Η τιμολογιακή πολιτική που ακολουθούν φέτος τα εκκοκκιστήρια είναι πολλών ειδών, ωστόσο ο γενικός κανόνας δείχνει ότι δύσκολα οι παραγωγοί θα απολαύσουν τιμές πάνω από τα 55 λεπτά το κιλό, κι αυτό θα εξαρτηθεί κυρίως από το χρονικό περιθώριο που θα έχουν για το φιξάρισμα των ποσοτήτων που παραδίδουν.
Αυτό που δείχνει καθαρό είναι ότι οι επιχειρήσεις των αδελφών Καραγιώργου έκοψαν ήδη τις πρώτες επιταγές με προκαταβολή στα 50 λεπτά το κιλό (παραδοτέο στο εκκοκκιστήριο) και απομένει η εκκαθάριση η οποία θα γίνει βάσει των τιμών αγοράς στο τέλος Νοεμβρίου.
Στη Βοιωτία ο κυρ Βασίλης (Μάρκου) και οι συν αυτώ, μετά από μια πρώτη ανίχνευση στα 55 λεπτά συν, δείχνει να προσγειώνει την προσφορά του στα 52 συν, αν και εφόσον. Στη Θράκη τέλος, οι επιχειρήσεις Κουρούδη, επιχειρούν να αναπτύξουν μια στρατηγική που κάνει λόγο για 50 λεπτά (παραδοτέο) και δυνατότητα εκκαθάρισης περί τα τέλη Δεκεμβρίου ή 45 λεπτά σήμερα και δυνατότητα φιξαρίσματος ακόμα και τον Μάιο του 2019.
Έχει αναφερθεί πολλές φορές από τα φύλλα της Agrenda ότι χρηματιστηριακά, ιστορικά τουλάχιστον, ο Απρίλιος είναι ο καλύτερος μήνας του χρόνου για να κλείνει κανείς το βαμβάκι, μέσα από τη γνωστή διαδικασία των προπωλήσεων. Ποιο είναι όμως εδώ το πρόβλημα; Έτσι όπως μεταθέτουν χρονικά την όλη διαδικασία οι εκκοκκιστικές επιχειρήσεις, υπάρχει ο κίνδυνος, αντί προπωλήσεων να οδηγηθεί η αγορά σε… μεταπωλήσεις.
Κανείς δεν είναι σε θέση να απαντήσει αν πρόκειται για συγκυριακή εξέλιξη ή για οργανωμένο σχέδιο, ωστόσο οι παραγωγοί θα πρέπει να έχουν στο νου τους και αυτή την εκδοχή.
Κατά τα λοιπά, οι βροχές στα τέλη Σεπτεμβρίου και το θέμα της υγρασίας στα φορτία σύσπορου βάμβακος, μάλλον αποτέλεσε την αφορμή για αναθεώρηση επί τα χείρω των προσφορών από την πλευρά των εκκοκκιστών.
Είχαν προηγηθεί, οι «χαμηλές πτήσεις» των διεθνών χρηματιστηριακών τιμών (76,8 σεντ/ λίμπρα), η αδράνεια των Τούρκων αγοραστών (κλώστες), η επίσης χαμηλή τιμή του βαμβακόσπορου (υπολογίζεται στα 16 ευρώ ο τόνος από 18-19 την προηγούμενη εμπορική περίοδο) και η ανησυχία ότι κάποιες από τις εκκοκκιστικές επιχειρήσεις (Επίλεκτος, Καφαντάρης κ.α.) συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν θέματα ρευστότητας. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι στρεμματικές αποδόσεις στις περισσότερες περιοχές είναι μεγάλες (για τις καλές εκμεταλλεύσεις τα 500 κιλά είναι περίπατος) έδωσαν τη δυνατότητα στους εκκοκκιστές να «σφίξουν τα λουριά». Σημειωτέον ότι με την παντελή απουσία συνεταιριστικών επιχειρήσεων (έχει απομείνει μόνο η ΕΑΣ Τρικάλων και χωρίς μεγάλες οικονομικές δυνατότητες) οι δύο – τρεις μεγάλοι και επώνυμοι παίζουν μόνοι τους και ρυθμίζουν την αγορά, όπως και τις παραλαβές του σύσπορου κατά βούληση.
12-10-2018 08:13Σταμάτης Κουρούδης
Θα παρακαλούσαμε να μη χρησιμοποιείται το όνομα της επιχείρησης μας χωρίς την άδεια μας. Λέτε ανακρίβειες, σας το επισημάναμε και επιμένετε. Σταμάτης Κουρούδης
Απάντηση11-10-2018 14:54Άκης
Η επιχείρηση Καφαντάρης επειδή έκανε δύο τρομερα deals προπωλησεων με υψηλές τιμές και έκλεισε συμβόλαια με 60 λεπτά συσπορο για τους παραγωγούς, "έφαγε" τόση λάσπη! Πού δεν λέγεται!!. 60 χρόνια επιχείρηση να λέγονται τέτοια λόγια, ντροπή!
Απάντηση