BACK TO
TOP
Καλαμπόκι

Ρεαλιστικές λύσεις για συνδεδεμένη κοντά στα 50 ευρώ στο καλαμπόκι

Στην επιφάνεια των επερχόµενων νέων οικονοµικών παρεµβάσεων για τους αγρότες παραµένει η συνδεδεµένη στο καλαµπόκι για τις φετινές σπορές.

8-9_pin

Πέτρος Γκόγκος

8296
8

Ο σχεδιασµός του υπουργείου περιλαµβάνει την προσθήκη του καλαµποκιού στη λίστα των προϊόντων που λαµβάνουν συνδεδεµένη ενίσχυση, που ίσως αφορά σε νέες εκτάσεις. Μάλιστα παίζει σοβαρά το ενδεχόµενο η συνδεδεµένη στο καλαµπόκι να ισχύσει από τις σπορές που ξεκινούν τις επόµενες µέρες καιρού επιτρέποντος. Ενδέχεται πάντως η ενίσχυση να αφορά µόνο τις επιπλέον εκτάσεις, κάτι το οποίο ο υπουργός βλέπει µε ενδιαφέρον. Είναι µια λύση αντίστοιχη µε αυτήν που φαίνεται ότι θα υιοθετήσουν και άλλα κράτη µέλη, όπως είναι η Ιρλανδία, που επεξεργάζεται µια κρατική ενίσχυση της τάξης των 40 ευρώ το στρέµµα για νέες καλλιέργειες µε εαρινά δηµητριακά, όσπρια και κτηνοτροφικά ψυχανθή.

Η παρέµβαση λοιπόν αυτή, δεν αποκλείεται να κατευθυνθεί σε όσους παραγωγούς καλαµποκιού δηλώσουν στις φετινές δηλώσεις ΟΣ∆Ε περισσότερες εκτάσεις σε σχέση µε πέρυσι, µε την ενίσχυση να περιορίζεται στις νέες εκτάσεις.

Ήδη ο υπουργός Γιώργος Γεωργαντάς έχει ζητήσει από τους συµβούλους τον υπολογισµό των ποσών που θα απαιτούσε µια συνδεδεµένη για το καλαµπόκι. Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, σε περίπτωση που τελικά δοθεί η δυνατότητα µιας έκτακτης αλλαγής του φακέλου των συνδεδεµένων ενόψει των επερχόµενων σπορών, η ενίσχυση για το καλαµπόκι θα κληθεί να ανταγωνιστεί την ειδική βάµβακος, θα χρειαστεί δηλαδή ένα ποσό κοντά στα 70 ευρώ το στρέµµα που κατά µέσο όρο προορίζονται για το βαµβάκι.

Όλα δείχνουν πάντως ότι το καλαµπόκι να βρίσκεται στη λίστα των συνδεδεµένων της νέας ΚΑΠ. Στο ΟΣ∆Ε του 2019 (έτος αναφοράς για τον υπολογισµό συνδεδεµένων) δηλώθηκαν 850.000 στρέµµατα µε τον κωδικό «Αραβόσιτος». Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα κανονιστικά να προσφέρει για συνδεδεµένες ενισχύσεις στη νέα περίοδο ποσό ύψους 260 εκατ. ευρώ (το 15% των άµεσων ενισχύσεων). Ήδη η πρόταση που έχει κάνει η χώρα απορροφά κονδύλια ύψους 212 εκατ. ευρώ, ως εκ τούτου «περισσεύουν» ακόµα 48 εκατ. ευρώ. Εφόσον είναι διατεθειµένη η χώρα µας να προσφέρει όλο το ποσό που αποµένει στο καλαµπόκι, προκύπτει ποσό 56 ευρώ το στρέµµα.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Ζωοτροφές και όσπρια αντί αγρανάπαυσης

Στα υπόλοιπα έκτακτα µέτρα, τα οποία ενδέχεται να συνδέονται µε την εξασφάλιση έκτακτης συνδεδεµένης ενίσχυσης στο καλαµπόκι, απελευθερώνονται 40 εκατ. στρέµµατα σε επίπεδο ΕΕ που είναι δεσµευµένα από υποχρέωση αγρανάπαυσης. Πρόκειται για µια προσωρινή παρέκκλιση για να επιτρέπεται η παραγωγή οποιωνδήποτε καλλιεργειών για σκοπούς διατροφής και ζωοτροφών σε αγρανάπαυση. ∆εν αποκλείεται στις εκτάσεις αυτές, που µένουν να υπολογιστούν σε επίπεδο χώρας, να επιτραπεί η σπορά καλαµποκιού, µε κάποιου είδους ενίσχυση.

Χωρίς προηγούµενο η έλλειψη καλαµποκιού

Τα 38 λεπτά σακιασµένο είναι η τιµή βάσης στην εγχώρια αγορά καλαµποκιού, όσο τα συµβόλαια της νέας χρονιάς διαπραγµατεύονται πλέον στα 293 ευρώ ο τόνος, καταγράφοντας καθηµερινά την περασµένη εβδοµάδα κέρδη.

Η ανοδική τάση στις τιµές για το καλαµπόκι είναι έντονη και στις αµερικανικές αγορές, µε το προϊόν εκεί να στηρίζεται και από την ανανεωµένη ζήτηση από τις µονάδες παραγωγής βιοαερίου, εν µέσω έντονης µεταβλητότητας στις αγορές ενέργειας. Στην Ευρώπη, το ενδεχόµενο να συρρικνωθούν οι εκτάσεις στην Ουκρανία κατά έως και 40%, τη στιγµή που η ΕΕ προµηθεύεταιτο 52% του καλαµποκιού που εισάγει από εκεί, δίνει χώρο σε αγορές πανικού. Ένας ελιγµός που επεξεργάζεται σ’ αυτή τη φάση η Κοµισιόν και ενδέχεται να διαµορφώσει νέες ισορροπίες, µε τον κίνδυνο όµως αυτές να δυσκολέψουν τα πράγµατα για τους παραγωγούς τα επόµενα χρόνια.

Ενδιαφέρον έχει και η αποτίµηση των ισορροπιών στην αγορά και από το δελτίο τιµών της Τράπεζας Πειραιώς. Εδώ αναφέρεται ότι: «Η πρόσφατη ρωσο-ουκρανική κρίση αύξησε σηµαντικά την αβεβαιότητα του γεωργικού εφοδιασµού για το καλαµπόκι και τη ζήτησή του. Οι τελευταίες εκτιµήσεις του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ για την παγκόσµια παραγωγή καλαµποκιού το 2021-2022 αναθεωρήθηκαν ελαφρώς ανοδικά σε 1,206.1 εκατ. τόνους (+0,8 εκατ. τόνους), προερχόµενη κυρίως από την Ινδία (+2,5 εκατ. τόνους), καθώς οι υψηλές στρεµµατικές αποδόσεις και η αύξηση της παραγωγής οδήγησαν την παραγωγή καλαµποκιού σε επίπεδα ρεκόρ, και λιγότερο από τη Ρωσία (+0,2 εκατ. τόνους).

Σε επίπεδο εξαγωγών, αναθεωρήθηκαν πτωτικά οι ουκρανικές εξαγωγές, κοντά στο -18%, διαµορφώνοντας αυτές σε 27,5 εκατ. τόνους (από 33,5 εκατ. τόνους), λόγω της συνέχισης της σύρραξης, καθώς και του αποκλεισµού των λιµανιών στη Μαύρη Θάλασσα. Το παγκόσµιο εµπόριο αναµένεται µειωµένο κατά 2,4 εκατ. τόνους για το 2021-2022, µε τις εισαγωγές της Κίνας να αναθεωρούνται ανοδικά. Σηµαντική ενίσχυση των εξαγωγών αναµένεται για τις ΗΠΑ, (+2,0 εκατ. τόνους σε 63,5 εκατ. τόνους), την Αργεντινή, τη Βραζιλία (+0, 5 εκατ. τόνους), τη Νότια Αφρική (+0,3 εκατ. τόνους). Η υψηλή τιµή καλαµποκιού πιθανά να επιβραδύνει τις αγορές, µε εξαίρεση την Κίνα. Ωστόσο, φαίνεται ότι οι ανοδικές πιέσεις στις τιµές του καλαµποκιού θα παραµείνουν, µε τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα να συνεχίζονται και τις ανησυχίες για τις ανοιξιάτικες καλλιέργειες στην Ουκρανία στο επίκεντρο».

 

 

Σχόλια (8)
Προσθήκη σχολίου

30-03-2022 12:24Αρης

Ξαφνικά όλα τα μεγάλα ΜΜΕ (Αντ1 μεγγα Σκάι ) μιλούν και αναφέρουν κάθε μέρα για επισιτιστική κρηση για τα τρόφιμα που είναι ακριβά για τα λιπάσματα το καλαμπόκι το σιτάρι το γάλα το κρέας κλπ τόσα χρόνια δεν ασχολούνταν καθόλου δεν τους ενδιέφερε τι κάνει πως τα βγάζει πέρα ο κτηνοτρόφος ή ο αγρότης ( οχι ότι τώρα τους ενδιαφέρει αλλά). Κάποιος παπάρας δεν θυμάμαι πολιτικός κοπριτης έλεγε παλιότερα θα φέρω σιτάρι από εξωτερικό με 10λ ας φέρει και τώρα αν μπορεί το παλιό ρεμαλι το κολοπαιδο , ας φέρουν γάλα σε παγοκολονες από έξω οι μαλακές οι τυροκομοι που πατούν επί πτωμάτων τόσα χρόνια το ίδιο ισχύει και για το καλαμπόκι η το κριθάρι. Φυσικά το μόνο που τους ενδιαφέρει πραγματικά είναι το ράφι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τίποτα άλλο. Ας τα λουστούν τώρα.

Απάντηση

28-03-2022 12:51agrotis87

Την ΔΕΗ με το λογαργιασμο που θα έρθει απο τα ποτίσματα στο καλαμπόκι τη ρωτησανε?

Απάντηση

27-03-2022 18:53ΑΓΡΟΤΗΣ

Όχι αλλά λεφτά φτάνει σας παρακαλώ δεν έχει τι να τα κάνουμε δίνετε κάθε μέρα λεφτά σε εμάς τους αγρότες λυπηθείτε μας δεν θέλουμε χορτάσαμε

Απάντηση

27-03-2022 16:06Τζάμπα καίει η λάμπα

ΆΝΤΕ ΠΆΛΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΔΕΔΕΜΈΝΗ ΣΤΟ ΚΑΛΑΜΠΌΚΙ... ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΈΝΕΤΕ ΝΑ ΔΏΣΟΥΝ ΤΊΠΟΤΑ!!!. ΜΌΝΟ ΛΌΓΙΑ..ΘΑ,ΘΑ...,ΘΑ.. ΔΕΝ ΥΠΆΡΧΕΙ ΠΕΡΊΠΤΩΣΗ ΝΑ ΔΏΣΟΥΝ ΟΎΤΕ ΈΝΑ ΕΥΡΏ... ΑΛΟΣΤΕ ΤΟ ΞΕΚΑΘΆΡΙΣΕ Ο ΜΠΑΓΙΝΕΤΑΣ( ΓΕΝ.ΓΡΑΜΑΤΕΑΣ ΥΠ.ΑΓΡ.ΑΝΑΠΤ.) "ΕΊΝΑΙ ΠΟΛΎ ΔΎΣΚΟΛΟ ΝΑ ΔΩΘΕΊ.." ...ΚΑΙ ΑΣΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑ ΤΆΖΕΙ ...ΛΑΓΟΥΣ ΜΕ ΠΕΤΡΑΧΉΛΙΑ!!!! ΜΑΣ ΚΟΡΟΪΔΕΎΟΥΝ!!!

Απάντηση

27-03-2022 13:08Γιωργος

Τα πράγματα είναι απλά, δώσε κίνητρο να σπαρθουν καλαμπόκια εφόσον κάτι άλλο πχ σιτηρά δεν γίνεται διότι παρήλθε ο καιρός γιατί αλλιώς φέτος το χειμώνα δεν θα υπάρχει εγχώριο κρέας και γάλα ούτε για δείγμα,

Απάντηση

27-03-2022 11:08Miquel

Πάλι με την συνδεδεμένη ας μη σπείρουν καλαμπόκι ας σπείρουν τίποτα άλλο.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία