BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Έως 55 λεπτά προβροχικά αποθηκευμένα βαμβάκια

Ένα µε δύο λεπτά πλέον των 53 λεπτών το κιλό, που φαίνεται να έχουν γενικευτεί για φέτος ως τιµή για το βαµβάκι στην ελληνική αγορά, δίνουν ορισµένα εκκοκκιστήρια σε λίγους παραγωγούς που είχαν τη δυνατότητα να κρατήσουν αποθηκευµένο άριστης ποιότητας προϊόν, όπως αναφέρουν στην εφημερίδα Agrenda παραγωγοί από τη Λάρισα.

Έως 55 λεπτά προβροχικά αποθηκευμένα βαμβάκια

17
0

«Έχει καθίσει η µπίλια των φετινών τιµών για το βαµβάκι στα 53 λεπτά το κιλό για παράδοση στην αυλή του εκκοκκιστηρίου και στα 50 - 51 λεπτά το κιλό στο χωράφι στη Θεσσαλία», λέει στην εφημερίδα ο γεωπόνος Γιάννης Ράγκος και προσθέτει ότι «στη Βοιωτία ήδη δίνουν 54 λεπτά το κιλό. Ακούγεται ότι από µισό έως 1 ευρώ παραπάνω δίνουν τα εκκοκκιστήρια για ποιοτικό προϊόν, δηλαδή χωρίς υγρασία».

«Φέτος στην περιοχή µας ήταν µειωµένες οι αποδόσεις για το βαµβάκι και κινήθηκαν κατά µέσο όρο από 350-400 κιλά το στρέµµα λόγω του καιρού», επισηµαίνει ο παραγωγός Α. Γεροτόλης από το Κιλελέρ.  «Τώρα ξεκίνησαν να πληρώνουν τους παραγωγούς τα εκκοκκιστήρια. ∆ίνουν στις περισσότερες των περιπτώσεων προκαταβολή και ως τα Χριστούγεννα µε αρχές Γενάρη θα γίνει η αποπληρωµή», αναφέρει ο ίδιος.

«Έχουν κλείσει οι τιµές στο εύρος των 45-48 λεπτών το κιλό για παραδοτέο στο εκκοκκιστήριο. Σε πολλές περιπτώσεις έδωσαν προκαταβολή 45 λεπτά το κιλό και θα δώσουν 2-3 λεπτά παραπάνω στο κλείσιµο. Ενώ άλλοι έκλεισαν µε 45 λεπτά το κιλό», όπως σηµειώνει ο παραγωγός Λάκης Παπαδόπουλος από την Πέλλα. «Οι αποδόσεις φέτος ήταν οι καλύτερες των τελευταίων 2-3 χρόνων Κατά µέσο όρο κινήθηκαν από 400-450 κιλά το στρέµµα. Ο καιρός ήταν σύµµαχος έτσι έχουµε πολύ καλή ποιότητα. Οπότε µε τις τιµές αυτές έφυγα τζάµπα φέτος τα βαµβάκια», συµπληρώνει ο ίδιος.

«Εδώ και περίπου 1 εβδοµάδα έχουν ξεκινήσει και πληρώνουν τα εκκοκκιστήρια τους παραγωγούς», σύµφωνα µε το Μάριο Μακρή, διευθυντή στα εκκοκκιστήρια Θεσσαλίας ΑΒΕΕ. «Έχουµε παραλάβει περισσότερα από 20 εκατ. κιλά (ή πάνω από 20.000 τόνους), αλλά ευελπιστούµε ότι µέχρι και τις 31 Γενάρη οπότε και ολοκληρώνεται η εκκοκκιστική περίοδος θα λάβουµε ακόµα µισό εκατοµµύριο κιλά», λέει ο ίδιος.

 

∆ιορθώνει η διεθνή αγορά 

Την ίδια ώρα, στην αγορά της Νέας Υόρκης σηµειώθηκε διόρθωση τιµών στα συµβόλαια ∆εκεµβρίου. Έτσι από τα 73,08 σεντς ανά λίµπρα της περασµένης εβδοµάδας το βαµβάκι στις 30 Νοεµβρίου έφτασε τα 72,50 σεντς ανά λίµπρα. Πρόκειται για µια µικρή υποχώρηση κατά 0,79%. Ωστόσο, όπως σηµειώνουν οι διεθνείς αναλυτές δεν υπάρχουν φοβίες για σοβαρή πτώση του χρηµατιστηρίου µεσοπρόθεσµα. Λογικά, όπως αναφέρουν µπορεί η αγορά να διορθώσει, αλλά επειδή θα εµφανιστούν αγοραστές (κλωστήρια) θα αντιδράσει. Το εύρος των 67-72 σεντς ανά λίµπρα φαίνεται ότι θα κρατηθεί ακόµα.  Παράλληλα, στη διεθνή αγορά παρατηρείται στροφή του ενδιαφέροντος στη σοδειά των ΗΠΑ που γίνεται  διαθέσιµη, γεγονός που θα µειώσει τη ζήτηση για τα ελληνικά βαµβάκια.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία