Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Σπασμωδικές κινήσεις στο σκληρό, 41 ο Μάρκου, μείον 18 ευρώ η Φότζια

Κινήσεις πανικού καταγράφονται το τελευταίο 24ωρο στην εγχώρια αγορά σκληρού σίτου, μετά τις διαδοχικές αναγγελίες για μείωση της τιμής παραγωγού, από γνωστά εμπορικά σπίτια με έντονη δραστηριότητα, ειδικά στη Θεσσαλία. Την πίεση έρχεται να εντείνει η νέα λίστα τιμών της Φότζια που κόβει 18 ευρώ ανά τόνο στην πρώτη ποιότητα σίτου (νέα τιμή 562 ευρώ από 580) και 23 ευρώ στη δεύτερη ποιότητα (νέα τιμή 550 ευρώ από 573 την προηγούμενη εβδομάδα). Το διαφαινόμενο άνοιγμα της Μαύρης Θάλασσας για αποδέσμευση των ουκρανικών αποθεμάτων σιτηρών, αναμένεται να πιέσει περαιτέρω τις τιμές στις ευρωπαϊκές αγορές, ιδίως στο μαλακό σιτάρι και το καλαμπόκι.

01_sitari_site

Γιάννης Πανάγος

20877
18

Πρώτες σπασμωδικές κινήσεις στο σκληρό σιτάρι, με 41 λεπτά αγοράζει ο Μάρκου, έχασε 18 ευρώ η Φότζια

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η επιχείρηση των αδελφών Μάρκου που από τα 48 λεπτά πέρασε στα 46 στα τέλη της περασμένης εβδομάδας για να ανακοινώσει σήμερα 41 λεπτά για την πρώτη ποιότητα (Σ1) και 40 λεπτά για τη δεύτερη (Σ2).

Στα 45 λεπτά είχε μειώσει την τιμή αγοράς εδώ και κάποιες μέρες και η επιχείρηση  Καραγιώργου.

 Αντίστοιχα, οι πληροφορίες θέλουν την τιμή παραγωγού που πληρώνει αυτές τις μέρες το ελεύθερο εμπόριο στο κριθάρι να έχει μειωθεί από τα 32 στα 30 λεπτά το κιλό.

Οι λόγοι για τους οποίους συμβαίνουν αυτά, ειδικά στο σκληρό σιτάρι, είναι πολλοί. Διεθνώς τον τόνο έδωσε η Γαλλία όπου καταγράφεται μια πτώση της χρηματιστηριακής τιμής του σκληρού από τα 515 στα 460 ευρώ ο τόνος, ενώ την πτωτική τάση ήρθε να επιβεβαιώσει το απόγευμα της Τετάρτης 6 Ιουλίου η νέα λίστα τιμών της Φότζια. Εδώ, η πρώτη ποιότητα σκληρού σίτου µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12% η νέα τιµή αποθήκης εµπόρου διαμορφώνεται στα 557-562 ευρώ ο τόνος (από 575-580 ευρώ). Για τη δεύτερη ποιότητα µε ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 60% και πρωτεΐνη 11,5% η τιµή αποθήκης εµπόρου φτάνει στα 547-550 ευρώ ο τόνος (από 570-573 ευρώ).  Όλα αυτά γίνονται με φόντο την παραγωγή του Καναδά, η οποία ναπροβλέπεται ιδιαίτερα καλή και τα πρώτα συμβόλαια να ασκούν πίεση τόσο στην ιταλική όσο και στην εγχώρια αγορά. Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα καλά καναδέζικα στάρια κλείνονται γύρω από τα 578 ευρώ ο τόνος για παράδοση τον προσεχή Οκτώβριο σε ελληνικό μύλο και αναμένεται η τιμή να υποχωρήσει περαιτέρω. 

Ανοίγει ξανά η Μαύρη Θάλασσα

Θέμα ημερών φαίνεται ότι είναι και το άνοιγμα διαδρόμων στη Μαύρη Θάλασσα για απελευθέρωση ουκρανικών σιτηρών. Σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τελεί χρέη διαμεσολαβητή ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα για την απελευθέρωση των αποθεμάτων της Ουκρανίας, μέσα στις επόμενες 10 ημέρες αναμένεται να υπογραφεί η σχετική συμφωνία. Θεωρητικά η Ουκρανία διαθέτει περίπου 20 εκατ. τόνους που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα είχαν διατεθεί σταδιακά στις αγορές όλους τους προηγούμενους μήνες. Χωρίς να είναι βέβαιο τι ποσότητες έχουν απομείνει, αφού καταγγέλονται κατά καιρούς κατασχέσεις από τον ρωσικό στρατό, είναι βέβαιο ότι οι αγορές θα αντιδράσουν με περαιτέρω πίεση των τιμών, ειδικά στο καλαμπόκι και το μαλακό σιτάρι.

 

Στην Ελλάδα, αυτό που κυρίως προβληματίζει σ’ αυτή τη φάση είναι η ποιότητα της παραγωγής, ειδικά μετά τις βροχές και τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε κάποιες περιοχές. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο διαγωνισμός που έχει προγραμματίσει για μια μεγάλη ποσότητα, σχεδόν 20.000 τόνων, την ερχόμενη Τρίτη 12 Ιουλίου, η Ένωση Ορεστιάδας.

Η Agrenda και το Agronews, εδώ και δύο εβδομάδες έχουν αναδείξει την πορεία διόρθωσης στην οποία εισέρχεται το τελευταίο διάστημα η αγορά, ενώ παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις διευκολύνοντας στον κατάλληλο χρόνο τους παραγωγούς στις αποφάσεις τους. Σίγουρα, οι θεμελιώδεις λόγοι για τους οποίους υπήρξε η έκρηξη τιμών στην αγορά αγροτικών εμπορευμάτων τον τελευταίο χρόνο δεν έχουν εκλείψει, ωστόσο, το επόμενο τρίμηνο το λόγο έχει η διόρθωση των τιμών.

 

Νωρίτερα το Αgronews έγραφε:

Σημάδια μικρής διόρθωσης  στην αγορά σκληρού σίτου,  καταλύτης η ΟρεστιάδαΥπό πίεση βρίσκονται οι τιμές σκληρού σίτου σε Γαλλία και Καναδά, ενώ και στην εγχώρια αγορά αναφέρονται δυνατά παζάρια από το εμπόριο στις χαμηλές ποιοτικές κατηγορίες. 

Το βράδυ της Τρίτης 5 Ιουλίου η τιμή για το ποιοτικό γαλλικό σκληρό σιτάρι υποχώρησε κατά 15 ευρώ ο τόνος στα 485 ευρώ, ενώ η τιμή για την πρώτη ποιότητα καναδικού σίτου παραδοτέου στην Ιταλία υποχώρησε στα 540 ευρώ ο τόνος, γράφοντας απώλειες 24,80 ευρώ σε μια εβδομάδα. Σε αυτήν την περίοδο, μύλοι στην Ελλάδα κλείνουν καναδικό σιτάρι νούμερο 2 με 14% πρωτεΐνη με 594 δολάρια ο τόνος (578 ευρώ) για παράδοση στον μύλο τον προσεχή Οκτώβριο.

Για τα ελληνικά σιτάρια, η αγορά δείχνει να έχει κάνει μια μικρή κοιλιά της τάξης του ενός με δύο λεπτών το κιλό, ενώ για τις χαμηλές κατηγορίες ακούγονται και τα 45 λεπτά. Όπως μεταφέρει πάντως άνθρωπος με δυναμική παρουσία στην εγχώρια αγορά σκληρού σίτου, «τα καλά σκληρά όλοι τα χτυπάνε και είναι λίγα» σε μια ισορροπία που επιτρέπει προς το παρόν τη διατήρηση της τιμής παραγωγού στη ζώνη των 50 λεπτών το κιλό. 

Σε αυτό το πλαίσιο, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η εξέλιξη από τον διαγωνισμό που έχει ανακοινώσει η ΕΑΣ Ορεστιάδας η οποία βγάζει, την ερχόμενη Τρίτη 12 Ιουλίου, προς πώληση 22.000 τόνους σκληρού και άλλους 1.500 τόνους μαλακού σιταριού, φετινής εσοδείας.

Ακολουθώντας την πάγια τακτική της, η δραστήρια οργάνωση διενεργεί ανοικτό πλειοδοτικό διαγωνισμό με πρόσκληση σε κάθε ενδιαφερόμενο κι ευελπιστεί πως θα καταφέρει να αποσπάσει μια τιμή, που θα συνιστά σημείο αναφοράς τόσο για το σκληρό, όσο και για το μαλακό σιτάρι.

«Υπάρχει κινητικότητα από το εμπόριο και έχουν δείξει ενδιαφέρον και για τη λήψη των απαραίτητων δειγμάτων, προκειμένου να αξιολογηθεί η ποιότητά του», επισήμανε στο Agronews ο υπεύθυνος συγκέντρωσης σιτηρών της ΕΑΣ Ορεστιάδας, Στέλιος Τσακίρης, συμπληρώνοντας πως «συνήθως στους ανοικτούς διαγωνισμούς που οργανώνουμε, έρχονται οι μεγαλύτερες εταιρείες του χώρου για το σκληρό στάρι, ενώ για το μαλακό υπάρχουν προσφορές και από τοπικούς εμπόρους».

Για το πού μπορεί να ανέβει ο πήχης της τιμής, ο συνομιλητής μας δεν θέλησε να προκαταλάβει τη διαδικασία, επιδεικνύοντας τη σοβαρότητα που πρέπει να ακολουθεί έναν πλειοδοτικό διαγωνισμό αυτού του επιπέδου, λίγες ημέρες πριν εξελιχθεί. «Όσο υψηλότερη είναι η τιμή, καλοδεχούμενη», ανέφερε και έσπευσε να υπενθυμίσει με νόημα πως «εάν οι προσφορές που θα λάβουμε δεν μας ικανοποιούν, έχουμε το δικαίωμα να τον επαναλάβουμε όταν κρίνουμε πως οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για το συμφέρον των παραγωγών που εκπροσωπούμε».

Προκειμένου να συγκεντρωθούν οι συγκεκριμένες ποσότητες σιτηρών, η ΕΑΣ Ορεστιάδας συνεργάζεται με περισσότερους από 2.000 αγρότες της ευρύτερης περιοχής του Βορείου Έβρου. Φέτος, πάντως, η σοδειά ήταν μέτρια και οι αποδόσεις χαμηλότερες από τις αντίστοιχες πέρυσι. «Κατά μέσο όρο μιλάμε για κάτι μεταξύ 350 και λίγο κάτω από 400 κιλά το στρέμμα», εξηγεί ο κ. Τσακίρης και διευκρινίζει πως «οι μειωμένες αποδόσεις οφείλονται στις παγωνιές που καταγράφηκαν προς τα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου, οι οποίες δεν επέτρεψαν στα στάρια να αδελφώσουν καλά, ενώ βέβαια, είχαμε και κατά τόπους ορισμένες ζημίες από τις χαλαζοπτώσεις πριν τη συγκομιδή».

Παραδοσιακά η ΕΑΣ Ορεστιάδας χρησιμοποιεί το μοντέλο των ανοικτών διαγωνισμών για να εκποιεί τις ποσότητες σίτου που συγκεντρώνει. Πέρυσι, για παράδειγμα, εκποιήθηκαν 25.000 τόνοι σκληρού σταριού με 31 λεπτά το κιλό, αρκετά υψηλότερα από ό,τι πήρε η αγορά των μεμονωμένων παραγωγών και 4.000 τόνους μαλακού σίτου με περίπου 20 λεπτά το κιλό.

 

Σχόλια (18)
Προσθήκη σχολίου

21-07-2022 00:00Κώστας

Στο χρηματιστήριο χασαμε το 1999-2000 τα χρήματα μας διότι επιδιώκαμε να πουλήσουμε ολοι στην υψηλότερη τιμή.Αυτο ήταν και η καταστροφή μας.Το ίδιο ισχύει και στο σιταρι.Στην τιμή που προσφέρθηκε προ ημερων 480-490 /τονος,γιατι δεν πουλήσατε ;;Για να πάρετε τα άλλα 10 ευρω /τονος ;;Μα αν επαληθευθούν οι φημες πως ο καναδάς φετος θα έχει 5-5,5εκατομμυρια τόνους που θα πάνε οι τιμές ;ΑΡΑ,αν σκεφθούμε λογικά,υπολογίζουμε αν με την προσφερομένη τιμη είμαστε κερδισμένοι κι'ετσι αποφασίζουμε και πουλάμε με κέρδος.Το μεγαλύτερο κέρδος,ειναι ανοητο να το προσπαθείς.Μπορεί και να μην κερδίσεις κατι.Αντιθετως θα έλεγα πως μπορεί να πάθεις ΤΗΝ ΖΗΜΙΆ ....

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

16-07-2022 05:03ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΜΕΝΟΣ

Γαμω τον κάθε πουστη μαυραγορίτη που παίζει με τον κόπο μας.Αυτο βέβαια γίνεται με τις ευλογίες της(καθε)κυβέρνησης.Τα αγροτικα προιοντα τζάμπα όσο είναι στα χέρια μας,χρυσάφι μετά που φεύγουν από εμάς.Οταν δεν θα υπάρχει κανένας αγρότης η κτηνοτρόφος να παράγει θα φάτε την βαριά σας βιομηχανία,τον τουρισμό.Θα σας πάρουν με τις πέτρες οι πεινασμενοι(ιδικά στις πολεις)και εγώ θα γελάω απο μια άκρη.

Απάντηση

09-07-2022 00:41Thodoris

Και εσείς ενημερώνετε τον αγροτικο κόσμο? Γιατί δε λέτε ότι πέρυσι τον Αυγουστο, όταν το σιτάρι στην Ιταλία είχε 480 €/τόνος, εδώ αγοράζανε με 50 λεπτά το κιλό? Γιατί δε λέτε ότι το σκληρό σιτάρι έπεσε στην Ιταλία μόλις 2 λεπτά το κιλό και ανακατεύετε σκληρό με μαλακό σιτάρι? Γιατί δε λέτε ότι το Υπουργείο Γεωργίας αφήνει τους αγρότες έρμαιο στον κάθε κοπριτη που παίζει με τον ιδρώτα του?

Απάντηση

08-07-2022 23:01THEODOR

Ο ΚΑΘΕ ΜΑΡΚΟΥ ΚΑΙ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙ, ΕΣΥ ΤΑΛΑΙΠΩΡΕ ΠΑΡΑΓΩΓΕ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΕΦΥΗΣ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΣΑΙ ΑΝΟΗΤΟΣ ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ;

Απάντηση

08-07-2022 20:38THEODOR

AGROTES ΜΗΝ ΠΑΝΙΚΟΒΑΛΕΣΤΕ , ΑΣΤΟΥΣ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΝ ΤΑ ΓΝΩΣΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ,ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΚΛΗΡΟ ΣΙΤΑΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ, ΑΠΛΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΟΥΝ ΦΘΗΝΑ ΚΑΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΑΚΡΙΒΑ, ΜΑΡΚΟΥ ΚΑΙ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟ ΑΝΤΕ ,,,,,,,,,,,,,,

Απάντηση

07-07-2022 10:31Αελ

ΠΑΊΖΟΝΤΑΙ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΆ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ, ΜΕ ΤΟ ΣΚΛΗΡΌ , Η ΤΙΜΗ ΕΊΝΑΙ ΜΟΝΙΜΑ ΓΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΌ ΤΑ 50 ΛΕΠΤΑ.ΜΗΝ ΠΟΥΛΑΤΕ.ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΑΙ !!!

Απάντηση

07-07-2022 01:12Χρήστος

Συμφωνώ με τους παραπάνω!!! Δεν καταλαβαίνω τον ρόλο της agreda δεν κάνει έρευνα αυτά που της λένε να γράψει! Μήπως γράφει ότι θέλουν οι έμποροι!!!

Απάντηση

07-07-2022 00:09Στέλιος

Οι διεθνής τιμές είναι σταθερές στα σκληρά σιτάρια ακόμα και σήμερα που μιλάμε, απορίας άξιον για πιο λόγο έχουν γραφεί τα παραπάνω , για το καναδικό είναι νωρίς να προκαταβάλλεται μπρος σε ένα μεγάλο απρόβλεπτο καιρικά καλοκαίρι . Η Ελλάδα παράγει κυρίως σκληρό στάρι, η σύνδεση που κάνετέ με την Ουκρανία παραγωγού αποκλειστικά μαλακού σταριού, είναι τουλάχιστον εκ του πονηρού. Ερώτηση γιατί προσπαθείς να δημιουργήσεις ένα τέτοιο αρνητικό κλίμα ...ειλικρινά λυπάμαι.

Απάντηση

06-07-2022 23:02Παρατηρητης

Αντιρρήση με την τιμή του καναδικού στην πόρτα του μύλου. Ξέρετε που είναι η Αλμπέρτα και το Σασκαουτσαν;;;;; Οι σταροπολιτειες του Καναδά;;; Συμφωνα με ναυτιλιακό πράκτορα με τα ισχύοντα ναυλα + τραίνο+φορτηγά+διαδικασία φόρτωσης - ξεφορτ. Τζάμπα πρέπει να φύγει από εκεί. Μας δουλεύουν κάποιοι αλλά είναι η δουλειά τους αυτή. Έμποριο: αγοράζω τζάμπα. Πουλάω πανάκριβα. Περιμένω έναν μύλο που περιμένει το καναδικό να μας δείξει παραστατικά όταν του έρθει στην πόρτα του μυλου του!!!!!!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

06-07-2022 21:37Σακης

Γραφετε: Σε αυτήν την περίοδο, μύλοι στην Ελλάδα κλείνουν καναδικό σιτάρι νούμερο 2 με 14% πρωτεΐνη με 594 δολάρια ο τόνος (578 ευρώ) για παράδοση στον μύλο τον προσεχή Οκτώβριο. Αυτοι οι μυλοι γιατι δεν αγοραζουν ελληνικο με 0,45 και πληρωνουν τοσο ακριβα το καναδεζικο? δουλευομαστε??????

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία