BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Με «αστερίσκο» η αύξηση διεθνούς παραγωγής καλαμποκιού 2019-20

Αυξάνει το Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών (IGC) την παραγωγή που προβλέπει πως θα συγκομιστεί παγκοσμίως στο καλαμπόκι το 2019-20, υποστηρίζοντας όμως παράλληλα πως υπάρχει αβεβαιότητα που προκαλείται από τις καιρικές συνθήκες και στην ουσία τίποτα δεν είναι σίγουρο.

paragwgi_aravositou

Ελισσαίος-Ιωάννης Μανιάτης

83
0

Το IGC έθεσε την παγκόσμια παραγωγή καλαμποκιού για το 2019-20 στα 342 εκατομμύρια τόνους, μια αύξηση 8 εκατομμυρίων τόνων από τις προβλέψεις του Ιουλίου, αλλά σημείωσε ότι «οι προοπτικές παραγωγής παραμένουν αβέβαιες μετά από μια διόλου ιδανική περίοδο καλλιέργειας».

Λόγω της αύξησης της παραγωγής αραβοσίτου που είχε προβλεφθεί στις ΗΠΑ, το IGC αύξησε την πρόβλεψη και για τη συνολική παγκόσμια παραγωγή σιτηρών το 2019-20 κατά 11 εκατομμύρια τόνους.
Στο πλαίσιο της μηνιαίας ανασκόπησης αγοράς σιτηρών (GMR), που δημοσιεύθηκε στις 29 Αυγούστου, το IGC δήλωσε ότι προβλέπει τώρα την παγκόσμια παραγωγή σιτηρών για τα έτη 2019-20 στα 2.159 δισεκατομμύρια τόνους, από 2.148 δισεκατομμύρια στις προβλέψεις του τον Ιούλιο και 17 εκατομμύρια τόνους υψηλότερα από τα ποσά του Συμβουλίου για το 2017-18, συνολικά εκτιμώμενα.
Οι προοπτικές για την παγκόσμια κατανάλωση δημητριακών το 2019-20 αυξήθηκαν κατά 2 εκατομμύρια τόνους από τον προηγούμενο μήνα σε 2.186 δισεκατομμύρια τόνους. Εάν γίνει πραγματικότητα, αυτό θα αποτελεί μια αύξηση 1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
«Με μεγαλύτερη προσφορά σε σχέση με την τελευταία GMR και λαμβάνοντας επίσης υπόψη τα μεγαλύτερα αρχικά αποθέματα, η προβολή για τα παγκόσμια τελικά αποθέματα αυξήθηκε κατά 13 εκατομμύρια τόνους (σε μηνιαία βάση), σε 598 εκατομμύρια, αν και μειώθηκε ακόμη κατά 27 εκατομμύρια τόνους ετησίως σε ελάχιστο τετραετίας», αναφέρεται στην έκθεση.
Το IGC δήλωσε ότι η παγκόσμια παραγωγή σόγιας για το 2019-20 έχει υποβαθμιστεί κατά 4 εκατομμύρια τόνους από την έκθεση του Ιουλίου επηρεασμένη από τις μειωμένες προοπτικές στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η περιοχή που θα συγκομιστεί είναι πιθανό να συρρικνωθεί κατά 14% από το προηγούμενο έτος.
Δεδομένου ότι τα εμπορικά δεδομένα επιβεβαιώνουν τις μικρότερες από τις προσδοκώμενες αποστολές σε βασικές αγορές, οι προβλέψεις του Συμβουλίου για το εμπόριο σόγιας το 2018-19 μειώνονται κατά 1 εκατομμύριο τόνους, σε 149 εκατομμύρια τόνους, σημειώνοντας μείωση 3% σε ετήσια βάση.
Αντανακλώντας την υποτονική ζήτηση από αγοραστές στην Αφρική και την Ασία, οι προβλέψεις για το εμπόριο ρυζιού το 2019-20 μειώθηκαν κατά 1 εκατομμύριο τόνους, σε 45 εκατομμύρια τόνους, σημειώνοντας μικρή πτώση σε ετήσια βάση. Η παγκόσμια παραγωγή ρυζιού αναμένεται να μειωθεί κατά 2 εκατομμύρια τόνους σε σχέση με τις προβλέψεις του προηγούμενου μήνα, σε 501 εκατομμύρια τόνους, ελαφρώς υψηλότερη από την εκτιμώμενη συγκομιδή του 2018-19.
«Ωστόσο, λόγω ιστορικών προσαρμογών προσφοράς και ζήτησης στην Κίνα, τα παγκόσμια αποθέματα αυξάνονται κατά 16 εκατομμύρια τόνους (σε μηνιαία βάση), σε 178 εκατομμύρια τόνους, κέρδος 3% και νέο μέγιστο», ανέφερε η έκθεση του IGC.
Ο δείκτης σιτηρών και ελαιούχων σπόρων του IGC, ο οποίος ακολουθεί τις καθημερινές αλλαγές για τις τιμές σιταριού, καλαμποκιού, κριθαριού, σόργου, ρυζιού, σόγιας και αραβοσίτου, έπεσε κατά 4% από την έκθεση GMR του Ιουλίου, συμπεριλαμβανομένης μιας ιδιαίτερα απότομης πτώσης του υπο-δείκτη αραβοσίτου, αλλά με το σιτάρι και το κριθάρι επίσης να σημειώνουν μειώσεις.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία