BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Σε κίνδυνο και το πρασίνισμα από τις εξελίξεις στην ΕΖΒ

«Φωτιές» έχουν ανάψει στις τάξεις των τευτλοπαραγωγών της χώρας οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ΑΕ. Η είδηση για την πρόσφατη παραίτηση του προέδρου της ΕΒΖ, Παναγιώτη Αλεξάκη, σε συνδυασμό με το «θολό» τοπίο για το κατά πόσο η πιθανή μεταβίβαση της ζαχαροβιομηχανίας σε ιδιώτη επενδυτή θα επηρεάσει αρνητικά την τευτλοκαλλιέργεια, έχει αναστατώσει τους αγρότες, που κινδυνεύουν και πάλι να είναι αυτοί που θα πληρώσουν το «μάρμαρο».

Με υποθήκη 16.000 τόνων ζάχαρης η εξόφληση τεύτλων

1
0

«Μας έβαλαν έστω και την τελευταία ώρα να καλλιεργήσουμε. Ακούμε διάφορα ότι ο ένας επενδυτής θέλει να μετατρέψει την βιομηχανία σε εμπορική επιχείρηση και ανησυχούμε», είπε στο Agronews ο κ. Γιάννης Σαμαράς, από το Σύλλογο Τευτλοπαραγωγών Κεντρικής Μακεδονίας και ζήτησε να υπάρξει κάποια συνάντηση ενημέρωσης από τη διοίκηση ή όποιον άλλο μπορεί να δώσει επαρκείς εξηγήσεις.

Σύμφωνα με τον συνομιλητή μας η κυβέρνηση πρέπει πάση θυσία να διασφαλίσει, στις συζητήσεις με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, ότι όποιος πάρει τη ζαχαροβιομηχανία θα αναπτύξει και την καλλιέργεια των τεύτλων. «Δεν είναι μόνο ότι υπάρχει η συνδεδεμένη ενίσχυση των 72 ευρώ το στρέμμα, που είναι κρίμα να χαθεί για τους παραγωγούς. Αν σταματήσει η τευτλοκαλλιέργεια θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα και με το πρασίνισμα, διότι σε πολλές περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα, όπου δεν έχουμε άλλη εναλλακτική καλλιέργεια, το τεύτλο έρχεται και κουμπώνει ως 3η καλλιέργεια για όσους έχουν πάνω από 150 στρέμματα», ανέφερε ο κ. Σαμαράς, επιμένοντας στην αναγκαιότητα οργάνωσης μιας τέτοιας συνάντησης των παραγωγών με όσους χειρίζονται την υπόθεση της ΕΒΖ.

Εν τω μεταξύ η συνάντηση που κατά τις πληροφορίες επρόκειτο να γίνει στις 31 Μαΐου μεταξύ επενδυτών και κυβερνητικών στελεχών, κατά τις ίδιες πηγές τελικώς περιορίστηκε σε ανταλλαγή e-mail, ενώ μέσα στην ημέρα ενδέχεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο αν και κατά πόσο θα κλειστεί κάποιο ραντεβού για αυτή την εβδομάδα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία