της χώρας να διαμορφώνονται σε 670.000 τόνους περίπου. Στο μεταξύ, η ευρωπαϊκή αγορά κινείται στα επίπεδα των 360 ευρώ ο τόνος στη Γαλλία και στα 405 ευρώ ο τόνος στην Ιταλία, χωρίς να υπολογίζονται στις τιμές αυτές μεταφορικά και άλλα έξοδα, καθιστώντας σε μεγάλο βαθμό απαγορευτικές τις εισαγωγές.

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

12-03-2022 11:49Όποιος

Βάλει καλαμπόκι φέτος θα βγάλει τρελά λεφτά. Κ όλη η Ελλάδα να βάλει ,η τιμή θα είναι στο Θεό.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία