Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Στα 52 σεντς το Βαμβάκι, σε περιπέτειες τα εγχώρια εκκοκιστήρια

Στα 51,94 σεντς η λίμπρα, έκλεισε αργά την Δευτέρα στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης το βαμβάκι, μειωμένο κατά 3,24% σε σχέση με την τιμή της Παρασκευής.

images__11_

Γιάννης Πανάγος

6870
0

Ο κατήφορος που έχει πάρει η τιμή του εκκοκκισμένου βάμβακος στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, φέρνει σε δύσκολη θέση τα εγχώρια εκκοκκιστήρια που δεν έχουν διαθέσει μέρος της παραγωγής της προηγούμενης χρονιάς, ενώ καθιστά απαγορευτική οποιαδήποτε προπώληση για το προϊόν της νέας χρονιάς.

Σημειωτέον ότι η εξέλιξη αυτή έρχεται την ώρα που κορυφώνεται η προετοιμασία για τις εαρινές σπορές και δεν αποκλείεται να επηρεάσει αρνητικά και τις επιλογές των αγροτών σε σχέση με τη συγκεκριμένη καλλιέργεια.

Είναι πάντως σαφές ότι η διαμόρφωση της διεθνούς σ’ αυτά τα τόσο χαμηλά επίπεδα συνιστά υπερβολή και είναι αποτέλεσμα του πανικού που έχει επικρατήσει και σπρώχνει σε απίστευτα χαμηλά επίπεδα το σύνολο των προθεσμιακών αγορών εμπορευμάτων καθώς και των χρηματαγορών.

Αρκεί να αναφερθεί ότι τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης της Δευτέρας στη Νέα Υόρκη το βαμβάκι άγγιξε και το όριο των 50,99 σεντς η λίμπρα, χάνοντας 5,1%.  

Στις 18.591 μονάδες ο Daw Jones στα 23,43 δολ./βαρέλι το πετρέλαιο

Μεγαλύτερη ακόμα και από την παγκόσμια κρίση του 1929 χαρακτηρίζουν τη «βουτιά» της Wall Street και γενικότερα των διεθνών αγορών, οι οικονομικοί αναλυτές.

Το βράδυ της Δευτέρα καταγράφθηκε νέα μεγάλη πτώση στη Wall Street καθώς δεν πέρασε για δεύτερη φορά από τη Γερουσία το πακέτο τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας με το ποσό των 2 τρις δολαρίων που προωθεί η κυβέρνηση Τραμπ.

Το κλίμα στην εν λόγω αγορά δεν κατάφερε να αντιστρέψει ούτε η δέσμευση της Fed για απεριόριστες αγορές αμερικανικών ομολόγων και άλλων ενυπόθηκων τίτλων, καθώς και για επιπλέον εργαλεία χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις.  

Επιπλέον, ο διοικητής της Fed του Saint Louis, James Bullard προειδοποίησε, ότι η ανεργία στις ΗΠΑ θα μπορούσε να εκτιναχθεί από το 3% στο 30% τους επόμενους μήνες, καθώς ο πλανήτης προσπαθεί να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορωνοϊού.

Εάν φτάσει στο ποσοστό αυτό, η ανεργία θα είναι υψηλότερη απ' ό,τι ήταν στη Μεγάλη Ύφεση και τρεις φορές υψηλότερη απ' ό,τι στην ύφεση του 2007-2009.

Ο κ. Bullard είπε επίσης πως αναμένει μια πρωτοφανή πτώση του ΑΕΠ κατά 50% το β' τρίμηνο.

Πρόκειται για κάτι αναπόφευκτο, προκειμένου να περιοριστεί ο ιός μέσω της «κοινωνικής αποστασιοποίησης» ή τις κυβερνητικές εντολές προς όλους να μείνουν στα σπίτια τους.

Στη Wall Street, o Dow Jones «βούλιαξε» 3,04% ή 582 μονάδες στις 18.591, ο S&P σημείωσε πτώση 2,93% στις 2.237 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα μόλις 0,27% στις 6.860 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των United Technology (-8,6%) και Chevron (-8,3%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι τίτλοι των Boeing (+12%) και Intel (+8,2%).

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου παρέμεινε κάτω από το ψυχολογικό όριο του 1%. Ειδικότερα, το 10ετές υποχώρησε κατά εννέα μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 0,75%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 3,5% στα 23,43 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού «εκτοξεύτηκε» 5,6% στα 1.567 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,3% έναντι του ευρώ στο 1,0725 δολ. από 1,0696 την προηγούμενη εβδομάδα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία