BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Στα 55 λεπτά βλέπουν για φέτος το σύσπορο

Τιµή στα 55 λεπτά το κιλό δείχνει η περιρρέουσα ατµόσφαιρα µεταξύ συνεταιριστών, εκκοκκιστών και παραγωγών για έναρξη στο βαµβάκι της νέας σεζόν. Αφορµή η τάση της αγοράς, που παραµένει ανοδική, σύµφωνα µε τους αναλυτές, κάτι που αποτυπώθηκε και στο πρόσφατο νέο υψηλό των 88 σεντς.

Στα 55 λεπτά βλέπουν για φέτος το σύσπορο

5
0

Άλλωστε, το τελευταίο διάστηµα και η ισχυροποίηση του δολαρίου ευνοεί το ελληνικό προϊόν, καθώς βελτιώνει τις τιµές που λαµβάνουµε, παρά το γεγονός ότι δεν επωφελούµεθα ιδιαίτερα ως χώρα, δεδοµένου ότι δεν σηµειώνονται νέες πωλήσεις, αφού τα απούλητα αποθέµατα είναι λίγα.

Πάντως, το γεγονός ότι τα µηνύµατα από τη χρηµατιστηριακή αγορά είναι ενθαρρυντικά, σε συνδυασµό µε το ότι και οι τιµές σηµείωσαν νέα υψηλά, φαίνεται πως δηµιουργούν βάσιµες ελπίδες για καλύτερη έναρξη από την περσινή, όταν η Επίλεκτος των αδελφών ∆οντά έπαιρνε τέλη Σεπτεµβρίου µε 53 λεπτά παραδοτέο το σύσπορο.

Στη χώρα µας, για την ώρα δεν ακούστηκαν πολλά προβλήµατα στις σπορές λόγω των πρόσφατων βροχών, ενώ οι  εκτιµήσεις κάνουν λόγο για αύξηση στρεµµάτων περί το 10%. Μιλώντας στην Agrenda, o παραγωγός από τη Ροδόπη Νίκος Σκοπιανός ανέφερε σχετικά ότι «οι προοπτικές  δείχνουν θετικές αφού και ο διεθνής δείκτης τιµών κινείται σε υψηλά επίπεδα και το δολάριο έχει µια καλή διακύµανση. Εκτιµάµε ότι θα ξεκινήσουµε κοντά στα 55 λεπτά. Όσον αφορά τα στρέµµατα πανελλαδικά υπολογίζεται αύξηση των εκτάσεων της τάξης του 10% περίπου».

Στο ίδιο µήκος κύµατος και ο πρόεδρος της ΕΑΣ Τρικάλων Αχιλλέας Λιούτας, σύµφωνα µε τον οποίο «το βαµβάκι στα Τρίκαλα και φέτος έχει πάρει εκτάσεις από άλλες καλλιέργειες όπως το καλαµπόκι. Όσον αφορά τις τιµές εκτιµούµε ότι η σεζόν θα ξεκινήσει από 55 λεπτά, γεγονός που αποδίδεται στην καλή διεθνή πορεία του προϊόντος, όταν πέρυσι η έναρξη ήταν 48 λεπτά». 

Λίγο πιο επιφυλακτικός εµφανίστηκε ο Σταµάτης Κουρούδης, πρόεδρος της εταιρείας Θρακικά Εκκοκκιστήρια, σηµειώνοντας ότι «στον Έβρο έχουµε µια αύξηση των εκτάσεων της τάξεως του 10%. Όσον αφορά το θέµα των τιµών είναι πολύ νωρίς ακόµα για να κάνουµε εκτιµήσεις. Αυτή την στιγµή τα πράγµατα όντως δείχνουν καλά αλλά κανείς δεν µπορεί να γνωρίζει πως θα εξελιχθεί η κατάσταση. Το θέµα είναι πως θα κινηθεί το δολάριο. Τις τελευταίες ηµέρες είχαµε µια βελτίωση αλλά δεν ξέρουµε αν θα διατηρηθεί. Η διεθνής τιµή του βαµβακιού πάντως (σε δολάριο) είναι σε υψηλά τετραετίας».


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία