BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Με 225 ευρώ τον τόνο αγοράζει τα καλά σκληρά σιτάρια ο Λούλης

«Αν δεν δούµε καράβι στο λιµάνι για εξαγωγή, δεν γίνεται τίποτα» λένε έµποροι και παραγωγοί σκληρού σίτου, αυτή την περίοδο, που η αγορά εδώ και αρκετά µεγάλο διάστηµα δεν κινείται. Οι µύλοι είναι καλυµµένοι, οι αποθήκες γεµάτες και οι αγοραστές δεν δείχνουν ενδιαφέρον στα τρέχοντα επίπεδα τιµών.

6_sitari_grafima

Χρήστος Διαμαντόπουλος

8
0

 Μόνο κάποιοι παραγωγοί που πιέζονται αναγκάζονται να προχωρήσουν σε πράξεις περί τα 19 µε 20 λεπτά το κιλό, για τις καλές ποιότητες. Εξαίρεση η αλευροβιοµηχανία Μύλοι Λούλη που αγοράζει µε 225 ευρώ ο τόνος και εξάµηνη επιταγή τα καλά σιτάρια µε 60 υαλώδη. Οι προδιαγραφές είναι αυστηρές, λένε οι συνεργαζόµενοι µε την εταιρεία, ωστόσο το ποιοτικό σιτάρι πληρώνεται και µάλιστα στο θεσσαλικό κάµπο φέτος το προϊόν είναι πολύ καλό και αξίζει να πιάσει τιµή.

Το ζητούµενο, ωστόσο, είναι ότι στον τοµέα της εξαγωγής αυτό το διάστηµα γίνονται µόνο κουβέντες στα επίπεδα γύρω από τα 200 ευρώ ο τόνος FOB ελληνικό λιµάνι, ενώ δεν υπάρχουν συµβόλαια έστω για εκτέλεση αυτό ή τον επόµενο µήνα, γεγονός που «φρενάρει» την αγορά, ενώ πιέζει και τους παραγωγούς που κρατούν ακόµα στις αποθήκες τους το προϊόν, περιµένοντας κάτι καλύτερο, µέχρι να µην µπορούν άλλο.

∆ιαφορετική είναι φέτος η κατάσταση όσον αφορά την Ιταλία, µε τον Καζίλο να έχει περιορίσει σηµαντικά τις αγορές του από τη χώρα µας και την κυβέρνηση της γείτονας να έχει επιλέξει το φθηνότερο καναδέζικο σιτάρι για να καλυφθούν οι µύλοι, ενώ δουλεύουν προς όφελος των τοπικών παραγωγών και οι τοπικοί συνεταιρισµοί, αποµακρύνοντας όλο και περισσότερο το ελληνικό προϊόν ως επιλογή. 

Οι αναλυτές βλέπουν την αγορά να κινείται υποτονικά µέχρι να βγουν νέα από τον Καναδά ή τις νέες σπορές. Επιπλέον, εκφράζονται φόβοι ότι οι νέες τιµές από την Τυνησία θα κινηθούν σε επίπεδα χαµηλότερα από τον τελευταίο διαγωνισµό στα 215 ευρώ ο τόνος FOB. Άλλωστε, µετά τον τελευταίο διαγωνισµό, αγοραστές και πωλητές έχουν αποτραβηχτεί, βλέποντας την τάση να είναι πτωτική µεσοπρόθεσµα.

Από την άλλη πλευρά, όσο προχωράµε προς τη νέα σοδειά, εκτιµάται ότι θα αποτυπωθεί στην αγορά η µείωση των στρεµµάτων που αναµένεται, δεδοµένου ότι οι παραγωγοί δεν ικανοποιήθηκαν για τρίτη συνεχόµενη χρόνια. Κάτι, που όπως λένε οι αναλυτές, θα φανεί σε µια ανοδική πορεία των τιµών, αλλά όχι άµεσα. Πάντως, ενδεικτική είναι η πρώτη εικόνα για τη νέα σεζόν µε τις εκτιµήσεις του IGC να µιλούν για µείωση κατά 41 εκατ. τόνους στην παγκόσµια παραγωγή σιταριού.

Αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί από το Σάββατο 13 Οκτωβρίου μαζί με το περιοδικό Beer and Brunch

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία