BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Έλληνες και Ιταλοί έμποροι σέρνουν χορό πτώσης στο σκληρό

Πιέσεις ακόµα και κάτω από τα 30 λεπτά το κιλό δέχεται η τιµή σκληρού σίτου στην εγχώρια αγορά, µε µεσίτες και μεσάζοντες που αγοράζουν για λογαριασμό Ιταλών, να προσφέρουν προσφέρουν έως 28 λεπτά στους παραγωγούς για µια σοδειά που όσο έτρεχαν τα αλώνια άγγιξε τα 50 λεπτά.

22-35_38

Πέτρος Γκόγκος

5032
20

Έλληνες και Ιταλοί έμποροι  σέρνουν χορό πτώσης στο σκληρό με τιμές ως 28 λεπτά

Πρόκειται για µια υποχώρηση της τιµής, της τάξης του 44%, που προκαλεί αµηχανία σε όσους παραγωγούς κρατάνε ακόµα αποθέµατα, αλλά και δικαιολογηµένες αγωνίες για την επερχόµενη σοδειά, που όπως φαίνεται πλέον θα δώσει µάχη για να κρατηθεί στα 30 λεπτά το κιλό.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Οι πιέσεις αυτές, ήρθαν µερικές ηµέρες µετά τη δεύτερη συνεχόµενη κατρακύλα στην τιµή σκληρού σίτου της Φότζια, η οποία στην πρώτη συνεδρίαση του Απριλίου έκοψε 30 ευρώ από την τιµή, λίγο πριν τη µικρή παύση για την περίοδο του Πάσχα. Έκτοτε, η αγορά στην Ιταλία κινείται σε επίπεδα τιµών χαµηλότερα από αυτά της Γαλλίας που εξακολουθεί να διατηρείται οριακά πάνω από τα 400 ευρώ ο τόνος. Υπενθυµίζεται ότι την Τετάρτη 5 Απριλίου, το εµπορικό επιµελητήριο της ιταλικής πόλης, το οποίο δίνει και τη γραµµή των τιµών στην ελληνική αγορά, συµφώνησε σε µείωση της τιµής κατά 30 ευρώ ο τόνος, διαµορφώνοντας τιµή αποθήκης εµπόρου στα 360 µε 365 ευρώ ο τόνος για την πρώτη ποιότητα µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12%. Η δεύτερη ποιότητα, η τιµή της οποίας συσχετίζεται µε τις ελληνικές εξαγωγές που ως επί το πλείστον αφορούν σε µέτριας ποιότητας σιτάρια, µε ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 60% και πρωτεΐνη 11,5%, διαπραγµατεύεται πλέον στα 350 µε 353 ευρώ ο τόνος.

Φαίνεται ότι η συνθήκη παραµένει αρνητική για τις τιµές, έπειτα και από την έκθεση του USDA για τις προθέσεις σποράς των Αµερικανών παραγωγούς, οι οποίοι είναι διατεθειµένοι να αυξήσουν κατά 9% τις εκτάσεις µε σκληρό σίτο, κάτι που µεταφράζεται σε αύξηση της παραγωγής τουλάχιστον 10%. Με τη σειρά του αυτό, θα έκοβε τις εξαγωγές του Καναδά προς τα νότια σύνορά του κατά τουλάχιστον 250.000 τόνους.

Από την άλλη, µια επιστροφή σε επίπεδα κάτω από τα 30 λεπτά, σε µια ακριβή καλλιεργητική χρονιά, θα έφερνε µεγάλη δυσαρέσκεια αλλά και ανακατατάξεις στην εγχώρια αγορά, ίσως ακόµα και µια έντονη συρρίκνωση των εκτάσεων τα επόµενα χρόνια, κάτι το οποίο δεν θα λειτουργούσε υπέρ των συµφερόντων εµπορίου και βιοµηχανίας. Άλλωστε, τα παγκόσµια αποθέµατα, εξακολουθούν να είναι περιορισµένα, συγκριτικά µε πέντε χρόνια πριν.

Σχόλια (20)
Προσθήκη σχολίου

24-04-2023 00:29bill

Συγνώμη γιατί δεν πουλούσανε με 53 λεπτά το κιλό πέρυσι οι παραγωγοί και το κρατούσανε στις αποθήκες?

Απάντηση

18-04-2023 22:11Ενας αγροτης

Ξεχάσατε οτι θα μας σώσει ο αθεος με ενα νομο ενα άρθρο θα τα βάλει με όλους κ όλα με την ίδια την αγορά θα πάει στον κιμ της β κορεας για δάνειο να δώσει λεφτά στους παραγωγους

Απάντηση

18-04-2023 22:11Γιώργος

Είναι τα προεόρτια για τη σφαγή που θα γίνει στα αλώνια

Απάντηση

18-04-2023 21:50Makis0708

Όλα είναι μπουρδες.....και Μ αρέσει που μερικοί τις θεωρούν και δεδομένες και έχουν λέει και γνώση του τι σχεδιάζετε από την Ε.Ε.... Πάτε καλά ρε? Κανένας δεν μπορεί να ελέγξει τις τιμές...ΚΑΝΕΝΑΣ. Οι τιμές προσαρμόζοντε από μόνες τους, κι από τη στιγμή που ανέβηκε το κόστος παραγωγής δεν υπάρχει περίπτωση να πέσουν.... Και καταρχήν για ποιες πιέσεις στα 30 λεπτά μιλάτε?Πέρυσι εάν το ξεχνάτε τέτοια εποχή το σκληρό 30 σεντς είχε από την προηγούμενη σοδειά και μετά άρχισε να ανεβαίνει γιατί είχαν μερικοί μικρά αποθέματα και οι αγοραστές είχαν δει τι έρχεται... Και φέτος τα ίδια και χειρότερα θα γίνουν .... Σκέφτηκε ότι πέρυσι με μικρότερα έξοδα παραγωγής έφτασε στα 53 σεντς με ΦΠΑ... Φέτος παρόλες τις μαλακίες που κυκλοφορούν περί των 30 θα δείτε ότι θα γίνει σφαγή και μην τρελαθείτε όταν δείτε να ξεπερνάει τα 55 σεντς με ΦΠΑ.Ετσι κι αλλιώς τους συμφέρει να ανέβει γιατι έτσι θα κρατήσουν και το τζίρο των παραγόμενων προϊόντων ψηλά.

Απάντηση

18-04-2023 21:37Μπρατικας

Αγαπητοί μου αγρότες το θέμα είναι ότι εμείς που καλλιεργούμε πρέπει να τούς τό χαρίσουμε! για φέτος . αλλά τά επόμενα χρόνια δεν θά βάλουμε ποτέ σιτάρι μέχρι να έρθουν νά κάνουν σύμβαση πριν τό καλλιεργήσουμε διότι εμείς έχουμε τό χωράφι καί αυτή μας κοροϊδεύουν άρα φταίμε εμείς

Απάντηση

18-04-2023 21:01ΑΕΛ

Η ΚΥΒΕΡΝΥΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΕ Θέματα ΠΛΗΡΟΜΩΝ, ΣΕ ΘΈΜΑΤΑ ΠΡΟΪΌΝΤΩΝ ΓΙΑ ΣΤΥΡΙΞΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΗ, ΕΊΝΑΙ ΆΚΡΑ ΔΕΞΙΆ, ΓΙΑ ΑΥΤΌ ΨΥΦΙΖΟΥΜΕ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗ ΔΑΓΚΟΤΩ, ΚΑΙ ΟΛΛΟΙ ΝΑ ΠΆΡΟΥΝ ΤΟΝ ΠΟΥΛΟ!!!!!!!

Απάντηση

18-04-2023 20:52Τουταγχαμών

Ρε σπληστοι Έλληνες έμποροι το κοστος παραγωγης υπερβαινει τα 100 ευρω το στρεμμα, χωρίς να υπολογιζουμε την εργασια μας κλπ ,δηλαδη 330 κιλα το στρέμμα αν παει 30 λεπτα το κιλο του σκληρου σταριου και εσείς από τωρα ρε αναισθητοι πλεονέκτες τρίβετε τα χερια σας για να μας εκμεταλλευτείτε,σε γιατρους να τα φάτε ρε ανηθικα όντα.

Απάντηση

18-04-2023 17:47Αγρότης

Το κόστος παραγωγής έχει τριπλασιαστεί και τα προϊόντα μας θα έχουν χαμηλές τιμές. Δηλαδή θα βάζουμε και από την τσέπη μας. Μας ξέσκισε η πουτάν@ ΝΔ.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

18-04-2023 16:33giannis

giorgos georgantas αυτο το ανηθικο πολιτικο σκουπιδι παει να μας βαλει την ταφοπλακα..Εκει στο Κιλκις εσεις οι ψηφοφοροι της Ν,Δ ΜΑΥΡΙΣΤΕ τον τρισαθλιο

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

18-04-2023 15:22Αχ

Φοτζιά!!!!!

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία