BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Με 48 λεπτά το σκληρό σε Ενιπέα και ΘΕΣγη, στα 570 ευρώ η Φότζια

Στη ζώνη των 48 λεπτών το κιλό συγχρονίζονται οι συνεταιρισμοί στον θεσσαλικό κάμπο για τις παραλαβές σκληρού σίτου, με Ενιπέα στα Φάρσαλα και ΘΕΣγη στη Λάρισα να ανακοινώνουν κλειστές τιμές, δίνοντας παράλληλα και τη δυνατότητα διατήρησης ανοιχτής τιμής για φιξάρισμα σε δεύτερο χρόνο.

PANAGOS_IOUN_22IMG_6727_2_2

3270
3

Την ίδια στιγμή, η Φότζια που λειτουργεί ως σημείο αναφοράς για την εγχώρια αγορά, συμπληρώνει τρίτη εβδομάδα με τιμή αμετάβλητη στα 570 ευρώ ο τόνος για την πρώτη ποιότητα σκληρού σίτου, τιμή όμως που αφορά στα αποθέματα της περσινή σοδειάς.

Το βλέμμα της εγχώριας αγοράς είναι προς το παρόν στραμμένο στις ζυμώσεις που εντείνονται στην γειτονική Ιταλία, στην οποία αν και δεν έχουν διαμορφωθεί ακόμα τιμές για τα σιτάρια της νέας περιόδου, οι μεσίτες προσφέρουν τα 530 ευρώ FOB σε ελληνικό λιμάνι, όσο στην αγορά της γειτονικής χώρας συζητείται ένα εύρος μεταξύ 530 και 560 ευρώ ο τόνος στην εκκίνηση της νέας περιόδου. Τα επίπεδα αυτά φαίνεται πάντως ότι δεν είναι ελκυστικά για τις οργανώσεις αγροτών της γειτονικής χώρας, οι οποίες διεκδικούν τα 600 ευρώ ο τόνος σε Απουλία και Βασιλικάτα, ενώ το αγροτικό λόμπι της Coldiretti αναφέρει μια πτώση της παραγωγής της τάξης του 15% συγκριτικά με τους 4 εκατ. τόνους που συγκομίστηκαν το καλοκαίρι του 2021 (επίσης μειωμένη και ποιοτικά υποβαθμισμένη παραγωγή).

Οι επόμενες ημέρες αναμένεται ότι θα φέρουν νέες τιμές τόσο στην εγχώρια όσο και στην ιταλική αγορά σκληρού σίτου, σε μια συγκυρία κατά την οποία θεωρείται δεδομένη η μειωμένη παραγωγή σε Ισπανία και Μαρόκο λόγω ξηρασίας, ενώ στεγνά φαίνονται και τα χωράφια του Καναδά όπου οι τιμές για τα αποθέματα της περασμένων αλωνιών βρίσκονται πλέον στα υψηλά των 582 ευρώ ο τόνος (τιμή χωρίς μεταφορικά), με τις εκτιμήσεις των εκεί αναλυτών να θέλουν τη νέα σεζόν να συνεχίζει από εκεί όπου θα κλείσει η προηγούμενη.

 

Η ανακοίνωση του ΑΣ Επαρχίας Φαρσάλων – Ο Ενιπέας αναφέρει:

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Επαρχίας Φαρσάλων “Ο Ενιπέας” ανακοινώνει ότι αγοράζει σιτάρι με τιμή 0,48€/Kg. Οι παραγωγοί έχουν τη δυνατότητα ανοιχτής τιμής έως και 30/11/2022, η οποία θα διαμορφώνεται καθημερινά και θα ανακοινώνεται από το συνεταιρισμό στο site του (www.enipeasagro.gr). Όσοι παραγωγοί ενδιαφέρονται, και για οποιαδήποτε διευκρίνηση, μπορούν να επικοινωνούν καθημερινά με το γεωτεχνικό τμήμα του συνεταιρισμού στο Μικρό Ευύδριο Φαρσάλων.

 

Η ανακοίνωση του Συνεταιρισμού ΘΕΣγη

Ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αγροτών Θεσσαλίας- ΘΕΣγη ενημερώνει τα μέλη του και τους συνεργαζόμενους παραγωγούς ότι ξεκίνησε η παραλαβή σιταριού εσοδείας 2022 στους αποθηκευτικούς χώρους της Nutria Α.Ε. στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας.

Συνυπολογίζοντας τις ιδιαιτερότητες της φετινής χρονιάς και τα υψηλά κόστη παραγωγής, η παραλαβή θα γίνεται με τους εξής όρους:

  1. Προκαταβολή 0,30€/ κιλό
  2. Η κλειστή τιμή παραγωγού θα διαμορφωθεί τις επόμενες ημέρες και οποιαδήποτε μεταβολή της θα ανακοινώνεται μέσω του site: www.thesgi.gr. Δίνεται η δυνατότητα σε παραγωγούς που το επιθυμούν να κρατήσουν ανοικτή τιμή το αργότερο μέχρι 15/09/2022.

Παραλαβές θα πραγματοποιούνται καθημερινά 8:00 π.μ. - 10:00 μ.μ. Οι πληρωμές θα γίνονται κάθε Τρίτη και Παρασκευή, εφόσον έχει ολοκληρωθεί η τιμολόγηση.

 

Ο Πρόεδρος του ΘΕΣγη, κύριος Παναγιώτης Καλφούντζος, ανέφερε:

«Φέτος, αναμένουμε ότι θα αυξηθούν κατά πολύ οι ποσότητες που διαχειριζόμαστε, γι’ αυτό και προχωρήσαμε στην ενοικίαση μεγάλων και σύγχρονων αποθηκευτικών χώρων. Σκοπός της εμπορικής μας πολιτικής είναι να καλυφθούν μέσω της προκαταβολής οι άμεσες ανάγκες των παραγωγών- μελών και των συνεργατών μας, καθώς τα κόστη ενέργειας και εφοδίων έχουν εκτοξευθεί και οι αγρότες βρίσκονται απέναντι σε πρωτοφανείς οικονομικές και άλλες συγκυρίες. Η συλλογική προσπάθεια που καταβάλλουμε στοχεύει στην εξασφάλιση μιας δίκαιης τιμής για τους παραγωγούς σύμφωνα με τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά».

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

20-06-2022 18:27Κωνσταντίνος Γ.

O θεσγη δεν ειναι χρεοκοπημενος;

Απάντηση

19-06-2022 00:04Παραγωγος

Οι αγορές και οι έμποροι ήδη ξέρουν τι μας περιμένει τον χειμώνα. Όταν περισυ αγόραζαν το σιτάρι 15 λεπτά και έφτασαν να το πουλάνε 50, φανταστείτε τώρα που δίνουν 50 λεπτά τι θα συμβεί σε λίγους μήνες. Σίγουρα θα το πουλάνε πάνω από ευρώ, μην πω 1.5 γι'αυτό οποίος μπορεί να κάνει αποθεματοποιηση. Έρχεται πεινα

Απάντηση

17-06-2022 08:13THEODOR

ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΙΤΑΡΙΑ ΜΕ 0,50 ΛΕΠΤΑ ΚΑΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΘΑ ΠΟΥΛΑΕΙ ΜΕ 0,80 ΛΕΠΤΑ . ΥΠΟΠΤΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΜΕΡΙΚΩΝ ΣΥΝ/ΣΜΩΝ.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία