BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Νέα άνοδος στην τιμή για το σκληρό στη Φότζια που γράφει τα 560 ευρώ

Λίγες ημέρες πριν την επίσημη έναρξη των αλωνιών στην Ελλάδα και η αγορά σκληρού σίτου της Ευρώπης γράφει νέα υψηλά, με τη λίστα τιμών της Φότζια να διαμορφώνει από το απόγευμα της Τετάρτης 25 Μαΐου τα 560 ευρώ ο τόνος για την πρώτη ποιότητα.

Agora_sitari_site_25-05-22

Πέτρος Γκόγκος

4786
0

Σε αυτήν τη συγκυρία, δεν υπάρχει αγορά στην Ευρώπη που να δουλεύει με τιμές κάτω από τα 500 ευρώ ο τόνος, αφού και στη Γαλλία διαπραγματεύονται τιμές βάσεις μεταξύ των 510 και 515 ευρώ ο τόνος για παραδόσεις τον Ιούλιο του 2022.

Στη Φότζια λοιπόν, η οποία διαμορφώνει και τις τιμές της ελληνικής αγοράς, τα σκληρά σιτάρια της πρώτης ποιότητας με ειδικό βάρος 79 kg/hl, υαλώδη 80% και πρωτεΐνη 12% η τιμή αποθήκης επέστρεψε στα υψηλά των 555-560 ευρώ ο τόνος, ενώ για τη δεύτερη ποιότητα µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 65% και πρωτεΐνη 11,5% η τιµή αποθήκης εµπόρου κυµαίνεται στα 545-550 ευρώ. Η άνοδος αυτή έρχεται να αποτυπώσει τις ανησυχίες του εμπορίου για μια προβληματική σοδειά στους κάμπους της γειτονικής χώρας εξαιτίας της έλλειψης αρκετών βροχοπτώσεων.

Οι τελευταίες εξελίξεις στην αγορά, έρχονται να υποστηρίξουν το ρεπορτάζ της Agrenda ότι τελικά οι τιμές στα αλώνια θα ξεπεράσουν τα 50 λεπτά το κιλό στον παραγωγό. Μάλιστα, η πεποίθηση των αγορών υπαγορεύει ότι μια πρώτη αποκλιμάκωση των τιμών, δεν μπορεί να επέλθει πριν το 2024, δεδομένου ότι σε χώρες με πιο οργανωμένες υποδομές εμπορίου, οι αγρότες έχουν ήδη προπωλήσει και τα αλώνια του 2023 με τις σημερινές τιμές αγοράς.

Αν και οι γνώμες διίστανται για το κατά πόσο η αγορά μπορεί να διαμορφώσει νέες κορυφές, υπάρχει ομοφωνία ως προς την αδυναμία υποχώρησης των τιμών από τα σημερινά επίπεδα. Και αυτό γιατί ήδη έχουν «τιμολογηθεί» οι μειωμένες αποδόσεις λόγω ξηρασίας σε Κεντρική Ευρώπη, Ισπανία και Βόρεια Αφρική, ενώ σε δύσκολες συνθήκες ακούγεται ότι εξελίσσονται τα φυτρώματα στον Καναδά και τη Βόρεια Αμερική. Πάντως, φαίνεται ότι ένα παιχνίδι των καιρικών συνθηκών, θα μπορούσε να εντείνει την αγωνία στο εμπόριο σιτηρών, ωθώντας τις τιμές υψηλότερα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία