Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Σπασμωδικές κινήσεις στο σκληρό, 41 ο Μάρκου, μείον 18 ευρώ η Φότζια

Κινήσεις πανικού καταγράφονται το τελευταίο 24ωρο στην εγχώρια αγορά σκληρού σίτου, μετά τις διαδοχικές αναγγελίες για μείωση της τιμής παραγωγού, από γνωστά εμπορικά σπίτια με έντονη δραστηριότητα, ειδικά στη Θεσσαλία. Την πίεση έρχεται να εντείνει η νέα λίστα τιμών της Φότζια που κόβει 18 ευρώ ανά τόνο στην πρώτη ποιότητα σίτου (νέα τιμή 562 ευρώ από 580) και 23 ευρώ στη δεύτερη ποιότητα (νέα τιμή 550 ευρώ από 573 την προηγούμενη εβδομάδα). Το διαφαινόμενο άνοιγμα της Μαύρης Θάλασσας για αποδέσμευση των ουκρανικών αποθεμάτων σιτηρών, αναμένεται να πιέσει περαιτέρω τις τιμές στις ευρωπαϊκές αγορές, ιδίως στο μαλακό σιτάρι και το καλαμπόκι.

01_sitari_site

Γιάννης Πανάγος

22347
529

Πρώτες σπασμωδικές κινήσεις στο σκληρό σιτάρι, με 41 λεπτά αγοράζει ο Μάρκου, έχασε 18 ευρώ η Φότζια

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η επιχείρηση των αδελφών Μάρκου που από τα 48 λεπτά πέρασε στα 46 στα τέλη της περασμένης εβδομάδας για να ανακοινώσει σήμερα 41 λεπτά για την πρώτη ποιότητα (Σ1) και 40 λεπτά για τη δεύτερη (Σ2).

Στα 45 λεπτά είχε μειώσει την τιμή αγοράς εδώ και κάποιες μέρες και η επιχείρηση  Καραγιώργου.

 Αντίστοιχα, οι πληροφορίες θέλουν την τιμή παραγωγού που πληρώνει αυτές τις μέρες το ελεύθερο εμπόριο στο κριθάρι να έχει μειωθεί από τα 32 στα 30 λεπτά το κιλό.

Οι λόγοι για τους οποίους συμβαίνουν αυτά, ειδικά στο σκληρό σιτάρι, είναι πολλοί. Διεθνώς τον τόνο έδωσε η Γαλλία όπου καταγράφεται μια πτώση της χρηματιστηριακής τιμής του σκληρού από τα 515 στα 460 ευρώ ο τόνος, ενώ την πτωτική τάση ήρθε να επιβεβαιώσει το απόγευμα της Τετάρτης 6 Ιουλίου η νέα λίστα τιμών της Φότζια. Εδώ, η πρώτη ποιότητα σκληρού σίτου µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12% η νέα τιµή αποθήκης εµπόρου διαμορφώνεται στα 557-562 ευρώ ο τόνος (από 575-580 ευρώ). Για τη δεύτερη ποιότητα µε ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 60% και πρωτεΐνη 11,5% η τιµή αποθήκης εµπόρου φτάνει στα 547-550 ευρώ ο τόνος (από 570-573 ευρώ).  Όλα αυτά γίνονται με φόντο την παραγωγή του Καναδά, η οποία ναπροβλέπεται ιδιαίτερα καλή και τα πρώτα συμβόλαια να ασκούν πίεση τόσο στην ιταλική όσο και στην εγχώρια αγορά. Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα καλά καναδέζικα στάρια κλείνονται γύρω από τα 578 ευρώ ο τόνος για παράδοση τον προσεχή Οκτώβριο σε ελληνικό μύλο και αναμένεται η τιμή να υποχωρήσει περαιτέρω. 

Ανοίγει ξανά η Μαύρη Θάλασσα

Θέμα ημερών φαίνεται ότι είναι και το άνοιγμα διαδρόμων στη Μαύρη Θάλασσα για απελευθέρωση ουκρανικών σιτηρών. Σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τελεί χρέη διαμεσολαβητή ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα για την απελευθέρωση των αποθεμάτων της Ουκρανίας, μέσα στις επόμενες 10 ημέρες αναμένεται να υπογραφεί η σχετική συμφωνία. Θεωρητικά η Ουκρανία διαθέτει περίπου 20 εκατ. τόνους που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα είχαν διατεθεί σταδιακά στις αγορές όλους τους προηγούμενους μήνες. Χωρίς να είναι βέβαιο τι ποσότητες έχουν απομείνει, αφού καταγγέλονται κατά καιρούς κατασχέσεις από τον ρωσικό στρατό, είναι βέβαιο ότι οι αγορές θα αντιδράσουν με περαιτέρω πίεση των τιμών, ειδικά στο καλαμπόκι και το μαλακό σιτάρι.

 

Στην Ελλάδα, αυτό που κυρίως προβληματίζει σ’ αυτή τη φάση είναι η ποιότητα της παραγωγής, ειδικά μετά τις βροχές και τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε κάποιες περιοχές. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο διαγωνισμός που έχει προγραμματίσει για μια μεγάλη ποσότητα, σχεδόν 20.000 τόνων, την ερχόμενη Τρίτη 12 Ιουλίου, η Ένωση Ορεστιάδας.

Η Agrenda και το Agronews, εδώ και δύο εβδομάδες έχουν αναδείξει την πορεία διόρθωσης στην οποία εισέρχεται το τελευταίο διάστημα η αγορά, ενώ παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις διευκολύνοντας στον κατάλληλο χρόνο τους παραγωγούς στις αποφάσεις τους. Σίγουρα, οι θεμελιώδεις λόγοι για τους οποίους υπήρξε η έκρηξη τιμών στην αγορά αγροτικών εμπορευμάτων τον τελευταίο χρόνο δεν έχουν εκλείψει, ωστόσο, το επόμενο τρίμηνο το λόγο έχει η διόρθωση των τιμών.

 

Νωρίτερα το Αgronews έγραφε:

Σημάδια μικρής διόρθωσης  στην αγορά σκληρού σίτου,  καταλύτης η ΟρεστιάδαΥπό πίεση βρίσκονται οι τιμές σκληρού σίτου σε Γαλλία και Καναδά, ενώ και στην εγχώρια αγορά αναφέρονται δυνατά παζάρια από το εμπόριο στις χαμηλές ποιοτικές κατηγορίες. 

Το βράδυ της Τρίτης 5 Ιουλίου η τιμή για το ποιοτικό γαλλικό σκληρό σιτάρι υποχώρησε κατά 15 ευρώ ο τόνος στα 485 ευρώ, ενώ η τιμή για την πρώτη ποιότητα καναδικού σίτου παραδοτέου στην Ιταλία υποχώρησε στα 540 ευρώ ο τόνος, γράφοντας απώλειες 24,80 ευρώ σε μια εβδομάδα. Σε αυτήν την περίοδο, μύλοι στην Ελλάδα κλείνουν καναδικό σιτάρι νούμερο 2 με 14% πρωτεΐνη με 594 δολάρια ο τόνος (578 ευρώ) για παράδοση στον μύλο τον προσεχή Οκτώβριο.

Για τα ελληνικά σιτάρια, η αγορά δείχνει να έχει κάνει μια μικρή κοιλιά της τάξης του ενός με δύο λεπτών το κιλό, ενώ για τις χαμηλές κατηγορίες ακούγονται και τα 45 λεπτά. Όπως μεταφέρει πάντως άνθρωπος με δυναμική παρουσία στην εγχώρια αγορά σκληρού σίτου, «τα καλά σκληρά όλοι τα χτυπάνε και είναι λίγα» σε μια ισορροπία που επιτρέπει προς το παρόν τη διατήρηση της τιμής παραγωγού στη ζώνη των 50 λεπτών το κιλό. 

Σε αυτό το πλαίσιο, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η εξέλιξη από τον διαγωνισμό που έχει ανακοινώσει η ΕΑΣ Ορεστιάδας η οποία βγάζει, την ερχόμενη Τρίτη 12 Ιουλίου, προς πώληση 22.000 τόνους σκληρού και άλλους 1.500 τόνους μαλακού σιταριού, φετινής εσοδείας.

Ακολουθώντας την πάγια τακτική της, η δραστήρια οργάνωση διενεργεί ανοικτό πλειοδοτικό διαγωνισμό με πρόσκληση σε κάθε ενδιαφερόμενο κι ευελπιστεί πως θα καταφέρει να αποσπάσει μια τιμή, που θα συνιστά σημείο αναφοράς τόσο για το σκληρό, όσο και για το μαλακό σιτάρι.

«Υπάρχει κινητικότητα από το εμπόριο και έχουν δείξει ενδιαφέρον και για τη λήψη των απαραίτητων δειγμάτων, προκειμένου να αξιολογηθεί η ποιότητά του», επισήμανε στο Agronews ο υπεύθυνος συγκέντρωσης σιτηρών της ΕΑΣ Ορεστιάδας, Στέλιος Τσακίρης, συμπληρώνοντας πως «συνήθως στους ανοικτούς διαγωνισμούς που οργανώνουμε, έρχονται οι μεγαλύτερες εταιρείες του χώρου για το σκληρό στάρι, ενώ για το μαλακό υπάρχουν προσφορές και από τοπικούς εμπόρους».

Για το πού μπορεί να ανέβει ο πήχης της τιμής, ο συνομιλητής μας δεν θέλησε να προκαταλάβει τη διαδικασία, επιδεικνύοντας τη σοβαρότητα που πρέπει να ακολουθεί έναν πλειοδοτικό διαγωνισμό αυτού του επιπέδου, λίγες ημέρες πριν εξελιχθεί. «Όσο υψηλότερη είναι η τιμή, καλοδεχούμενη», ανέφερε και έσπευσε να υπενθυμίσει με νόημα πως «εάν οι προσφορές που θα λάβουμε δεν μας ικανοποιούν, έχουμε το δικαίωμα να τον επαναλάβουμε όταν κρίνουμε πως οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για το συμφέρον των παραγωγών που εκπροσωπούμε».

Προκειμένου να συγκεντρωθούν οι συγκεκριμένες ποσότητες σιτηρών, η ΕΑΣ Ορεστιάδας συνεργάζεται με περισσότερους από 2.000 αγρότες της ευρύτερης περιοχής του Βορείου Έβρου. Φέτος, πάντως, η σοδειά ήταν μέτρια και οι αποδόσεις χαμηλότερες από τις αντίστοιχες πέρυσι. «Κατά μέσο όρο μιλάμε για κάτι μεταξύ 350 και λίγο κάτω από 400 κιλά το στρέμμα», εξηγεί ο κ. Τσακίρης και διευκρινίζει πως «οι μειωμένες αποδόσεις οφείλονται στις παγωνιές που καταγράφηκαν προς τα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου, οι οποίες δεν επέτρεψαν στα στάρια να αδελφώσουν καλά, ενώ βέβαια, είχαμε και κατά τόπους ορισμένες ζημίες από τις χαλαζοπτώσεις πριν τη συγκομιδή».

Παραδοσιακά η ΕΑΣ Ορεστιάδας χρησιμοποιεί το μοντέλο των ανοικτών διαγωνισμών για να εκποιεί τις ποσότητες σίτου που συγκεντρώνει. Πέρυσι, για παράδειγμα, εκποιήθηκαν 25.000 τόνοι σκληρού σταριού με 31 λεπτά το κιλό, αρκετά υψηλότερα από ό,τι πήρε η αγορά των μεμονωμένων παραγωγών και 4.000 τόνους μαλακού σίτου με περίπου 20 λεπτά το κιλό.

 

Σχόλια (529)
Προσθήκη σχολίου

22-09-2023 04:53dompre_hiday

дом престарелых в области <a href=https://dom-prestarelyh-krasnodar2.ru/>https://dom-prestarelyh-krasnodar2.ru/</a>

Απάντηση

21-09-2023 04:38demontazh_MAB

Разборка дома в Москве и Московской области под ключ с вывозом мусора, подробнее на сайте: <a href=http://avicenna-s.ru/>http://avicenna-s.ru/</a>. Снос дома любой сложности по цене от 20 тыс. руб. вручную и спецтехникой.

Απάντηση

19-09-2023 00:20nakrutka_tix

улучшение поведенческих факторов <a href=https://nakrutka-pf-bistro.ru/>https://nakrutka-pf-bistro.ru/</a>

Απάντηση

18-09-2023 04:32kovry_snoge

<a href=https://detskie-kovry-1.ru/>https://detskie-kovry-1.ru/</a>

Απάντηση

17-09-2023 08:54narkolog_appab

вызвать нарколога на дом москва <a href=https://mosgornarkolog.ru/>https://mosgornarkolog.ru/</a>

Απάντηση

16-09-2023 13:31Brook

порно сайт

Απάντηση

15-09-2023 18:20uplotnitel_jex

уплотнитель для душевой кабины 4мм <a href=https://mosuplotnitel.ru/>https://mosuplotnitel.ru/</a>

Απάντηση

15-09-2023 15:54kuhni_acits

кухонный гарнитур модульный эконом <a href=https://kuhni-garniturs.ru/>https://kuhni-garniturs.ru/</a>

Απάντηση

14-09-2023 20:01service_hiday

Я остался очень доволен обращением на <a href=https://serviceelectrolux.ru/>https://serviceelectrolux.ru/</a>! Специалисты проявили высокий уровень профессионализма и оперативности при ремонте моей стиральной машины.

Απάντηση

14-09-2023 19:13tvprog_Dyes

<a href=https://www.tv-programm-20-15.de/>https://www.tv-programm-20-15.de/</a>

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία