BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Προοπτικές στο ρύζι μετά την επιβολή δασμών στο εισαγόμενο από την ΕΕ

Έρευνα επιβεβαίωσε την ύπαρξη σημαντικής αύξησης στις εισαγωγές ρυζιού τύπου Indica από την Καμπότζη και τη Μιανμάρ/Βιρμανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει προκαλέσει οικονομική ζημία στους Ευρωπαίους παραγωγούς. Ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε, από τις 16 Ιανουαρίου, να επαναφέρει εισαγωγικούς δασμούς οι οποίοι θα μειώνονται σταθερά κατά τη διάρκεια μιας περιόδου τριών ετών.

rice_2

30
0

Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής, η οποία δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε., από τις 18 Ιανουαρίου η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επαναφέρει τον συνήθη τελωνειακό δασμό για το εν λόγω προϊόν ύψους 175 ευρώ ανά τόνο κατά το πρώτο έτος, τον οποίο θα μειώσει σταδιακά σε 150 ευρώ ανά τόνο το δεύτερο έτος και σε 125 ευρώ ανά τόνο το τρίτο έτος.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας που δρομολογήθηκε τον Μάρτιο του 2018, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι οι εισαγωγές ρυζιού Indica από τις δύο χώρες αυξήθηκαν κατά 89 % τις τελευταίες πέντε περιόδους ορυζοκαλλιέργειας. Παράλληλα, με την έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι τιμές ήταν σημαντικά χαμηλότερες από εκείνες στην αγορά της ΕΕ και, μάλιστα, είχαν μειωθεί κατά την ίδια περίοδο. Αυτή η απότομη αύξηση εισαγωγών σε χαμηλές τιμές προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στους ενωσιακούς παραγωγούς ρυζιού στον βαθμό που το μερίδιό τους στην ενωσιακή αγορά μειώθηκε σημαντικά από 61 % σε 29 %.

Η Καμπότζη και η Μιανμάρ/Βιρμανία είναι δικαιούχοι του συστήματος εμπορικών συναλλαγών της ΕΕ «Όλα εκτός από όπλα» (EBA), το οποίο παραχωρεί μονομερώς στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες του κόσμου αδασμολόγητη και χωρίς ποσοστώσεις πρόσβαση στην αγορά (εκτός από όπλα και πυρομαχικά). Πρόκειται για έναν πυλώνα του Συστήματος Γενικευμένων Προτιμήσεων (ΣΓΠ), το σύστημα μείωσης των δασμών για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Τα σημερινά μέτρα λαμβάνονται βάσει των διατάξεων διασφάλισης του κανονισμού ΣΓΠ.

Το ιστορικό

Το αρχικό αίτημα για εμπορικά μέτρα διασφάλισης επί των εισαγωγών ρυζιού τέθηκε από την ιταλική κυβέρνηση τον Φεβρουάριο του 2018 και έλαβε την υποστήριξη όλων των άλλων ορυζοκαλλιεργητών κρατών μελών της ΕΕ (Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ρουμανία και Βουλγαρία). Η Επιτροπή κίνησε επίσημη διαδικασία έρευνας στις 16 Μαρτίου 2018. Τα μέτρα θα ισχύουν για τρία έτη.

Η απόφαση δημοσιεύθηκε Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ στις 17 Ιανουαρίου και τέθηκε σε ισχύ από την επόμενη μέρα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία