BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Επέστρεψε στη συμφωνία για τα σιτηρά η Ρωσία, εγγυήσεις από Ουκρανία

Την επιστροφή της Ρωσίας στη συμφωνία για την διακίνηση των ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τετάρτης 2 Νοεμβρίου το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

_126001820_mediaitem126001819

864
0

Η στροφή 180 μοιρών στη στάση της ρωσικής πλευράς επήλθε, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, χάρη στη παρέμβαση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας, καθώς κατέστη τελικώς δυνατό να ληφθούν γραπτές εγγυήσεις από την Ουκρανία ότι δεν προτίθεται να χρησιμοποιήσει τον ανθρωπιστικό διάδρομο σιτηρών και τα ουκρανικά λιμάνια για τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά της Ρωσίας.

Αναλυτικότερα, το ρωσικό υπουργείο διεμήνυσε πως «η ουκρανική πλευρά διαβεβαίωσε επίσημα ότι ο θαλάσσιος ανθρωπιστικός διάδρομος θα χρησιμοποιηθεί μόνο σύμφωνα με τις διατάξεις της Πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας […] Η Ρωσική Ομοσπονδία θεωρεί ότι οι εγγυήσεις που έλαβε αυτή τη στιγμή φαίνονται επαρκείς και επαναλαμβάνει την εφαρμογή της συμφωνίας – της Πρωτοβουλίας για την ασφαλή μεταφορά σιτηρών και τροφίμων από τα λιμάνια της Ουκρανίας (η «Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας»), που ανεστάλη μετά την τρομοκρατική επίθεση στη Σεβαστούπολη».

Απέμειναν δύο εβδομάδες για πιθανή παράταση της συμφωνίας

Πρόκειται για αναδίπλωση της Μόσχας, σημειώνει το πρακτορείο Reuters εξηγώντας ότι προηγουμένως είχε δηλώσει ότι είναι επικίνδυνο και απαράδεκτο να περνάνε τα πλοία από τον ανθρωπιστικό διάδρομο που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της συμφωνίας του καλοκαιριού.

«Πρόκειται για μια εντελώς απροσδόκητη ανατροπή», σχολίασε από την πλευρά του ο Αντρέι Σίζοφ της συμβουλευτικής Sovecon. «Παρόλα αυτά, η συμφωνία παραμένει ετοιμόρροπη, καθώς παίζεται το αν θα υπάρξει παράταση ή όχι. Δύο εβδομάδες απομένουν για να δούμε, η συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα προφανώς θα συνεχιστεί», πρόσθεσε.

Στην επιστροφή της Ρωσίας στη συμφωνία αναφέρθηκε και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όπως σημείωσε, οι εξαγωγές σιτηρών μέσω Μαύρης Θάλασσας θα επανεκκινήσουν άμεσα, από το μεσημέρι της Τετάρτης.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε νωρίτερα τη συμφωνία με τη Μόσχα κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδα του κυβερνώντος κόμματος (AKP), επικαλούμενος επικοινωνία του Ρώσου υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία