BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Στα όρια εκβιασμού ο χειρισμός από πλευράς εκκοκκιστών

Την πίεση του χρόνου, τον οποίο βέβαια οι ίδιοι έχουν προκαθορίσει, επικαλούνται αυτές τις μέρες οι εκκοκκιστικές επιχειρήσεις, προκειμένου να φέρουν τις εκκαθαρίσεις με τους παραγωγούς στα μέτρα τους.

EKKOKISTHRIA_1

Γιάννης Πανάγος

12
7

Ενδελεχές ρεπορτάζ της Agrenda λέει, ότι, παράλληλα με την πίεση να κλείσουν οι λογαριασμοί εδώ και τώρα, μεγάλες εκκοκκιστικές μονάδες έχουν προχωρήσει και σε μείωση της τιμής παραγωγού, τουλάχιστον σε σχέση με την τιμή που οι ίδιες διαβεβαίωναν ότι προσφέρουν προ δεκαημέρου. Κι αυτό χωρίς να προκύπτει κανένας λόγος με βάση τις διεθνείς εξελίξεις αλλά και γενικότερα την εικόνα αγοράς στην οποία απευθύνεται το εκκοκκισμένο βαμβάκι της χώρας μας.   

Οι πληροφορίες από τον Θεσσαλικό κάμπο αναφέρουν ότι στο σε πολλές περιπτώσεις το «κόψιμο» της τελικής τιμής γίνεται αυθαίρετα και χωρίς την απαιτούμενη συναίνεση του παραγωγού, ενώ από το… οπλοστάσιο κάποιων εκκοκκιστών βγαίνει και το όπλο των «προκαταβολών» που έχουν λάβει οι παραγωγοί, είτε σε χρήμα είτε και με τη μορφή προμήθειας αγροτικών εφοδίων.

Έτσι, γνωστά εκκοκκιστήρια που μέχρι πριν από λίγες μέρες προέβαιναν σε  εκκαθαρίσεις με 43 λεπτά το κιλό, από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας  και ειδικά τα τελευταία 24ωρα πιέζουν για «κλεισίματα» ακόμα και στα 41 λεπτά το κιλό. Ακόμα χειρότερη είναι η εικόνα στις βορειότερες περιοχές (Μακεδονία – Θράκη) όπου η τιμή παραγωγού δύσκολα προσεγγίζει τα 40 λεπτά.   

Το κακό είναι ότι η πίεση αυτή έρχεται την ίδια ώρα που η εικόνα της διεθνούς αγοράς δείχνει σταθεροποίηση της χρηματιστηριακής τιμής (συμβόλαια Μαρτίου) περί τα 65 σεντς η λίμπρα,  ενώ οι τιμές τις οποίες απολαμβάνουν τα ελληνικά εκκοκκιστήρια κινούνται ανοδικά.

Από τα παραπάνω προκύπτει με σαφήνεια ότι η συντονισμένη στάση των εκκοκκιστικών επιχειρήσεων, κρατάει το εξαιρετικής ποιότητας ελληνικό βαμβάκι σε τιμές οι οποίες, όχι μόνο δεν έχουν το στοιχείο της δικαιοσύνης (δίκαιες τιμές) για το οποίο μίλησε πριν από λίγο καιρό ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, αλλά δεν εξασφαλίζουν ούτε τις προϋποθέσεις βιωσιμότητας που έχει ανάγκη η καλλιέργεια στη χώρα μας.

Άλλωστε, η καλή η μέρα φαίνεται από το πρωί και η αλήθεια είναι ότι από νωρίς, στη διάρκεια της εκκοκκιστικής περιόδου, φάνηκε, ότι κανείς δεν έχει τη διάθεση να διασφαλίσει μια εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, με τιμές οι οποίες να ανταποκρίνονται στην εικόνα του προϊόντος που παράγεται στην Ελλάδα και η οποία επιτρέπει τιμές ανώτερες αυτών που αποτυπώνουν τα χρηματιστήρια.

Στην προκειμένη περίπτωση, οι προσφερόμενες τιμές κινούνται κάτω από το ραντάρ των διεθνών αγορών, συνιστούν για μια ακόμη φορά ελληνικό φαινόμενο και προκαλούν την οργή των παραγωγών που αναμένουν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές να ασκήσουν, έστω και την τελευταία στιγμή το ρόλο τους για την αποκατάσταση της τάξης.
Σχόλια (7)
Προσθήκη σχολίου

13-12-2019 01:51oursaros

7) Καταργηση των φορων υπερ τριτων στα τιμολογια ηλεκτρικης ενεργειας και μεταταξη του ΦΠΑ στον χαμηλο συντελεστη. 8) Δημιουργια του προγραμματος Οικιακης Κτηνοτροφιας και Μελισσοκομιας με επιδοτηση 100% για αγορα ζωων και κυψελων και υποχρεωτικη επιβλεψη απο τις αρμοδιες Κτηνιατρικες Υπηρεσιες. Δυνατοτητα πωλησης χυμα κρεατος η μελιου με ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ εκδοση αποδειξης απο το μπλοκ αποδειξεων του Αγροτη/Κτηνοτροφου και ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ σφραγιδα απο Κτηνιατρο(για το κρεας) αξιας εως 2500 ευρω χωρις υποχρεωτικο ανοιγμα (φορολογικου) υποκαταστηματος. 9) Εισαγωγη '''συντελεστη σταθερης αποσβεσης''' επενδυσεων σε γεωργικα/κτηνοτροφικα/μελισσοκομικα μηχανηματα υψους 25% για το κομματι της αξιας των μηχανηματων ΕΚΤΟΣ επιδοτησης μεσω Σχεδιων Βελτιωσης. 10) ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ καταθεση τιμοκαταλογου αγροτικων μηχανηματων απο τις αντιστοιχες επιχειρησεις στο ΥΠΑΑΤ εντος 3 μηνων απο την Πρωτοχρονια καθε ετους. Ανακοινωση Σχεδιων Βελτιωσης ΜΕΤΑ την δημοσιοποιηση απο το ΥΠΑΑΤ στα ΜΜΕ του τιμοκαταλογου απο τις επιχειρησεις πωλησης αγροτικων μηχανηματων. 11) Αυξηση της επιδοτησης απο 50% σημερα σε 70%, για αγορα γεωργικων ελκυστηρων φιλικων προς το περιβαλλον και ιπποδυναμης μεχρι 120 ιππων μεσω των Σχεδιων Βελτιωσης 12) Συντελεστης αποσβεσης 25% για αγορα καινουργιου αγροτικου/μελισσοκομικου αυτοκινητου. 13) Εισαγωγη '''συντελεστη αποφορολογησης μισθωτης εργασιας στον πρωτογενη τομεα''' υψους 150% 14) Φορολογηση εμβασματων απασχολουμενων μεταναστων στον πρωτογενη τομεα για τα οποια ΔΕΝ υπαρχει νομιμο παραστατικο υπογεγραμμενο απο τον μεταναστη. Υψος φορολογησης 100% και αποδοση του προστιμου στον Κλαδο Αγροτων του ΕΦΚΑ. 15) Προωρη συνταξη η αυξηση της συνταξης σε αγροτες που συνταξιοδοτηθηκαν στα 67 σε αγροτες/κτηνοτροφους/μελισσοκομους που επιθυμουν να προχωρησουν σε εξαγορα πλασματικων χρονων καταβαλλοντας το αντιστοιχο τιμημα το οποιο θα οριστει σε 1500 ευρω/ εξαγορασιμο ετος. Ο ενδιαφερομενος θα μπορει να αγορασει ΟΣΑ ΕΤΗ ΕΠΙΘΥΜΕΙ αρχης γενομενης απο το 18 ετος της ηλικιας του.

Απάντηση

13-12-2019 00:54oursaros

Θα ηθελα να καταθεσω τις προτασεις μου σχετικα με την πολυποθητη εξοδο της αγροτιας απο την τεραστια-οπως ολα δειχνουν οικονομικη και κυριως ΥΠΑΡΞΙΑΚΗ κριση που την ταλανιζει-. 1) Δημιουργια των Εθνικων Σχολων Εξαγωγων και χρηματοδοτηση αυτων απο τα κονδυλια της ΕΕ 2) Ολοκληρωμενο πακετο συνδεσης των αποφοιτων των εν λογω σχολων ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ με τον πρωτογενη τομεα. 3) Δημιουργια Εθνικης Ομοσπονδιας Αγροτικων Επιχειρησεων με ξεκαθαρα αναπτυξιακο και εξαγωγικο προσανατολισμο διοικουμενη απο τους αποφοιτους των Εθνικων Σχολων Εξαγωγων/ Αγροτοδιατροφικου τομεα και ΟΧΙ απο κομματοσκυλα και αγροτοπατερες της κονομας. 4) Υποχρεωτικη δημιουργια επιχειρησεων μεταποιησης αγροτοκτηνοτροφικων και μελισσοκομικων προιοντων απο τους αποφοιτους των Ε.Σ.Ε, και ΡΗΤΗ απαγορευση χρησιμοποιησης εισαγομενων πρωτων υλων απο τις επιχειρησεις αυτες. 5) Δυνατοτητα χορηγησης ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗΣ απο οσους νεους μεταποιητες το επιθυμουν, στους συνεργαζομενους αγροτοκτηνοτροφους και μελισσοκομους. Προτεινομενο υψος ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗΣ 15000 ευρω αφορολογητα και περαν αυτου του ποσου φορολογηση με συντελεστη 9% για αγροτες που καλλιεργουν μεχρι 100 στρεμματα συνολικα βαση δηλωσης ΟΣΔΕ, 18% για αγροτες απο 101-180 στρεμματα και 33% για αγροτες ανω των 180 στρεμματων. ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ τοποθετηση των εσοδων απο την ιδιωτικη συνδεδεμενη Α) σε αποπληρωμη τραπεζικων δανειων, Β) Σε αποπληρωμη ασφαλιστικων υποχρεωσεων ΕΦΑΠΑΞ αμα τη πληρωμη της ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ συνδεδεμενης, συνολικων φορολογικων υποχρεωσεων(φορος κερδων,ΦΠΑ,Τελος επιτηδευματος,ΕΝΦΙΑ,ΕΛΓΑ,ΓΟΕΒ/ΤΟΕΒ. Γ) Αποταμιευση σε εντοκα γραμματια Ελληνικου Δημοσιου 6μηνης διαρκειας η εξαγορα δημοσιας αγροτικης γης ΜΟΝΟ απο μικρομεσαιους αγροτες. 6) Καταργηση της προκαταβολης φορου και δημιουργια του ΕΝΙΑΙΟΥ ΦΟΡΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΕΡΔΩΝ. Προτεινομενο υψος 10% για αγροτες μεχρι 100στρεμματα, 18% για αγροτες απο 101 μεχρι 200 στρεμματα, 24% για αγροτες απο 201-400 στρεμματα και 31% για αγροτες απο 401 στρεμ και πανω

Απάντηση

11-12-2019 23:46ρτερτ

ήξγ

Απάντηση

09-12-2019 20:14ΑΓΡΟΤΗΣ

εχουν καταρευσει ολα τα αγροτικα προιοντα σιταρι 0,18 λεπτα το ψωμι 1,80 το κιλο βαμβακι 0,42 τριφυλλη καλαμποκι χαλια μαυρα νομιζω οτι αυτο που κανουμε σημερα ολοι εμεις οι αγροτες ειναι παρωχημενο το κανανε οι γονεις μας το 80 το90 το μοντελο αυτο σημερα δεν τσουλαει δεν βγαινουν τα νουμερα δεν βγαινει κανεις μας οικονομικα ασφαλιστικο φορολογικο κοστος παραγωγης ειναι μερικα απο τα προβληματα συν του οτι δεν εχουμε θεσμικα οργανα να αναδειξουμε τα προβληματα μας στην απονιτροποιηση επι παραδειγματι θα επρεπε να μοιρασουν τη πιτα πιο δικαια για να μπουν περισοτεροι πλαφον 250 στρ πχ οχι στους μη κατα κυριο επαγγελμα αγροτες οχι στους συνταξιουχους οχι στα αεροδρομια κ στα μοναστηρια ΝΑΙ στα νεα παιδια που ξεκινουν τη ζωη τους ητοι νεοι αγροτες με 50 60 70 στρεματα

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία