Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Με 46 λεπτά σκληρό νέας σοδειάς και 32 κριθάρι αγοράζει ο Μάρκου

Πρωτοφανής είναι κινητικότητα στην πραγματική αγορά σιτηρών πριν καλά – καλά μπουν στα χωράφια οι θεριζοαλωνιστικές μηχανές, με τις τιμές να μην απέχουν από αυτές που γράφει το «ταμπλό» στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων. Τον τόνο φαίνεται να έχει δώσει από την περασμένη εβδομάδα στη Θεσσαλία ο Μάρκου, προσφέροντας 46 και 32 λεπτά το κιλό αντίστοιχα για σκληρό σιτάρι και κριθάρι, τιμή την οποία οι παραγωγοί μπορούν να φιξάρουν για ποσότητες τις οποίες θα παραδώσουν από το χωράφι τις επόμενες μέρες. Εν τω μεταξύ, την Τρίτη 31 Μαΐου, τιμή για το κριθάρι στα 32 λεπτά κλειστά ανακοίνωσε και ο Συνεταιρισμός ΘΕΣγη, ο οποίος δίνει και τη δυνατότητα στους παραγωγούς να παραδώσουν με ανοιχτή τιμή και να φιξάρουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

εργο-φγφξγη-ψ

Γιάννης Πανάγος

11711
37

Με 46 λεπτά σκληρό νέας σοδειάς και 32  κριθάρι, αγοράζει στη Θεσσαλία ο Μάρκου,  ανοδική είναι η τάση 

Εννοείται ότι οι τιμές που ακούγονται σε απ’ ευθείας συζητήσεις των παραγωγών με κτηνοτροφικές μονάδες για κριθάρι είναι σαφώς υψηλότερες και ήδη κλείνουν ποσότητες στα 37 λεπτά το κιλό. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει ένας ενθουσιασμός που κάνει τους αγρότες να μην θέλουν να δεσμευθούν προς το παρόν για κλείσιμο  τιμής, την ίδια στιγμή ωστόσο, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο για κινήσεις οι οποίες θα αλλάξουν την εικόνα της αγοράς, όταν η συγκομιδή προχωρήσει.

Γενικά η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι η ζήτηση παραμένει ισχυρή, με όλες τις πλευρές (μεταποιητική βιομηχανία, μύλους, εμπόριο, ζωοτροφάδικα, κτηνοτρόφους) να θέλουν να δεσμεύσουν ποσότητες. Στο κριθάρι οι κτηνοτρόφοι είναι βεβαίως αυτοί που προσφέρουν αυτές τις μέρες καλύτερη τιμή, μόνο που οι συναλλαγές σ’ αυτή την περίπτωση είναι «άτυπες» και χαρακτηρίζονται από ένα επίπεδο ανασφάλειας.

Στο σκληρό, έντονο ενδιαφέρον για δέσμευση ποσοτήτων εκδηλώνεται από  την μεταποιητική βιομηχανία ζυμαρικών και από τους μύλους, με την πρώτη να… κρατάει χαμηλά τη μπάλα, μη θέλοντας να είναι αυτή που θα πυροδοτήσει περαιτέρω ανοδική κίνηση της αγοράς. Σημειωτέον ότι οι εταιρείες ζυμαρικών τιμολογούν επιπρόσθετα στην τιμή ένα έως τρία λεπτά για την ποικιλία και την κάλυψη μιας βάσης σε επίπεδο πρωτεϊνών.

Εκεί που υπάρχει μεγάλος προβληματισμός, είναι στο ιδιωτικό εμπόριο, γι’ αυτό και σχολιάσθηκε ποικιλοτρόπως η πρωτοβουλία των επιχειρήσεων Μάρκου να προσφέρουν σήμερα συγκεκριμένη τιμή.  Σε κάθε περίπτωση, το ρίσκο που αναλαμβάνουν φέτος οι εμπορικές επιχειρήσεις είναι μεγαλύτερο σε σύγκριση με άλλες εποχές, καθώς οι τιμές είναι ήδη ψηλά, ωστόσο τα θεμελιώδη διεθνώς, μάλλον δικαιολογούν αυτό το ρίσκο.

Όπως έχει γράψει τις τελευταίες μέρες το Agronews, ειδικά για το σκληρό, η εικόνα των καλλιεργειών σε Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία, δεν προμηνύει μεγάλες αποδόσεις κάτι που κρατάει τα χρηματιστήρια εμπορευμάτων ψηλά. Σοβαρή μείωση παραγωγής αναμένεται και στις χώρες της Βόρειας Αφρικής (Μαρόκο, Τυνησία) κάτι που δείχνει με βεβαιότητα ότι θα λείψουν ποσότητες από την ευρωπαϊκή αγορά.

Η κρίσιμη παράμετρος για το σκληρό θα είναι ο Καναδάς, εκεί ωστόσο η συγκομιδή αργεί και μια πιο ξεκάθαρη εικόνα δεν πρόκειται να υπάρξει πριν τον Αύγουστο. Μέχρι τότε όλοι θα ψάχνουν για ποσότητες σκληρού σίτου.

Στο κριθάρι, όπως και στο μαλακό σιτάρι, η κατάσταση είναι λίγο πιο ρευστή, καθώς εδώ αναμένεται να παίξουν μεγάλο ρόλο οι ποσότητες που θα παραχθούν στην Ανατολική Ευρώπη και ειδικά στην Ουκρανία και τη Ρωσία, όπου κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν θα απελευθερωθούν ποσότητες οι οποίες ενδεχομένως να ανατρέψουν τη σημερινή εικόνα αγοράς. Αυτό έχει να κάνει τόσο με την νέα σοδειά όσο και με την κίνηση στα μεγάλα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

Λέγεται για παράδειγμα ότι, ενώ για την Ουκρανία τα στοιχεία παραγωγής παραμένουν άγνωστα, στη Ρωσία η μέχρι στιγμής εικόνα των καλλιεργειών στο μαλακό σιτάρι αλλά και στο κριθάρι, είναι ιδιαίτερα καλή. Πόσο βέβαιο είναι όμως ότι τα σιτάρια αυτά θα φθάσουν στην Ευρώπη; Αυτό και μόνο αποτελεί μια σημαντική παράμετρο αβεβαιότητας για τη διαμόρφωση των τιμών διεθνώς.  

Με 32 λεπτά κλειστά παραλαμβάνει κριθάρι ο ΘΕΣγη

Κλειστή τιμή στα 32 λεπτά το κιλό ανακοίνωσε ο Συνεταιρισμός Αγροτών Θεσσαλίας - ΘΕΣγη, που ξεκίνησε τις παραλαβές κριθαριού από τα φετινά αλώνια. Σημειώνεται ότι οι συνεργαζόμενοι παραγωγοί έχουν τη δυνατότητα να παραδώσουν με ανοιχτή τιμή, προκειμένου, παρακολουθώντας την εξέλιξη των τιμών να φιξάρουν σε δεύτερο χρόνο και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2022. 

Μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση του ΘΕΣγη αναφέρει: 

Ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αγροτών Θεσσαλίας- ΘΕΣγη ενημερώνει τα μέλη του και συνεργαζόμενους παραγωγούς ότι ξεκίνησε η παραλαβή κριθαριού εσοδείας 2022. Η κλειστή τιμή παραγωγού είναι 0,32 €/κιλό. 

Δίνεται η δυνατότητα, σε παραγωγούς που το επιθυμούν, να κρατήσουν ανοικτή τιμή το αργότερο μέχρι 31/12/2022.

Πληρωμές θα πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη και Παρασκευή, εφόσον έχει ολοκληρωθεί η τιμολόγηση.

Σχόλια (37)
Προσθήκη σχολίου

02-06-2022 22:57THEODOR

ΟΛΟΙ ΜΕΣΑ ΦΕΤΟΣ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΚΑΛΗ ΤΙΜΗ

Απάντηση

02-06-2022 14:05Γιάννης

Σπόρος 25€/στρ Λίπασμα 50€/στρ Ψεκασμός 12€/στρ Πετρέλαιο 15€/στρ Κομπίνα 15€/στρ Σύνολο 117€/ στρέμμα. Με 400κιλα / στρέμμα θέλουμε 0,30€ για τα έξοδα. Αν το πουλήσεις 0,40 πας για 40€/στρέμμα κέρδος. Ας τα βάλουμε κάτω όλοι για να ξέρουμε τι μας γίνεται.

Απάντηση

02-06-2022 13:56Γιάννης

60κ/ στρ λίπασμα= 50€ 30κ/ στρ σπόρος= 25€ 1 ψεκασμός για χορτάρια & μύκητες= 12€/στρ Πετρέλαιο για

Απάντηση

01-06-2022 12:05 ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΤΟ ΕΜΠΌΡΙΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΑΙ ΝΑ ΤΟ ΠΙΑΣΕΤΑΙ ΠΟΥΘΕΝΆ ΕΦΌΣΟΝ ΔΙΑΛΥΣΑΤΕ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΑΙΤΕΡΙΣΜΟΥΣ ΤΏΡΑ ΈΤΣΙ ΘΑ ΠΗΓΑΊΝΕΙ.

Απάντηση

31-05-2022 22:17Θωμας

Το νού σάς ρεμάλια αγρότες αν δεν πάρουμε τιμές και φέτος με της κουτοπονηριές μας τότε θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Και στο τέλος δεν θα μείνει κανένας.

Απάντηση

31-05-2022 17:310.80 τώρα. 1.20 μετα

Να φέρουν από Καναδά με 18500 το κοντέινερ μεταφορικά. Και προσοχή στα ποιοτικά χαρακτηριστικά που βγάζουν οι υποψήφιοι αγοραστές. Ο καθένας στην παραγωγή του πρέπει να κάνει ανάλυση ποιοτικών σε ανεξάρτητο εργαστήριο.

Απάντηση

31-05-2022 16:53Κώστας

Να μην πάτε για μαλλί και βγητε κουρεμένοι προσέξτε τι λέτε

Απάντηση

31-05-2022 15:38Yiannis A yiannis.

Δουλευει ο αγρότης αλλά ξεχνάει ευκολα. Έχει κοντή μνήμη γιατί μοιάζει με το μουλάρι. Όσο το χτυπάς τόσο πιο πολυ δουλευει. Τα τσιμπουρια πιο έξυπνα από όλλους ξέρουν να τους πινουν το αίμα. Πρέπει να τους καβαλάς για να έχεις κυρος και σεβασμό σ'αυτόν τον βρώμικο κόσμο. . Υ. Ayiannis.

Απάντηση

31-05-2022 15:08Γιαννης

Εγώ λέω να τα πάρεις 30 λεπτά.... Κουβαρδά... Όλοι στις αποθήκες και θα παρακαλάνε να δείτε πως ανεβάζουν τη τιμή.. πέρσι τ δώσαμε με 24 λεπτά κ μετά από 15 μέρες πήγε 42.. τέλος οι εξυπνάδες στο κόπο και στα έξοδα του αγρότη. Τουλάχιστο 0.65 σκληρό και 0.45 κριθάρι.

Απάντηση

31-05-2022 15:03Δημήτρης

Γιώργο τι δουλειά κάνεις?

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία