Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Πολλά παίζονται ως τ’ αλώνια, αντίσταση στα 27 λεπτά για το σκληρό

Μάχες διαφαίνονται για τις τιμές στα σιτηρά μέχρι τα φετινά αλώνια, καθώς τα πράγματα στη διεθνή αγορά δεν έχουν ξεκαθαρίσει, ο καιρός κάνει τα δικά του παιχνίδια, ειδικά στην ευρωπαϊκή ήπειρο, ο Καναδάς κόβει εξαγωγές και τα ουκρανικά αποθέματα δίνουν και παίρνουν.

12-13_34

Γιάννης Πανάγος

5874
9

Πολλά παίζονται ως  τ’ αλώνια αντίσταση  στα 27 για σκληρό 21 κτηνοτροφικό,  24 το βύνης

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τη Φότζια να μένει αμετακίνητη για το σκληρό στα 345 ευρώ ο τόνος, εξέλιξη που συνδέεται με την αβεβαιότητα που υπάρχει ως προς την εξέλιξη της φετινής παραγωγής, λόγω των διακυμάνσεων του καιρού. Βέβαια, αν δεν υπάρξουν εκπλήξεις, η Ιταλία αναμένει μια ανάκαμψη της παραγωγής κατά 12% με τις ποσότητες που περιμένει η βιομηχανία ζυμαρικών από τα αλώνια του 2023, να ανέρχονται σε λίγο πάνω από 4 εκατ. τόνους. Σε σύνολο Ε.Ε η αύξηση θα είναι της τάξης του 5%, ενώ 5% αυξημένη παραγωγή αναμένεται και από τον Καναδά, όσο στις ΗΠΑ αναμένετια μια ανάκαμψη της τάξης του 3%. Φυσικά, μένει να φανεί αυτό, αφού ήδη στον Καναδά εκφράζονται κάποιες αγωνίες αναφορικά με την εξέλιξη της χρονιάς καλλιεργητικά, ιδίως σε ό,τι αφορά στις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν.

Ένας άλλος λόγος που βοηθάει το σκληρό σιτάρι να διατηρήσει την τιμή του και στην ελληνική αγορά (27-28 λεπτά το κιλό) έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο Καναδάς αρχίζει να βάζει κάποιους φραγμούς στις εξαγωγές, λόγω μείωσης των αποθεμάτων της προηγούμενης σοδειάς.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα οι εγχώριοι αναλυτές βλέπουν να γίνεται μάχη για να κρατηθεί η τιμή παραγωγού στο σκληρό σιτάρι νέας σοδειάς πάνω από τα 25 λεπτά το κιλό, κάτι που θα εξαρτηθεί βέβαια σε πολύ μεγάλο βαθμό και από τις ποιότητες οι οποίες τελικά θα προκύψουν το επόμενο διάστημα. Προς το παρόν, ο πιο υποστηρικτικός για τις τιμές παράγοντας, είναι τα αποθέματα, τα οποία παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά. Θα χρειαστεί ακόμα μια σοδειά σαν τη φετινή προκειμένου να μπορέσει το εμπόριο να βρει γερό πάτημα ώστε να επιστρέψει τις τιμές σε επίπεδα αντίστοιχα με εκείνα πριν από το 2021. Πάντως, θετική εξέλιξη πιυ δείχνει μια συγκράτηση της πτώσης, είναι το γεγονός ότι επί δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα η Φότζια δεν έγραψε νέες απώλειες, ενώ αντίστοιχη στασιμότητα παρατηρείται και στις τιμές εξαγωγής του Καναδά.

 

Πιέζεται το κριθάρι

Στο κτηνοτροφικό κριθάρι πάντως, ήδη η πίεση που ασκείται στις τιμές είναι μεγάλη με την αγορά να κινείται σήμερα στα 21 λεπτά το κιλό και με καθοδικές βλέψεις.

Αντίθετα στο βυνοποιήσιμο κριθάρι τα πράγματα είναι καλύτερα, καθώς τα συμβόλαια της βιομηχανίας παραγωγής μπύρας και εν προκειμένω της Αθηναϊκής  έχουν κλειστεί με 240 ευρώ ο τόνος για μια ποσότητα της τάξεως των 62.000 τόνων και δεν πρόκειται να απειληθούν από τις γενικότερες συνθήκες στην αγορά.

 

 

Σχόλια (9)
Προσθήκη σχολίου

27-05-2023 23:26THEODOR

Διμιουργείτε συνθήκες για εξευτιλστικές τιμές,,,κλέφτες ...αργότερα πάλι το γυρνάτε αλλιώς ...τελικά ολοι αυτοί παίζουν το παιχνίδι της ΕΛΙΤ και εμείς απλά ψηφίζουμε και νομίζουμε οτι κάτι κάνουμε ,,,,,,

Απάντηση

27-05-2023 23:01THEODOR

Διάβασα το πληρωμένο αρθρο σας και ενοιωσα πολύ Οργή !!!!!! φηφίστε κορόιδα ....μια ζωή τα ιδια....ραγιάδες με τους τούρκους.....ραγιάδες και τώρα.......

Απάντηση

26-05-2023 18:42Θοδωρης

Το agrotypos.gr έγραφε χθες ότι οργανώσεις από την Ευρώπη περιμένουν στην Ευρωπη μείωση παραγωγης στο κριθάρι 2,3 % και στο σκληρό 7,1%. Αλλά μάλλον οι "εγχώριοι αναλυτές" είναι πιο αξιόπιστοι...

Απάντηση

26-05-2023 18:40Ενας

Πρέπει να έχει αλώνια για να παιχτούν πολλά έτσι που πάει ο καιρός θα παρακαλάτε για λίγο σιτάρι

Απάντηση

25-05-2023 09:16ΑΕΛ

ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΊ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΑΝ ΤΗ ΦΕΤΙΝΉ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΈΨΕΙ ΤΟ ΕΜΠΌΡΙΟ ΣΤΗΣ ΤΙΜΕΣ ΤΟΥ 2021 ΣΤΟ ΣΙΤΑΡΙ. ΑΥΤΆ ΓΡΆΦΕΙ ΠΙΟ ΠΑΡΑΠΆΝΩ ΤΟ ΆΡΘΡΟ. ΛΊΠΑΣΜΑ, ΠΕΤΡΑΙΛΕΟ,ΔΑΠΑΝΕΣ ΑΝΕΒΑΣΜΕΝΕΣ ΑΥΤΆ ΔΕ ΤΑ ΥΠΟΛΟΓΊΖΕΙ ΤΟ ΆΡΘΡΟ ΤΟΥ ΠΑΝΆΓΟΥ ΑΛΛΆ ΛΈΕΙ ΝΑ ΈΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΓΕΜΆΤΗ ΧΡΟΝΙΑ. ΑΠΌ ΣΙΤΑΡΙ, ΓΙΑ ΝΑ ΠΆΝΕ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΣΤΑ ΕΠΊΠΕΔΑ 2021.ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΧΩΡΤΑΣΟΥΝ ΠΙΟ ΠΟΛΛΆ ΕΥΡΏ ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΝΑ ΠΆΝΕ ΝΑ ΓΑ@@@Ν.ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΛΏ ΠΙΟ ΠΆΝΩ ΤΟ ΆΡΘΡΟ ΤΟΥ Κ. ΠΑΝΆΓΟΥ.

Απάντηση

25-05-2023 08:41ΑΓΡΟΤΗΣ

Ερε κατακαημενε αγρότη άλλη μια χρονιά δουλέψαμε για αυτούς στα γραφεία

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία