BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Στη βιομηχανική ντομάτα βοηθάει μόνο η βιομηχανία

Δύσκολη από κάθε άποψη φέτος η χρονιά για τη βιομηχανική ντομάτα, με το προϊόν να «αισθάνεται» στο… πετσί του τις επιπτώσεις του άστατου καιρού που επικράτησε για μεγάλο διάστημα, ειδικά στη φάση της καρποφορίας.

Στη βιομηχανική ντομάτα βοηθάει μόνο η βιομηχανία

4
0

Το κακό είναι ότι για δεύτερη κατά σειρά χρονιά, η καλλιέργεια βιομηχανικής ντομάτας πλήττεται καίρια, χωρίς την ίδια στιγμή να εκκινούν οι διαδικασίες καταγραφής της κατάστασης και εκτίμησης των ζημιών με προοπτική την αποζημίωση των παραγωγών. Ο κανονισμός του ΕΛΓΑ για μια ακόμη φορά ερμηνεύεται με τρόπο τέτοιο που δεν αφήνει περιθώρια αποζημιώσεων για δευτερογενή αίτια, δηλαδή για ασθένειες που έρχονται ως αποτέλεσμα των δυσμενών καιρικών συνθηκών, δηλαδή των έντονων βροχοπτώσεων και των αιφνίδιων υψηλών θερμοκρασιών που αυξάνουν τα παθογόνα.

Πληροφορίες του AgroNews αναφέρουν ότι οι καλλιεργητές δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι με τη στάση που τηρεί ο ΕΛΓΑ στην περίπτωση της βιομηχανικής ντομάτας και ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν συναντήσεις εκπροσώπων απ’ όλες τις Ομάδες Παραγωγών της χώρας (Λάρισα -ΘΕΣΤΟ, Πύργος, Αμαλιάδα και Δυτική Ελλάδα), έτσι ώστε να χαραχθεί κοινή γραμμή διεκδικήσεων και να γίνουν οι αντίστοιχες διαβουλεύσεις με τον ΕΛΓΑ και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Θα πρέπει να αναφερθεί πάντως ότι, ούτε η ζημιά είναι ίδια παντού, ούτε οι παραγωγοί έχουν σε όλα τα κτήματά τους το ίδιο πρόβλημα. Υπάρχουν κτήματα από τα οποία συγκομίζουν με άνεση και φέτος 11 και 12 τόνους το στρέμμα, υπάρχουν ωστόσο φυτείες και περιοχές στις οποίες δύσκολα ξεκαθαρίζουν 4-5 τόνους το στρέμμα. Σε περιοχή των Φαρσάλων π.χ. απ' όπου πέρασε χαλάζι, η καταστροφή ήταν ολική, δεν υπάρχει συλλογή, εκεί βέβαια έχει αναλάβει έργο ο ΕΛΓΑ και οι καλλιεργητές αναμένεται να αποζημιωθούν κανονικά. 

Όπως δηλώνει στο AgroNews, ο πρόεδρος της ΘΕΣΤΟ Χρήστος Σουλιώτης, το δεύτερο κατά σειρά «χτύπημα» από τον καιρό που δέχεται φέτος η βιομηχανική ντομάτα φέρνει τους ντοματοπαραγωγούς σε πολύ δύσκολη θέση και κάνει την καλλιέργεια να κινδυνεύει, παρά τη μεγάλη ζήτηση που φαίνεται να έχει το προϊόν στην Ευρώπη και διεθνώς. Οι βιομηχανίες ντοματοπολτού δείχνουν να έχουν πάρει το μήνυμα και ήδη κάνουν σημαντικές κινήσεις για τη διευκόλυνση των παραγωγών (τα στραβά μάτια για τις ξένες ύλες και ελαστικότητα στα brix).

Βεβαίως, η πολιτική δεν είναι ίδια απ’ όλες τις επιχειρήσεις. Ο Νομικός π.χ. υποχρεώθηκε να ανοίξει και το τρίτο εργοστάσιο, αυτό της Κωπαϊδας, προκειμένου να ανταποκριθεί ταχύτερα στην παραλαβή της βιομηχανικής ντομάτας από τους παραγωγούς, ενώ δεδομένη είναι η προσπάθειά του να διατηρήσει την καλή συναλλακτική θέση με τους αγρότες.

Διαλλακτικότερη στάση ακολουθεί το τελευταίο τουλάχιστον διάστημα και η νέα διοίκηση της Damavand A.E., αφήνοντας πίσω τη δυσκαμψία που έδειχναν το πρώτο διάστημα οι νέοι μέτοχοι της εταιρείας.

Τέλος, απ’ ότι λέγεται, πολύ κοντά στους παραγωγούς στέκεται αυτή τη φορά η Agrofarm του Λεβεντάκη, η οποία, όπως οι πληροφορίες του AgroNews αναφέρουν, έχει κλείσει ένα μεγάλο συμβόλαιο με Βρετανό αγοραστή, ο οποίος χρηματοδοτεί επί της ουσίας τη λειτουργία της επιχείρησης, διευκολύνοντας σε σημαντικό βαθμό τους χειρισμούς και τις πληρωμές έναντι των παραγωγών.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία