BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Αύξηση 2% στο εµπόριο βάµβακος, βλέπει η ICAC, προσωρινές οι αναποδιές στην αγορά

Όσο µειώνονται τα αποθέµατα τόσο θα ενισχύεται η τιµή, λένε οι αναλυτές.

22-35_pin_3

Ελένη Δούσκα

12
0

Τρικλοποδιά στην αγορά βάµβακος βάζει το τελευταίο διάστηµα η έξαρση του κοροναϊού, που έχει επηρεάσει γενικά το εµπόριο των αγροτικών προϊόντων. Μάλιστα, οι αναλυτές πιστεύουν πως θα είχαµε κατακτήσει τα 70 σεντς ανά λίµπρα, αν δεν είχε προκύψει αυτή η περιπέτεια. Ωστόσο ευελπιστούν ότι µόλις ηρεµήσουν τα πράγµατα η αγορά θα επιστρέψει στα παλιά υψηλότερα επίπεδα.

Είναι αλήθεια πως υπάρχει ζήτηση καθώς οι κλώστες βρήκαν ευκαιρία στην πτώση να αγοράσουν φτηνότερα βαµβάκια κι αυτός ήταν και ένας από τους λόγους της ανοδικής αντίδρασης των τιµών τις τελευταίες ηµέρες. Την ίδια ώρα, στην ελληνική αγορά οι εκκοκκιστές έχουν µειώσει την προσφορά, καθώς θέλουν πρώτα να τελειώσουν µε τις υποχρεώσεις τους, να δουν τι περισσεύει και µετά να πουλήσουν έξτρα ποσότητες. Σηµειωτέον ότι εµφανίζονται και επιφυλακτικοί προς την πρόσφατη χρηµατιστηριακή διόρθωση. Λογικά, να σηµειωθεί ότι στις τιµές του ελληνικού προϊόντος δεν αναµένεται να δούµε µεγάλη διακύµανση πλέον, καθώς τα αποθέµατα µειώνονται και η αγορά της Τουρκίας θα χρειαστεί και άλλες ποσότητες λόγω των µεγάλων ποιοτικών και ποσοτικών προβληµάτων που είχαν φέτος.

Σε κάθε περίπτωση, διαφαίνεται µια προσπάθεια στήριξης των τιµών του ελληνικού προϊόντος σε όσο δυνατόν υψηλότερα πριµ επί των χρηµατιστηριακών τιµών, αλλά οι εµπορικοί οίκοι αυτό το διάστηµα αγοράζουν µόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο. Μάλιστα, η αγορά θέλει να κρατήσει αυτά τα επίπεδα τιµών και φυσικά όσο τραβάνε σε νέα υψηλά Dow Jones και λοιποί χρηµατιστηριακοί δείκτες, θα είναι λιγότερο πιθανή µια διόρθωση στο βαµβάκι.

Κορυφαίος εισαγωγέας η Κίνα

Μάλιστα, η τελευταία έκθεση της ICAC αναφέρει ότι την περίοδο 2019-2020 το παγκόσµιο εµπόριο βαµβακιού αναµένεται να αυξηθεί κατά 2%, φθάνοντας τα 9,4 εκατ. τόνους. Σύµφωνα µε την ICAC η Κίνα θα πρέπει να παραµείνει ο κορυφαίος εισαγωγέας στον κόσµο σε 1,8 εκατοµµύρια τόνους, αν και ο αριθµός αυτός θα αντιπροσωπεύει ετήσια πτώση 14%. Η παραγωγή αναµένεται να µειωθεί σε µερικές µεγάλες χώρες παραγωγής, µε την Τουρκία να αναθεωρείται προς τα κάτω σε 815.000 τόνους και το Πακιστάν σε 1.35 εκατ. τόνους. Ως αποτέλεσµα, οι εισαγωγές θα αυξηθούν και στις δύο χώρες σε 818.000 τόνους και 967.000 τόνους, αντίστοιχα.

Η Λατινική Αµερική θα πρέπει να καλύψει κάποια από αυτή την πρόσθετη ζήτηση. Η παραγωγή της Βραζιλίας αναµένεται να παραµείνει υψηλή στα 2,76 εκατ. τόνους και οι εξαγωγές αναµένεται να αυξηθούν κατά 19% σε 1,7 εκατ. τόνους. Η Αργεντινή αναµένεται επίσης να αυξήσει την παραγωγή της σε 358.000 τόνους, σηµειώνοντας κέρδη 39%, ενώ οι εισαγωγές αναµένεται να αυξηθούν κατά 57% σε 186.000 τόνους.

Κατά τις τρέχουσες εκτιµήσεις της παραγωγής και της κατανάλωσης, οι τιµές του βαµβακιού θα πρέπει να επιφέρουν µέτρια κέρδη µέχρι το τέλος της σεζόν. Να σηµειωθεί, τέλος, ότι η τρέχουσα πρόβλεψη των τιµών της ICAC για το δείκτη Cotlook A αναθεωρήθηκε στα 80 σεντς ανά λίµπρα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία