BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Ανοδικά στα 350 ευρώ καλαμπόκι και μαλακό με τη Μ. Θάλασσα κλειστή

Με κέρδη 13 ευρώ ο τόνος στην τιμή του σιταριού μέσα στην πρώτη ώρα λειτουργίας της αγοράς ξεκίνησε η εβδομάδα στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο αγροτικών εμπορευμάτων, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σε μαλακό σιτάρι και καλαμπόκι να παρασύρονται από ένα ανοδικό κανάλι που σχηματίστηκε έπειτα από τις εξελίξεις των τελευταίων 24ώρων στη Μαύρη Θάλασσα.

φριξ8ιρκ

4192
1

Η είδηση ότι η Μόσχα αποτραβιέται από τη συμφωνία για τα σιτηρά της Ουκρανίας, η οποία θα έληγε σε λίγες ημέρες, έστειλε πολλούς αναλυτές και θιασώτες των αγορών αγροτικών εμπορευμάτων στο ασφαλές συμπέρασμα ότι οι αγορές θα αντιδράσουν με μια έντονη ανοδική πορεία, αντίστοιχη με εκείνη του περασμένου Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, πριν ξεκινήσει ο πόλεμος στην περιοχή. Αρκετοί προεξόφλησαν την άνοδο ήδη από το απόγευμα της Κυριακής, με τις αγορές ακόμα κλειστές και πράγματι, τα συμβόλαια Δεκεμβρίου για το μαλακό σιτάρι να προσπαθούν τώρα να διασπάσουν τα 350 ευρώ ο τόνος, ενώ αντίστοιχες προσπάθειες γίνονται και στην περίπτωση του καλαμποκιού, με τα συμβόλαια Νοεμβρίου να βρίσκονται στην περιοχή των 347 ευρώ ο τόνος.

Για τους λάτρεις των αριθμών, τα υψηλά στα δύο αυτά συμβόλαια καταγράφηκαν στις 16 Μαΐου του 2022 και ήταν τα 433 ευρώ ο τόνος για το μαλακό σιτάρι και τα 379,75 ευρώ ο τόνος για το καλαμπόκι. Τα χαμηλά της περιόδου ήταν στο μαλακό σιτάρι τα 310 ευρώ ο τόνος (στις αρχές Αυγούστου) και τα 275 ευρώ ο τόνος στο καλαμπόκι στις 6 Ιουλίου.

Για τις επόμενες ημέρες, στις ευρωπαϊκές αγορές αναμένεται μια έντονη μεταβλητότητα, ενώ μένει να φανεί η επίδραση που θα έχει η εξέλιξη αυτή στις τιμές των αγροτικών εμπορευμάτων σε μια χρονιά κατά την οποία, ειδικά το καλαμπόκι έγραψε σημαντική μείωση αποδόσεων στην κεντρική Ευρώπη (κοντά στο 25 με 30% μείωση παραγωγής δείχνουν τα τελευταία στοιχεία από Κομισιόν).

Αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ και περίπου ένα μήνα οι αγορές παρακολουθούσαν με χαρακτηριστική προσήλωση τις κινήσεις της Ρωσίας σχετικά με την συμφωνία για τα σιτηρά, ενώ μάλιστα, αν και στο μυαλό αρκετών συντελεστών της φυσικής αγοράς μια ανατροπή των δεδομένων από την πλευρά της Ρωσίας φάνταζε προδιαγεγραμμένη, οι αγορές έδειξαν πριν από λίγες εβδομάδες ανακούφιση ακούγοντας τις διαβεβαιώσεις Ρώσων αξιωματούχων ότι το Κρεμλίνο παραμένει προσηλωμένο στη συμφωνία. Έτσι, αυτήν τη στιγμή, οι τιμές στα συμβόλαια μαλακού σίτου και καλαμποκιού μόλις κάλυψαν το χαμένο έδαφος των προηγούμενων εβδομάδων και μένει τώρα να φανεί το κατά πόσο υπάρχουν αντοχές προκειμένου να δοκιμαστεί μια ανακατάληψη των ιστορικών υψηλών επιπέδων.

Προς το παρόν, η Γαλλία αναζητά τρόπους να διευκολύνει τις μεταφορές σιτηρών μέσω του οδικού δικτύου της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης, ωστόσο όπως εξηγούν άνθρωποι της αγοράς, η περιορισμένη χωρητικότητα και το υψηλό κόστος πετρελαίου που συνοδεύει τη μεταφορά μέσω φορτηγών δεν μπορεί σε κανένα επίπεδο να ανταγωνιστεί τη μεταφορά μέσω πλοίων.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Αναστολή της συμφωνίας για τα ουκρανικά σιτηρά, ανοδικά οι τιμές σιτηρών



Σε αναστολή της συμμετοχής της στη συμφωνία για την ασφαλή μεταφορά ουκρανικών σιτηρών διαμέσω Μαύρης Θάλασσας προχώρησε στις 29 Οκτωβρίου η Ρωσία, μετά από επιδρομές με drone εναντίον πλοίων του πολεμικού ναυτικού της στη ναυτική βάση της Σεβαστούπολης. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας στο Telegram «Λαμβάνοντας υπόψη τις τρομοκρατικές ενέργειες από το καθεστώς του Κιέβου, με τη συμμετοχή Βρετανών ειδικών, κατά πλοίων του στόλου της Μαύρης Θάλασσας και εμπορικών πλοίων που σχετίζονται με την ασφάλεια του «διαδρόμου σιτηρών», η ρωσική πλευρά αναστέλλει τη συμμετοχή της στην εφαρμογή της συμφωνία».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας σε ανακοίνωσή του διευκρινίζει ότι η αναστολή (και όχι κατάργηση) της συμφωνίας είναι επ΄αόριστον και πως οι εκπρόσωποί της στο συντονιστικό κέντρο στην Κωνσταντινούπολη έχουν ήδη λάβει σχετικές οδηγίες.

Υπενθυμίζεται πως τις τελευταίες βδομάδες είχαν συσσωρευθεί περισσότερα από 200 πλοία σε τούρκικα λιμάνια εξαιτίας της έλλειψης Ρώσων επιθεωρητών που συμμετείχαν στο τετραμερές Κοινό Κέντρο Συντονισμού (JCC).

Σε μια πρώτη αντίδραση, εκπρόσωπος του ΟΗΕ ανέφερε ότι ο ΟΗΕ βρίσκεται σε επαφή με τις ρωσικές αρχές για να βρεθεί λύση στο ζήτημα.

Αγκυροβολημένα και τα πλοία που έχουν ήδη φύγει από τα ουκρανικά χωρικά ύδατα

Η ρωσική αντιπροσωπεία που συμμετέχει από τις αρχές Αυγούστου στην Κωνσταντινούπολη στις επιθεωρήσεις πλοίων που μεταφέρουν ουκρανικά σιτηρά θα αποσυρθεί «για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα», ανακοίνωσε βράδυ της Κυριακής 30 Οκτωβρίου το Κοινό Συντονιστικό Κέντρο (JCC), που έχει επιφορτιστεί με την επίβλεψη αυτής της διεθνούς συμφωνίας που υπογράφτηκε το καλοκαίρι.

Η ρωσική αντιπροσωπεία που συμμετέχει από τις αρχές Αυγούστου στην Κωνσταντινούπολη στις επιθεωρήσεις πλοίων που μεταφέρουν ουκρανικά σιτηρά θα αποσυρθεί «για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα», ανακοίνωσε σήμερα το βράδυ το Κοινό Συντονιστικό Κέντρο (JCC), που έχει επιφορτιστεί με την επίβλεψη αυτής της διεθνούς συμφωνίας που υπογράφτηκε το καλοκαίρι.

Παίρνουν την ανηφόρα οι τιμές στα σιτηρά

Αναλυτές της αγοράς σιτηρών προβλέπουν ότι από τη Δευτέρα θα εκτοξευτούν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης προϊόντων.

Η συμφωνία των δύο μερών για τη δημιουργία διαδρόμους μεταφοράς επέτρεψε την αποστολή πάνω από 9 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών και αγροτικών εμπορευμάτων από τα λιμάνια της Ουκρανίας.

«Η ανακοίνωση της Ρωσίας θα οδηγήσει σίγουρα σε άνοδο των τιμών και στην αρχή της εβδομάδας είναι πολύ πιθανό να δούμε τις τιμές να ανεβαίνουν, απλώς και μόνο επειδή θα βγουν λιγότερα σιτηρά από την Ουκρανία», δήλωσε στο Reuters ο Arthur Portier της εταιρείας συμβούλων Agritel.

Στις χερσαίες μεταφορές σιτηρών στρέφεται η Γαλλία

Η Γαλλία θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την λειτουργία του συστήματος που θα επιτρέψει την εξαγωγή σιτηρών μέσω χερσαίων οδών που διασχίζουν την Πολωνία και την Ρουμανία, αντί της μεταφοράς τους μέσω της Μαύρης Θάλασσας, αφού η Ρωσία αποσύρθηκε από την συμφωνία για την εξαγωγή δια θαλάσσης των ουκρανικών σιτηρών.

«Αν δεν μπορούν να μεταφερθούν μέσω της Μαύρης Θάλασσας, εξετάζουμε να μπορούν να περάσουν μέσω χερσαίων οδών (...) ιδιαίτερα εξετάζοντας τις χερσαίες οδούς μέσω της Ρουμανίας και της Πολωνίας», δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας της Γαλλίας Μαρκ Φενό στο ραδιοφωνικό δίκτυο RMC.

«Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μέσω ενός συστήματος που δεν μας ρίχνει στα χέρια και την καλή διάθεση, ή, στην περίπτωσή μας, την κακή διάθεση του Βλαντίμιρ Πούτιν», δήλωσε ο Μαρκ Φενό.

Το Σάββατο, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι διακόπτει επ' αόριστον την συμμετοχή της στην συμφωνία που επιτεύχθηκε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, έπειτα από ουκρανική επίθεση με drone κατά του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας στην Κριμαία.

Παρά την αποχώρηση της Μόσχας, η Τουρκία και η Ουκρανία επέμειναν στην εφαρμογή της συμφωνίας και συμφώνησαν επί σχεδίου διέλευσης 16 πλοίων σήμερα.

Η απόφαση της Ρωσίας θα πλήξει την τροφοδοσία των χωρών που εξαρτώνται από τις εισαγωγές σιτηρών. Οι τιμές των σιτηρών αυξήθηκαν σήμερα στις αγορές.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

31-10-2022 17:20THEODOR

Ειδατε λοιπόν πως στήνουν το παιχνίδι ; οι μόνοι χαμένοι οπως πάντα οι παραγωγοί.....

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία