BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Έως 20% λιγότερες εκτάσεις φέτος στο καλαµπόκι

Το κόστος άρδευσης όπου δεν υπάρχουν οργανωµένα δίκτυα αλλά και η αρνητική εικόνα που εµφανίζει ειδικά το τελευταίο διάστηµα η κτηνοτροφία, αποτελούν τους βασικούς παράγοντες στους οποίους αποδίδεται από τους γνώστες της αγοράς η µείωση στις εκτάσεις καλαµποκιού φέτος στην Ελλάδα, σε ποσοστό που κυµαίνεται από 5% έως 20%.

corn

10
0

 Όπως αναφέρουν στην εφηµερίδα Agrenda, η κατάσταση των κτηνοτρόφων είναι τέτοια, που τις περισσότερες φορές, σπάνια δίνουν έµφαση στην ποιότητα για την οποία υπερέχει το ελληνικό καλαµπόκι λόγω κλίµατος και υβριδίων που αξιοποιούνται. Την ίδια στιγµή η ευρωπαϊκή παραγωγή, σύµφωνα µε τα τελευταία διαθέσιµα στοιχεία του USDA αναµένεται µεγαλύτερη για του χρόνου, µε τα τελικά αποθέµατα ωστόσο να µειώνονται κατά 3 εκατ. τόνους.

Στη διεθνή εικόνα, εφόσον τα νέα δεδοµένα σχετικά µε τα αποθέµατα, την κατανάλωση και την παραγωγή καλαµποκιού που δηµοσίευσε πρόσφατα το αµερικανικό υπουργείο γεωργίας (USDA) µείνουν αµετάβλητα, το φθινόπωρο αναµένεται να αποδειχθεί δύσκολο για το συγκεκριµένο προϊόν, µε σηµαντική πίεση στη τιµή του.

Ειδικότερα, στη µηνιαία έκθεση προσφοράς και ζήτησης της αµερικανικής υπηρεσίας, αποτυπώνεται ένα αρνητικό εµπορικά κλίµα για το καλαµπόκι, αφού αφενός η Βραζιλία αυξάνει την παραγωγή της, αφετέρου η Αργεντινή αυξάνει τις καλλιεργούµενες εκτάσεις της. Οµοίως ΕΕ και Μεξικό οδεύουν προς µια µεγαλύτερη παραγωγή, ενώ στις ΗΠΑ τα αποθέµατα υπερβαίνουν το ψυχολογικό όριο των 2.000 δις µπούσελ, µε ταυτόχρονη µείωση των εξαγωγών.Τα σενάρια, πάντως, θέλουν τις εκτιµήσεις αυτές να αλλάζουν δραµατικά µε µοχλό τα ακραία καιρικά φαινόµενα. Ο σύµβουλος αγροτικών προϊόντων και χρηµατιστηριακός αναλυτής Αλ Κλούης, υποστηρίζει πως σύντοµα, και πριν την έναρξη της νέας περιόδου, το καλαµπόκι θα παρασυρθεί σε υψηλά επίπεδα εξαιτίας των έντονων χιονοπτώσεων στη νότια Μινεσότα και τη βόρεια Αϊόβα. Για του λόγου το αληθές, οι αγοραστές προσπαθούν να υπολογίσουν πόσες ίντσες χιονιού έχουν καλύψει τα χωράφια στις περιοχές αυτές, εκτιµώντας πως 10 µε 20 ίντσες αρκούν για να ανέβει ξανά και µάλιστα από τις αρχές της εβδοµάδας η τιµή του προϊόντος. «Μπορεί οι εκτιµήσεις του USDA να είναι αρνητικές, όµως εµείς περιµένουµε την έκβαση της κακοκαιρίας στη βόρεια ζώνη καλαµποκιού των ΗΠΑ στο τέλος της εβδοµάδας» ανέφερε ο ίδιος

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία