BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Σώθηκαν όσοι αλώνισαν πριν τις βροχές τη φακή

«Μούσκεµα» τα έκανε ο καιρός φέτος µε τη φακή και το ρεβίθι σχεδόν σε όλα τα βασικά παραγωγικά κέντρα του προϊόντος, καθώς αρχικά η ξηρασία «έκαψε» τις αποδόσεις σε ποσοστό έως και πάνω από 50% και κατόπιν οι ασταµάτητες βροχές στο αλώνι υποβάθµισαν την ποιότητα. Οι παράγοντες αυτοί, σε συνδυασµό µε τις εισαγωγές, πίεσαν τις τιµές παραγωγού κατά περίπου 20 λεπτά το κιλό.

Εγκλωβισμένη... παραμένει φέτος η φακή

2
0

«Ο καιρός φέτος προκάλεσε πολλά προβλήµατα στη φακή. Η ανοµβρία από τις 10 Μαρτίου έως και τις αρχές Ιουνίου δεν βοήθησε να χοντρύνει αρκετά ο σπόρος», επισήµανε στην Agrenda o παραγωγός Κωνσταντίνος Κυρίτσης, προσθέτοντας ότι αυτό είχε ως συνέπεια να περιοριστεί στα 120 - 130 κιλά, η στρεµµατική απόδοση των χωραφιών στην ευρύτερη περιοχή, όταν σε µια κανονική χρονιά κυµαίνεται µεταξύ 180-220 κιλών/στρέµµα.

«Για όσους πρόλαβαν και αλώνισαν πριν την έναρξη των βροχών µπορεί οι αποδόσεις να είναι χαµηλότερες, όµως η ποιότητα του καρπού είναι εξαιρετική. ∆εν συµβαίνει όµως το ίδιο για τους υπόλοιπους, διότι η υγρασία υποβάθµισε το προϊόν», µας ανέφερε ο έµπειρος παραγωγός που καλλιεργεί περί τα 400 στρέµµατα φακής στην Αµπελιά Φαρσάλων. Όσο για τις τιµές; Η περισσότερη φακή από την περιοχή πουλήθηκε µε 65 έως 75 λεπτά το κιλό, έναντι 85-90 λεπτά πέρσι. «Λένε πως έρχεται φθηνή φακή από Καναδά µε 50 λεπτά και αυτός είναι ο λόγος που το εµπόριο πίεσε τις τιµές», είπε.

Πολύ δύσκολη χαρακτηρίζει τη χρονιά κι ο Γρηγόρης Ανδρεόπουλος από τους Χαλκιάδες Φαρσάλων, όπου καλλιεργούνται συνολικά πάνω από 2.000 στρέµµατα φακής και ο ίδιος διαθέτει 200 στρέµµατα από αυτά. «Η ξηρασία µείωσε κατά πολύ τη στρεµµατική απόδοση των χωραφιών. Ο κόσµος φέτος πήρε από 70 έως 100 κιλά το στρέµµα, ενώ συνήθως η περιοχή πιάνει 170 έως 200 κιλά το στρέµµα», µας εξηγεί. Και στους Χαλκιάδες, πάντως, η µεταποίηση µείωσε τις τιµές φέτος, καθώς πλήρωσε µεταξύ 60-65 λεπτά το κιλό, ενώ πέρσι τέτοιο καιρό η φακή της περιοχής «έπιανε» 75-80 λεπτά το κιλό.

Ανάλογη είναι η εικόνα ως προς τις στρεµµατικές αποδόσεις, αλλά και τις τιµές και στα υπόλοιπα χωριά της Λάρισας που καλλιεργούν φακή. «Οι µέσες αποδόσεις, εξαιτίας της ξηρασίας τον Απρίλιο, έπεσαν στα 120-130 κιλά, αλλά η ποιότητα γενικά είναι πολύ καλή», µας είπε ο Ανδρέας Κώτσιας, γεωπόνος από την Agrino, επιβεβαιώνοντας, πως υπάρχουν αποθέµατα, γίνονται φθηνές εισαγωγές και πως γενικά οι τιµές φέτος στην αγορά κυµαίνονται από 55 έως και 90 λεπτά το κιλό. λ. λιαµηΣ

Καλές αποδόσεις για όσους γλίτωσαν τις βροχές στο Βόιο

Στο Βόιο Κοζάνης και τα Γρεβενά, όπου επίσης έχει δηµιουργηθεί ένας πυρήνας καλλιεργητών φακής, η εικόνα είναι λίγο καλύτερη, υπό την έννοια ότι τα προβλήµατα περιορίστηκαν µόνο στις εκτάσεις που δεν πρόλαβαν να αλωνιστούν πριν τις βροχές. «Γύρω στα 3.500 στρέµµατα που συγκοµίστηκαν πριν τις βροχοπτώσεις, απέδωσαν περί τα 200 κιλά το στρέµµα και η ποιότητα της φακής είναι η καλύτερη ίσως της τελευταίας δεκαετίας. Στα υπόλοιπα, όµως, σχεδόν 2.000 στρέµµατα που αλωνίστηκαν µετά τις βροχές, οι απώλειες είναι µεγάλες, φτάνοντας και το 60%-70%», ανέφερε στην Agrenda ο Γιάννης Παπαϊορδανίδης από την επιχείρηση «Προϊόντα Γης Βοίου», η οποία συνεργάζεται, συµβολαιακά, µε περίπου 100 παραγωγούς. Μάλιστα, όπως συµπλήρωσε θα επιδιωχθεί και φέτος να στηριχθούν οι συνεργαζόµενοι αγρότες. Στην καλής ποιότητας φακή δε, είπε πως «θα προσπαθήσουµε να διατηρήσουµε την τιµή στα 80-90 λεπτά το κιλό, όπως κάναµε και πέρυσι».

Από τα 300 και βάλε κιλά, στα 200 έπεσαν οι αποδόσεις στο ρεβίθι στον Πλατύκαµπο

Προβληµατικά εξελίχθηκε, φέτος, όµως και η καλλιέργεια του ρεβιθιού. Στον Πλατύκαµπο Λάρισα, όπως τόνισε στην Agrenda ο παραγωγός Βαγγέλης Γκαράνης, η σπορά ήταν όψιµη και η συγκοµιδή πρώιµη, ενώ λόγω των καιρικών συνθηκών η παραγωγή ήταν µέτρια και δεν ξεπέρασε τα 200-220 κιλά το στρέµµα, όταν άλλες χρονιές ήταν στα 300-350 κιλά το στρέµµα. «Ποιοτικά το προϊόν είναι άριστο γιατί δεν είχαµε και πολλές ασθένειες. Όµως για το κοµµάτι της παραγωγής που µαζεύτηκε µετά τις βροχές και είναι το µεγαλύτερο, το πρόβληµα είναι σηµαντικό. Πετάχτηκαν χόρτα στα χωράφια και κατά
τη διάρκεια του αλωνιού έβαφαν τους καρπούς, µε συνέπεια αυτοί να µην είναι εµπορεύσιµοι», εξήγησε ο κ. Γκαράνης. Ως προς τις τιµές, ο παραγωγός σηµειώνει πως «το πρώτης ποιότητας ρεβίθι πιάνει φέτος τα 90 λεπτά το κιλό, από 1,10 λεπτά πέρυσι, ενώ ανάλογη είναι η µείωση και στη δεύτερη κατηγορία», εκτιµώντας πως όσοι µπορέσουν να κρατήσουν τη σοδειά τους, το φθινόπωρο θα πιάσουν αν µη τι άλλο τις περσινές τιµές. Στους Χαλκιάδες Φαρσάλων ο Γρηγόρης Ανδρεόπουλος, µας είπε ότι η χρονιά για τους παραγωγούς είναι µια πανωλεθρία φέτος, λόγω του καιρού. «Κατά µέσο όρο οι αποδόσεις ήταν στα 130 κιλά, αντί των 180-200 κιλών που πιάνει η περιοχή, αλλά είχαµε και χωράφια µε 70-100 κιλά το στρέµµα». Για τιµές στην περιοχή, όπως λέει ο ίδιος, δεν έχει ακουστεί τίποτε. «Τα έχουν µαζέψει οι έµποροι µε ανοικτή τιµή και θα δούµε. Σίγουρα δεν θα πιάσουµε τα περσινά 1,30-1,40 ευρώ». Υποβαθµισµένο ποιοτικά είναι σχεδόν το µισό τµήµα της φετινής παραγωγής ρεβιθιού και στην Αµπελιά Φαρσάλων, όπως µας λέει ο κ. Κυρίτσης, ενώ οι τιµές που ακούγονται είναι για 80-90 λεπτά το χοντρό ρεβίθι και 70 λεπτά το ψιλό όταν πέρσι ήταν στα 1,30-1,40 και 1 ευρώ αντίστοιχα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία