Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Καλαμπόκι

Βέβαιη η συνδεδεμένη στο καλαμπόκι έως 56 ευρώ/στρέμμα από φέτος

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η θεσμοθέτηση συνδεδεμένης ενίσχυσης στο καλαμπόκι και μάλιστα από φέτος, έτσι ώστε να βοηθηθεί η καλλιέργεια και η εγχώρια παραγωγή του προϊόντος σε μια χρονιά η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα είναι έντονα ελλειμματική, εξαιτίας της εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανία.

kalampoki-silo

Γιάννης Πανάγος

15030
21

Βέβαιη η συνδεδεμένη  ενίσχυση έως 56 ευρώ  το στρέμμα από φέτος  ώστε να αυξηθούν οι σπορές στο καλαμπόκι  

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση και ο αρμόδιος επί του θέματος υπουργός Γιώργος Γεωργαντάς, αποφεύγουν τις πολλές αναφορές επί του θέματος, καλά διασταυρωμένες πηγές του Agronews επιμένουν ότι οι αρμόδιες αρχές είναι πολύ κοντά στην διαμόρφωση των τελικών αποφάσεων επί του θέματος, καθώς έχουν ήδη λάβει το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες.

Η σχετική απόφαση θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό άμεσων ενισχύσεων της τρέχουσας διετίας (μεταβατική περίοδος ΚΑΠ), εξαντλώντας το περιθώριο για συνδεδεμένες ενισχύσεις, με ένα επί πλέον ποσό της τάξεως των 48 εκατ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι η εν λόγω ενίσχυση στο καλαμπόκι μπορεί να φθάσει, ανάλογα με τα στρέμματα που θα καλλιεργηθούν, μέχρι 56 ευρώ το στρέμμα.

Πιο συγκεκριμένα, όπως έχει ήδη γράψει εδώ και δύο εβδομάδες η Agrenda στο ΟΣ∆Ε του 2019 (έτος αναφοράς για τον υπολογισµό συνδεδεµένων) δηλώθηκαν 850.000 στρέµµατα µε τον κωδικό «Αραβόσιτος». Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα κανονιστικά να προσφέρει για συνδεδεµένες ενισχύσεις στη νέα περίοδο ποσό ύψους 260 εκατ. ευρώ (το 15% των άµεσων ενισχύσεων). Ήδη η πρόταση που έχει κάνει η χώρα απορροφά κονδύλια ύψους 212 εκατ. ευρώ, ως εκ τούτου «περισσεύουν» ακόµα 48 εκατ. ευρώ. Εφόσον είναι διατεθηµένη η χώρα µας να προσφέρει όλο το ποσό που αποµένει στο καλαµπόκι, προκύπτει ποσό 56 ευρώ το στρέµµα.

Την ίδια στιγμή στην εγχώρια αγορά, το εμπόριο προσεγγίζει τους παραγωγούς προσφέροντας κλειστά συμβόλαια με 30 λεπτά το κιλό για τη νέα σοδειά. Η είδηση έρχεται από το μεγάλο παραγωγικό κέντρο ζωοτροφών της Βοιωτίας, όπου όπως μεταφέρει στην Agrenda άνθρωπος της αγοράς, προς το παρόν οι παραγωγοί διστάζουν να προχωρήσουν σε κάποια σύμβαση. Ωστόσο, στους κάμπους της περιοχής που ξεκίνησε τα τελευταία 24ωρα η προετοιμασία των χωραφιών για την σπορά του καλαμποκιού, αναμένεται να αυξηθούν τα στρέμματα, με την καλλιέργεια να κερδίζει έδαφος έναντι του ηλίανθου. Εκτιμήσεις θέλουν την αύξηση των στρεμμάτων να προσεγγίζει το 20% συγκριτικά με πέρυσι. Καταλύτης στην επιλογή αυτή των παραγωγών είναι και η προσμονή για συνδεδεμένη ενίσχυση.

Παράλληλα γίνονται κρούσεις για εξασφάλιση ποσοτήτων καλαμπομποκιού που θα κατευθυνθούν προς ενσίρωση τον Αύγουστο, με την αγορά εδώ να διαπραγματεύεται από τώρα τα 6 με 7 λεπτά το κιλό, λίγο πάνω δηλαδή από τα επίπεδα με τα οποία εγκαινιάστηκε η περσινή περίοδος αλωνισμού για το καλαμπόκι.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Συνδεδεμένη 56 ευρώ  το στρέμμα τουλάχιστον  στο καλαμπόκι, πιθανή  η έγκριση εισαγωγών  GMO από Αργεντινή

Όπως είχε γράψει πρώτο το Agronews και η Agrenda η συνδεδεµένη ενίσχυση στο καλαµπόκι γίνεται προσπάθεια να ισχύσει από φέτος ώστε να αυξηθούν οι εκτάσεις και η προσφορά. Επί του θέµατος ο κ. Γεωργαντάς ανέφερε πως «αισιοδοξούµε ότι θα γίνει, είναι και οι συνθήκες τέτοιες», προσθέτοντας πως «προσπαθούµε να µην αλλάξει το µείγµα των ενισχύσεων, έχει πολλά ζητήµατα και η επιτροπή έχει τα δικά της φίλτρα».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, όλα θα εξαρτηθούν και από πιέσεις που προτίθενται να ασκήσουν και άλλα κράτη-μέλη να ανοίξει εκτάκτως η δυνατότητα τροποποίησης του φακέλου άμεσων ενισχύσεων του 2022. Ένα από αυτά τα κράτη είναι η Ιταλία. Σε περίπτωση που δοθεί η δυνατότητα μιας έκτακτης αλλαγής του φακέλου των συνδεδεμένων ενόψει των επερχόμενων σπορών, η ενίσχυση για το καλαμπόκι θα κληθεί να ανταγωνιστεί την ειδική βάμβακος.

Ασφαλείς πληροφορίες της Agrenda αναφέρουν πως την περασµένη Τετάρτη υπήρξε συνάντηση µεταξύ των συµβούλων για τη νέα ΚΑΠ µε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Γεωργαντά να ζητά τον υπολογισμό του στρεμματικού πριμ, το οποίο επιθυμεί να ισχύσει για τις φετινές εαρινές σπορές. Ειδικότερα όσον αφορά το ποσό εκτιμάται πως για να είναι ένα σαφές κίνητρο για περισσότερα στρέμματα θα χρειαστεί ποσό που θα αντιγωνίζεται αυτό που δίνεται για την ειδική βάμβακος το οποίο υπενθυμίζεται είναι 70 ευρώ το στρέμμα. Για ένα τέτοιο ποσό θα χρειαστούν τουλάχιστον 60 εκατ. ευρώ, το οποίο πρέπει να κοπεί είτε από άλλες συνδεδεμένες είτε από τη βασική ενίσχυση. Το εγχείρημα διευκολύνεται δεδομένης της συγκυρίας, κατά την οποία οι τιµές σε όλα τα είδη ζωοτροφών ενισχύθηκαν κατά 20 έως 25%, µε τη µεγαλύτερη ένταση ανόδου να αποτυπώνεται στην τιµή για το καλαµπόκι που από τα 31 µε 32 λεπτά την περασµένη Πέµπτη 10 Μαρτίου, έφτασε τα 38 λεπτά τα τελευταία 24ωρα.

Παράλληλα συζητείται το ενδεχόμενο να διευρύνει η Κομισιόν τις εισαγωγές γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού (GMO) από την Αργεντινή με ορίζοντα διάρκειας ως το 2028, κάτι για το οποίο πιέζει έντονα η Ισπανία, η οποία εισάγει το 42% των αναγκών της από την Ουκρανία και είναι εκτεθειμένη στις εξελίξεις από το μέτωπο.

Μπορεί να φτάσει τα 56 ευρώ το στρέµµα η ενίσχυση στη νέα ΚΑΠ

Στο ΟΣ∆Ε του 2019 (έτος αναφοράς για τον υπολογισµό συνδεδεµένων) δηλώθηκαν 850.000 στρέµµατα µε τον κωδικό «Αραβόσιτος». Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα κανονιστικά να προσφέρει για συνδεδεµένες ενισχύσεις στη νέα περίοδο ποσό ύψους 260 εκατ. ευρώ (το 15% των άµεσων ενισχύσεων). Ήδη η πρόταση που έχει κάνει η χώρα απορροφά κονδύλια ύψους 212 εκατ. ευρώ, ως εκ τούτου «περισσεύουν» ακόµα 48 εκατ. ευρώ. Εφόσον είναι διατεθηµένη η χώρα µας να προσφέρει όλο το ποσό που αποµένει στο καλαµπόκι, προκύπτει ποσό 56 ευρώ το στρέµµα. Εκτιµάται βέβαια πως θα υπάρξει ένας πρώτος γύρος αναθεωρήσεων του συγκεκριµένου καθεστώτος µετά τις παρατηρήσεις της Κοµισιόν. Σηµειώνεται εδώ πως αν και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θέλει να υπερασπιστεί την επιλογή του να κρατήσει τις 19 συνδεδεµένες (συν το καλαµπόκι), µε τα µέχρι στιγµής δεδοµένα δύσκολα θα παραµείνει ίδιο το µείγµα. Παρ’ όλα αυτά, ο φόβος για επισιτιστική κρίση αναµένεται να διευκολύνει τις προσπάθειες των ελληνικών αρχών. Σε εκκρεµµότητα βρίσκονται ακόµα και τυχόν αλλαγές στο καθεστώς συνδεδεµένης των βοοειδών, και µένει να φανούν οι όποιες διαφοροποιήσεις που θα γίνουν.

Έξτρα πόρους για συνδεδεµένες για δηµητριακά και φυτικές πρωτεΐνες

Εν τω µεταξύ, την ανακατεύθυνση των πόρων της νέας ΚΑΠ µε την ανάλογη τροποποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων εξετάζει ήδη µεταξύ άλλων η Ιταλία µε στόχο τη στήριξη µιας στρατηγικής µεγιστοποίησης της γεωργικής παραγωγής. Συγκεκριµένα σε οµιλία του στο εθνικό κοινοβούλιο, ο υπουργός Γεωργίας της Ιταλίας Στέφανο Πατουανέλι δήλωσε πως η κυβέρνηση θέλει να αυξήσει το ποσοστό των συνδεδεµένων πληρωµών για τις στρατηγικές παραγωγές για τις οποίες η ΕΕ δεν είναι αυτάρκης, όπως οι φυτικές πρωτεΐνες και τα δηµητριακά.

Σχόλια (21)
Προσθήκη σχολίου

05-04-2022 23:49Zaxarias

Ρε παιδιά τα θέλετε και τα λέτε η σάς ξεφεύγουν αν ήταν να κάνουν κάτι θα το είχαν κάνει τίποτα δεν έκαναν και τίποτα δεν θα κάνουν

Απάντηση

03-04-2022 17:37Λάμπρος

Όχι άλλα ψέματα, κάντε διόρθωση στην είδηση,, από τού χρόνου και θα δούμε,αν θα δώσει τό υπαατ συνδεδεμένη στο καλαμπόκι, δήλωσε ό υπουργός.. κάντε διασταύρωση στις ειδήσεις...

Απάντηση

02-04-2022 18:37Ζωή Κίτσου

Σύμφωνα με έγκυρες δημοσιεύσεις 2.000.000 στρέμματα στην Ελλάδα σήμερα είναι ακαλλιέργητα. Το 1957 στην χώρα μας υπήρχε αυτάρκεια σιτηρών, αραβοσίτου, ψυχανθή όπως και άλλων αγροτικών προϊόντων. Αυτό συνέβαινε, επειδή όλα τα αγροτεμάχια ήταν γεμάτα από διάφορες καλλιέργειες. Ας αναρωτηθούν οι ιθύνοντες πολιτειακοί παράγοντες του τόπου μας, γιατί μειώθηκαν οι αγροτικές καλλιέργειες? Προσωπικά, θεωρώ ότι φυσικά και το γνωρίζουν, αφού όλα αυτά τα χρόνια το βροντοφωνάζουν οι αγρότες. 1ον Τεράστιο κόστος παραγωγής. 2ον Χαμηλές τιμές πώλησης των προϊόντων. 3ον Το 90% των ενισχύσεων δίνεται στο 10% των αγροτών που αποτελούν και την ελίτ του χώρου. 4ον Οι ενισχύσεις της Ε.Ε. να συνδέονται με την αγροτική παραγωγή σήμερα, και όχι με τι παρήγαγε ο αγρότης πριν 10 ή 20 χρόνια. 5ον Καταντήσαμε το κράτος των επιδομάτων. Επομένως γιατί να ιδρώνει στο χωράφι ο αγρότης τις περισσότερες φορές δίχως κέρδος και να μην κάθεται στη δροσιά του σπιτιού του λαμβάνοντας τα επιδόματα? Επίσης, για τους περισσότερους πολιτικούς εμείς οι μικροί και μικρομεσαίοι καλλιεργητές, είμαστε απλά αριθμοί, μας αντιμετωπίζουν με κακεντρέχεια και απαξίωση. Λυπάμαι για την χώρα μου, και θλίβομαι για εκείνους που την κυβερνούν τα τελευταία 30 χρόνια.

Απάντηση

01-04-2022 20:11spiros

ΤΟ ΚΡΙΘΑΡΙ ΔΕΝ ΘΕΛΗ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΚΑΙ ΣΙΤΑΡΙ

Απάντηση

01-04-2022 00:16Georgios

Ρε ψεύτολόγοι για τη σταφίδα όλο υποσχέσεις μας λέγατε ότι θα δώσετε λεφτά για τα de minimis και τελικά σιγή ιχθύος από τον πρώτο ψεύτη υπουργό το Λίβανο στο δεύτερο που είχε υποσχεθεί ότι θα έχουμε απαντήσεις μέσα στον Μάρτη θα έρθετε σεγια ψήφους και θα πάρετε τα τέτοια μου

Απάντηση

31-03-2022 20:37Ανδρεας Παπανικολάου

Όλο λένε,, όλο υποσχέσεις,,, θα θα το ένα θα το άλλο,,, είχαμε το Σπήλιο το αγόρι Λίβανο,,, το μόνο που μας έλεγε ειταν μια από τα ίδια,,, ένα Χρονο υπουργός κε δεν πήρε μια απόφαση,,, μιλάμε για βλακες,, ψεύτες,,, ανίκανοι,,, αδιάφοροι,,,, αγροτικό κόμμα εδώ κε τώρα,,,,,,,

Απάντηση

31-03-2022 17:23alabai

Αν το γάλα δεν ανέβει ποιος θά τά απορρόφηση με τέτοια τιμή;οι έμποροι τζάμπα

Απάντηση

31-03-2022 16:50Ένας

Η κυβέρνηση θα δώσει τίποτα για το λίπασμα ; με τον ηλίανθος τι γίνεται στην Βουλγαρία πάνω από 1 ευρώ είναι η τιμή εδώ μας πηδάνε όλοι

Απάντηση

31-03-2022 15:38Χατζηγιαννάκος παυλος

Στην περιοχη χρυσουπολης_καβαλας αρχίσαμε να σπέρνουμε καλαμπόκι. Εσείς αστέρια της κυβέρνησης για πότε περιμένετε να πάρετε αποφάσεις για συνδεδεμένη στο καλαμπόκι; Ποτέ θα μας κάνετε ελαφρυνσεις στα λιπάσματα? Όταν θα έχουμε ήδη σπείρει? Κύριοι είστε το λιγότερο ανεπαρκείς. Και αυτά σας τα λέει ένας δεξιός. Στις επόμενες εκλογές θα το καταλάβετε και θα το νιώσετε. Δυστυχώς όμως ότι και να γίνει εμείς οι αγρότες κατά στρεφόμαστε!! ΞΥΠΝΉΣΤΕ ΑΝΊΚΑΝΟΙ ΚΑΙ ΑΔΑΕΙΣ!!!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)

31-03-2022 15:13Σακης

Πολλά τα λεφτά για το καλαμπόκι φέτος. Όλοι λένε τα αντίθετα αλλά οι ίδιοι θα σπείρουν πιο πολλά. Ο σκοπός τουςείναι να βάλουν όσο το δυνατόν πιο λίγοι ώστε η τιμή για όσους βάλουν να είναι πιο υψηλή.

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία