BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Μικρή η σοδειά βάμβακος, πέφτει το απόθεμα, πάνω από 74 σεντς η διεθνής τιμή

Θεμελιώδη ανοδικά για την αγορά βάμβακος αποτυπώνει η τελευταία έκθεση του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), με την φετινή παραγωγή της χρηματιστηριακής αγροτικής πρώτης ύλης να έχει σημειώσει αισθητή μείωση, την στιγμή που η κατανάλωση ανακάμπτει.

http___prod-upp-image-read_ft__1_

16
0

Σε αυτό το νέο πλαίσιο, η τιμή βάμβακος στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, έσπασε το φράγμα των 74 σεντς, με τα συμβόλαια Μαρτίου, να διαπραγματεύονται πλέον στα 74,31 σεντς ανά λίμπρα, ενώ εκείνα του Μαΐου στα 75,12 σεντς.

Η σοδειά των ΗΠΑ επιτέλους αποτυπώνεται στις εκθέσεις του USDA μειωμένη  κατά 1.14 εκατ. δέματα. Ήταν κάτι που η αγορά ανέμενε εδώ και περίπου δύο μήνες, εξαιτίας των καταστροφών που σημειώθηκαν στις βαμβακοπολιτιείες του Μισισίπι τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, ωστόσο οι τεχνοκράτες του USDA δεν είχαν ενσωματώσει τη μείωση στις εκτιμήσεις των προηγούμενων μηνιαίων εκθέσεων.

Μείωση παγκόσμιας παραγωγής

Στην έκθεση Δεκεμβρίου του USDA μειωμένη καταγράφεται και η παγκόσμια παραγωγή, κατά 2,2 εκατ. δεμάτια, αφού πέραν των ΗΠΑ, απώλεια παραγωγής σημείωσαν και Ινδία, Πακιστάν. Με την παγκόσμια κατανάλωση βάμβακος, παρασυρόμενη από την ανάκαμψη της βιομηχανικής δραστηριότητας και άρα των κλωστηρίων σε Κίνα και Ινδία, αυξάνεται κατά 1,6 εκατ. δεμάτια, με τα τελικά αποθέματα της χρονιάς 2020/21 να αποτιμώνται μειωμένα κατά 3,9 εκατ. δεμάτια.

Στην αγορά των ΗΠΑ, που λειτουργεί ως σημείο αναφοράς για τις τιμές, η μείωση των αποθεμάτων φτάνει στα 1,5 εκατ. δεμάτια, με τις εξαγωγές της χώρας ενισχυμένες ειδικά προς την Κίνα, όπου βρίσκεται εν εξέλιξη η εμπορική συμφωνία στην οποία κατέληξαν πέρυσι τέτοιο καιρό περίπου, με την δυναμική ωστόσο  της αγοράς να μην προλαβαίνει να εκδηλωθεί λόγω πανδημίας.

Πόσο θα κρατήσει το μομέντουμ;

Οι αναλυτές συνηθίζουν να λένε πως η επίδραση των εκθέσεων του USDA στην αγορά διαρκεί το πολύ τρεις μέρες, με την πραγματικότητα ωστόσο αυτήν την φορά να μην αποκλείεται ότι θα παρεκκλίνει από τον κανόνα. Οι αλλαγές  που με επίσημο τρόπο καταγράφει το USDA είναι δομικές ως  προς την ισορροπία προσφοράς και ζήτησης, ενώ παράλληλα φωτογραφίζουν και μια συνθήκη επιστροφής στην προ πανδημίας κανονικότητα, με την λειτουργία των κλωστηρίων να επιστρέφει δηλαδή στους παλιούς ρυθμούς.  

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία