BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Μετρήσεις ποιότητας κατά μονάς για καλύτερη τιμή στο σύσπορο βαμβάκι

∆ειλά δείχνουν τα µέχρι τώρα βήµατα για την αποτίµηση της ποιότητας στο βαµβάκι, κάτι που δυσκολεύει τη διαπραγµατευτική θέση των παραγωγών και δίνει το δικαίωµα στα εκκοκκιστήρια να αλωνίζουν. Φαίνεται πως η χρονιά εξελίσσεται ιδανικά για τις ποιοτικές προδιαγραφές του προϊόντος, γεγονός που κάνει τους αγοραστές του σύσπορου να σπρώχνουν το... κυτίο της ποιότητας στην επόµενη εµπορική περίοδο.

3-Vamvaki

Γιάννης Πανάγος

46
2

∆εν είναι τυχαίο το γεγονός ότι την ώρα που ζητάνε 5 σεντς πάνω από τη διεθνή χρηµατιστηριακή τιµή για το εκκοκκισµένο, αρνούνται να πληρώσουν έστω και σε απόλυτη αντιστοιχία (βάσει τύπου) το σύσπορο βαµβάκι. 

Η αποτίµηση της υγρασίας στην τιµή παράδοσης του προϊόντος µοιάζει αδύναµη (1% και αν), ενώ στο περιθώριο µένουν τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά, όπως, µήκος ίνας, mikronaire, λευκότητα κ.α.

Ο λογαριασµός των εκκοκκιστών  «πατάει» κατά κάποιο τρόπο στις στρεµµατικές αποδόσεις των συστηµατικών παραγωγών και «κόβει» το κοστούµι ανάλογα. Μέσα σ’ αυτό το κλίµα οι βαµβακοκαλλιεργητές αναζητούν τρόπους αντίδρασης στο σκληρό «σχέδιο Μάρκου», όπως αυτό ξεδιπλώθηκε κατά την τελευταία συνεδρίαση της ∆ιεπαγγελµατικής (∆ΟΒ), χωρίς ωστόσο να βρίσκουν λύση.

Έτσι, εκτός από τις κινήσεις οι οποίες γίνονται από οργανώσεις παραγωγών πολλά θα εξαρτηθούν, ειδικά αυτή τη φορά, από τη στάση την οποία θα τηρήσει εις έκαστος των παραγωγών στη διαπραγµάτευση µε το εκκοκκιστήριο, ακόµα και κατά την παράδοση του προϊόντος στην πύλη.

Με δεδοµένο ότι ο καιρός φέτος δείχνει να πηγαίνει καλά και τα βαµβάκια να µαζεύονται στεγνά και χωρίς υγρασία, αυτό είναι ένα ακόµη όπλο στα χέρια των παραγωγών που δύνανται να διεκδικήσουν την καλύτερη δυνατή τιµή. Οι διαθέτοντες αξιόλογες ποσότητες και καλή ποιότητα εξετάζουν ακόµα και τη λύση του «κυτίου» µέτρησης των αποδόσεων, έτσι ώστε να απαιτούν άλλη τιµή.

Δείτε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου
Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

23-09-2019 18:50Nikos

Καλά τα λόγια (γραπτά) Σε μια όμως ολιγοπωλιακή αγορά με 5 βαριά εκκοκιστες Και χιλιάδες βαμβακοπαραγωγους για τι διαπραγματεύτικη δυνατότητα/ικανότητα μιλάμε? Oiko MSc οικονομολόγος

Απάντηση

23-09-2019 08:39Ζαχαρίας

Ας αποδείξουν οι εκοκιστες ότι στηρίζουν την καλλιέργεια όπως ισχυρίζονται και να μην βγάζουν τιμές ανάλογος με τα κιλά που νομίζουν ότι βγάζει το σύνολο των αγροτών

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία