BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Καλή η διεθνής συγκυρία για τη νέα σοδειά σκληρού

Με καλές προοπτικές αναµένεται να ξεκινήσει η επόµενη εµπορική περίοδος για το σιτάρι, σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις του ∆ιεθνούς Συµβουλίου Σιτηρών, οι οποίες αν και κάνουν λόγο για µια ανάκαµψη της παραγωγής στα επίπεδα του 2016, βλέπουν σχετικά αµετάβλητα τα τελικά αποθέµατα λόγω αύξησης της ζήτησης.

4_pinakas_sitira

Ελισσαίος-Ιωάννης Μανιάτης

34
0

Η συνολική παραγωγή σιτηρών για την επερχόµενη περίοδο 2019-2020 αναµένεται να ανακάµψει κατά 50 εκατ. τόνους, ωστόσο τα τελικά αποθέµατα θα µειωθούν κατά 28 εκατ. τόνους, αφού η κατανάλωση θα βρεθεί στα επίπεδα ρεκόρ των 2.204 εκατ. τόνων όταν φέτος η κατανάλωση δεν ξεπέρασε τους 2.153 εκατ. τόνους. Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από τη νέα έκθεση του ∆ιεθνούς Συµβουλίου Σιτηρών (IGC) για τον µήνα Μάρτιο, όπου µεταξύ άλλων τονίζεται το ευοίωνο εµπορικό κλίµα στον κλάδο των σιτηρών για την καλλιεργητική και εµπορική περίοδο 2019-2020.

Το εµπόριο σιτηρών, την περίοδο 2019-2020 θα αυξηθεί απότοµα αφού λόγω των χαµηλότερων αρχικών αποθεµάτων αλλά και της αυξηµένης κατανάλωσης, η συνολική προσφορά θα παραµείνει αµετάβλητη, ενώ υπάρχει και πιθανότητα περαιτέρω µείωσης των τελικών αποθεµάτων του 2020 µέχρι 28 εκατ. τόνους. Η µείωση των αποθεµάτων περιλαµβάνει την τρίτη διαδοχική µείωση για το καλαµπόκι (-38 εκατ. τόνους), ενώ για το σιτάρι αναµένεται µια µικρή αύξηση κατά 6 εκατ. τόνους που έρχεται να καλύψει το αποθεµατικό κενό της τρέχουσας περιόδου.

Αύξηση αναµένεται, αν και είναι ακόµα νωρίς για πιο σταθερές εκτιµήσεις σχετικά µε την προσφορά και τη ζήτηση για το 2019-2020, στην προσφορά σιταριού, λόγω µεγαλύτερης παραγωγής σε χώρες της Ασίας όπως είναι η Ινδία, που όµως θα «εξουδετερωθεί» ισορροπώντας µε κενό στην αγορά, λόγω της αναµενόµενης µείωσης της παραγωγής στην Κίνα. Πάντως, όπως συµπληρώνει η έκθεση, το εµπόριο κατά την επερχόµενη περίοδο, κατά πάσα πιθανότητα θα διαµορφωθεί από τη ζήτηση στην Αφρική και την Ασία. 

Η κατανάλωση σιτηρών, πάντως, µέχρι το κλείσιµο της τρέχουσας εµπορικής περιόδου, σύµφωνα µε τις προβλέψεις, θα αυξηθεί περαιτέρω κατά 1% παράλληλα µε µια υποτονική άνοδο της εµπορικής δραστηριότητας, µε τα τελικά αποθέµατα να συρρικνώνονται κατά 44 εκατ. τόνους, διαµορφώνοντας το χαµηλότερο επίπεδο της τριετίας. Υπενθυµίζεται πως η παγκόσµια παραγωγή σιτηρών κατά την καλλιεργητική περίοδο 2018-2019 µειώθηκε κατά 17 εκατ. τόνους σε σχέση µε την προηγούµενη χρονιά.

Το καλαµπόκι, επίσης, θα παρουσιάσει αξιοσηµείωτη ζήτηση την επόµενη χρονιά, αφού οι ίδιες εκτιµήσεις για 305 εκατ. τόνους τελικά αποθέµατα φέτος, υπολογίζουν το κλείσιµο του 2020 µε 266 εκατ. τόνους. Ωστόσο αν και το εµπόριο θα παραµείνει σχετικά αµετάβλητο και η παραγωγή ελαφρώς αυξηµένη κατά 10 εκατ. τόνους, η κατανάλωση θα αυξηθεί αισθητά, φτάνοντας τους 1.162 εκατ. τόνους, όταν φέτος δεν κατάφερε να ξεπεράσει τους 1.148 εκατ. τόνους. 
Σε ο,τι αφορά το ρύζι, κατά την τρέχουσα εµπορική περίοδο 2018-2019, παρά τους κάτω του µετρίου µουσώνες, οι µεγάλες αποδόσεις στην Ινδία αυξάνουν την παγκόσµια παραγωγή, που θα ξεπεράσει τους 500 εκατ. τόνους, αγγίζοντας νέα επίπεδα ρεκόρ. Παράλληλα, αυξηµένες σοδειές παρατηρούνται σε ΗΠΑ, Μπαγκλαντές και Βιετνάµ. Μάλιστα, σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις, εν µέσω µεγάλης προσφοράς, η κατανάλωση προβλέπεται να φτάσει σε νέο µέγιστο.

Αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 6 Απριλίου μαζί με το περιοδικό Profi

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία