BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Πρωταθλητής στην πτώση τα µαλακά σιτάρια

Στην ελληνική αγορά σκληρού σίτου σηµειώθηκαν φορτώσεις παλαιότερων συµβολαίων προς εξαγωγή στα επίπεδα των 320 ευρώ ο τόνος FOB, ενώ οι νέες τιµές / ενδείξεις τιµών για αργότερες φορτώσεις βρίσκονται ακόµα χαµηλότερα.

pιφ87θφ__1__2_2_2_2_2_2_2_2_2_3_23_3_3

Γιάννης Παπαδογιάννης

4284
0

Στην ελληνική αγορά σκληρού σίτου σηµειώθηκαν φορτώσεις παλαιότερων συµβολαίων προς εξαγωγή στα επίπεδα των 320 ευρώ ο τόνος FOB, ενώ οι νέες τιµές / ενδείξεις τιµών για αργότερες φορτώσεις βρίσκονται ακόµα χαµηλότερα. Οι πωλητές εντούτοις είναι διστακτικοί, δεδοµένου ότι τα αποθέµατα πλέον έχουν λιγοστέψει, ενώ αρκετές εξαγωγές τον τελευταίο µήνα αναγκαστικά σηµειώθηκαν σε ζηµιογόνες τιµές. Το άσχηµο είναι πως για την ώρα δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο, το οποίο θα µπορούσε να ανατρέψει το υποτονικό κλίµα που επικρατεί στην παγκόσµια αγορά σκληρού. Ίσως η ξηρασία στην Ισπανία, αλλά και πάλι µιλάµε για µια µικρή παραγωγή της οποίας η επιρροή στις διεθνείς τιµές είναι ελάχιστη.

Στα σκληρά σιτάρια, οι τιµές στη νέα λίστα της Φότζια µετά από µια µικρή ανάπαυλα ξαναµειώθηκαν αυτή τη φορά κατά 15 ευρώ ο τόνος. Συγκεκριµένα, για τα ποιοτικά σιτάρια µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12% η τιµή αποθήκης εµπόρου διαπραγµατεύεται στα 345-350 ευρώ ο τόνος. Επίσης για τη δεύτερη ποιότητα µε ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 60% και πρωτεΐνη 11,5% η τιµή αποθήκης εµπόρου κυµαίνεται στα 335-338 ευρώ ο τόνος. Στη Γαλλία οι τιµές παρέµειναν στα 370 ευρώ ο τόνος, ενώ από πλευράς Καναδά, σύµφωνα µε ανακοίνωση της στατιστικής τους υπηρεσίας, οι εκτάσεις που θα καλλιεργηθούν µε σκληρό σιτάρι θα είναι σχεδόν ίδιες µε πέρυσι. Με άλλα λόγια, καιρού επιτρέποντος αναµένεται δυνατή παραγωγή και γι’ αυτή τη σεζόν από Καναδά.

Στο χρηµατιστήριο του Σικάγο, οι τιµές µαλακού σίτου κατρακυλούν εδώ και τρεις εβδοµάδες υπό το βάρος των µαζικών πωλήσεων παλιότερων θέσεων, αλλά και νέων κερδοσκοπικών τοποθετήσεων στην πτώση. Το κλίµα κάπως άλλαξε στα µέσα της εβδοµάδας όταν κυκλοφόρησαν τα νέα περί επίθεσης µε drones στο Κρεµλίνο εν µέσω διαπραγµατεύσεων για τον διάδροµο εξαγωγής των δηµητριακών. Στη Γαλλία, η πορεία τιµών ήταν πανοµοιότυπη, σηµειώνοντας νέο χαµηλό στα 230 ευρώ ο τόνος στα µέσα της εβδοµάδας. 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία