BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Με μειωμένη παραγωγή και αποθέματα κλείνει το 2019, λιγότερες εκτάσεις για το 2020 καταγράφει η ICAC στο βαμβάκι

Με τρενάκι του λούνα παρκ παρομοιάζει τη Διεθνής Συμβουλευτική Επιτροπή Βάμβακος τις τιμές που ακολούθησε το χρηματιστηριακό προϊόν κατά την διάρκεια του τρέχοντος έτους, αφού ξεκίνησαν από υψηλά επίπεδα, έπεσαν απότομα και σταθεροποιήθηκαν περίπου στα μισά της διαφοράς. Παράλληλα στην μηνιαία της έκθεση καταγράφει μείωση της παραγωγής για την χρονιά 2018/2019 μαζί με μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων αλλά και των τελικών αποθεμάτων.

8969749209_74fb89ce1b_o

Πέτρος Γκόγκος

11
0

Επικαλούμενη τις πολιτικοοικονομικές εξελίξεις και τον εμπορικό πόλεμο, υποστηρίζει ότι έπειτα από χρόνια σχετικής σταθερότητας οι αγορές αγροτικών εμπορευμάτων έρχονται αντιμέτωπες με σημαντικούς κινδύνους, οι οποίοι αναμένεται να επεκταθούν και στην επόμενη εμπορική περίοδο, οδηγώντας σε περαιτέρω μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων για το βαμβάκι.

Ειδικότερα, 32,6 εκατ. εκτάρια καλλιεργήθηκαν κατά την τρέχουσα εμπορική περίοδο, σημειώνοντας μείωση 1% σε σχέση με πέρυσι. Ο παγκόσμιος μέσος όρων αποδόσεων μειώθηκε κατά 2% στα 790 κιλά ανά εκτάριο, ωστόσο παρέμεινε σταθερός πάνω από τον μέσο όρο δεκαετίας που ορίζεται στα 776 κιλά ανά εκτάριο. Συνεπώς οι παγκόσμια παραγωγή μειώθηκε κατά 3% στους 25,7 εκατ. τόνους.

Στο αρνητικό οικονομικό πλαίσιο των τελευταίων μηνών ωστόσο υποχώρησε κατά 1% η κατανάλωση βάμβακος, που ωστόσο παραμένει σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά της παραγωγής, οδηγώντας σε μια μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων της σεζόν κατά 2%, στους 18,3 εκατ. τόνους.

Σε ό,τι αφορά τα παγκόσμια αποθέματα μάλιστα, η έκθεση της ICAC, σημειώνει ότι για πρώτη φορά μετά από χρόνια, η αναλογία των αποθεμάτων βρίσκει το μεγαλύτερο μερίδιο του όγκου εκτός Κίνας κατά 52%-48%.  Την ίδια στιγμή ενισχύεται κατά 2% το παγκόσμιο εμπόριο, στους 9,2 εκατ. τόνους, με τα ΗΠΑ, την Βραζιλία, την Δυτική Αφρική και την Αυστραλία να πρωταγωνιστούν ως βασικοί εξαγωγείς.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία