BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Αποζημίωση σε βαμβάκι Έβρου λόγω ζημιών ζητά το ΑΚΚΕΛ

Οι ζημιές σε κάποιες περιοχές είναι ολικές, ενώ το κόστος παραγωγής αυξήθηκε κατά 300% λόγω ψεκασμών.

1
0

Το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στις βαμβακοφυτείες του Έβρου λόγω των προσβολών από το πράσινο και το ρόδινο σκουλήκι καταγράφει σε επιστολή του προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο πρόεδρος του ΑΚΚΕΛ Βάκης Τσιομπανίδης, κάνοντας λόγο ακόμα και για ολοκληρωτική καταστροφή σε κάποιες περιοχές.

Ο ίδιος τονίζει το γεγονός ότι το κόστος παραγωγής αυξήθηκε πάνω από 300%, λόγω των συνεχόμενων, αλλά χωρίς αποτέλεσμα -όπως αναφέρει- ψεκασμών και ζητά από τους αρμόδιους να μην ισχύσει το ελάχιστο πλαφόν που απαιτείται για την καταβολή της συνδεδεμένης και να υπάρξει αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ για το σύνολο της χαμένης παραγωγής από το πράσινο και ρόδινο σκουλήκι.

Πιο αναλυτικά η επιστολή Τσιομπανίδη αναφέρει τα εξής:  

Θέµα: Προβλήματα σε φυτείες βάµβακος του νομού Έβρου λόγω προσβολών από το πράσινο και ρόδινο σκουλήκι

Κύριε υπουργέ,

Σας γνωρίζουµε ότι παρόλο που οι αρµόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειάς µας , προχώρησαν έγκαιρα στην ενηµέρωση των παραγωγών για ψεκασµούς, δυστυχώς οι ζημιές στις βαµβακοφυτείες δεν κατέστη δυνατόν να ελαχιστοποιηθούν, µε αποτέλεσµα να παρατηρείται εκτεταµένη προσβολή στις περισσότερες περιοχές της Περιφέρειάς µας. Σύµφωνα µε τους ειδικούς επιστήµονες των υπηρεσιών της Περιφέρειάς µας στην εξέλιξη και εξάπλωση των εντόµων συνετέλεσαν ιδιαίτερα οι όψιµες έντονες βροχοπτώσεις που παρατηρήθηκαν τους µήνες Ιούνιο- Ιούλιο 2018.

Οι βαμβακολλιεργητές φέτος υπέστησαν ολοκληρωτική καταστροφή, αφού οι συνεχόμενοι και χωρίς αποτέλεσμα ψεκασμοί εκτόξευσαν το κόστος παραγωγής πάνω από 300%. Η ζημιά σε πολλές των περιπτώσεων στις φυτείες αγγίζει το 100%.

Για τους παραπάνω λόγους ζητάμε 

1. Να μην ισχύσει το ελάχιστο πλαφόν που απαιτείται για την καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης, λόγω της μείωσης της παραγωγής από τη διάδοση του «πράσινου σκουληκιού».

2. Να υπάρξει αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ για το σύνολο της χαμένης παραγωγής από το «πράσινο και ρόδινο σκουλήκι.» Σε περίπτωση υπαγωγής στα ΠΣΕΑ όπως το 2010 γνωρίζουμε πως η αποζημίωση μπορεί να καθυστερήσει αρκετά, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας στους παραγωγούς.

3. Να υπάρξει δωρεάν επιστημονική στήριξη από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την αποτελεσματική καταπολέμηση του «πράσινου και ρόδινου σκουληκιού».

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Κόμματος Ελλάδας

Βάκης Τσιομπανίδης

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία