BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Η εγχώρια εκκόκκιση δεν ακούει τα 77 σεντς της διεθνούς τιμής βάμβακος

Τα 77 σεντς ανά λίµπρα στο κλείσιµο της Πέμπτης 17ης Δεκεµβρίου για τα συµβόλαια Μαρτίου στο βαµβάκι και η διεθνής αγορά φαίνεται πως έχει ήδη διαµορφώσει τις συνθήκες για νέο ανοδικό κύκλο στο προϊόν που βρίσκεται στο +7% συγκριτικά µε τα επίπεδα Νοεµβρίου, όσο τα ταµπλό για τους επόµενους µήνες να αναγράφουν τιµές άνω των76 σεντς.

22_19

16
9

Το ανοδικό κλίµα στην παγκόσµια αγορά ωστόσο, όχι µόνο δεν έχει µεταφερθεί στην ελληνική αγορά, αλλά αντιθέτως όπως µεταφέρουν στην Agrenda κάποιοι παραγωγοί, οι εκκοκκιστές το τελευταίο διάστηµα επιδίδονται σε ένα παιχνίδι πίεσης των τιµών, που δεν ανταποκρίνεται στη διεθνή συγκυρία, κρατώντας τις προσφορές στο σύσπορο στην καλύτερη των περιπτώσεων στα 42 λεπτά το κιλό. Οι µεταποιητές φαίνεται πως εκµεταλλεύονται τα όσα ακούγονται για έκτακτη ενίσχυση των παραγωγών λόγω της πανδηµίας. 

Εν τω μεταξύ σχεδόν όλο τον Δεκέμβριο, οι αγοραπωλησίες στο διεθνές χρηµατιστήριο κυµαίνονταν σε ένα εύρος τιµών οριακά κάτω από τα 75 σεντς και σταθερά πάνω από τα 70. Σύµφωνα µε εκτιµήσεις αναλυτών, γι’ αυτό το νέο ράλι στις αγορές καθοριστικό ρόλο έπαιξε η έκθεση προσφοράς και ζήτησης του αµερικανικού υπουργείου Γεωργίας, αλλά και το ευρύτερο κλίµα αισιοδοξίας στις αγορές που συνδέεται µε την έναρξη των εµβολιασµών κατά του Covid-19.

Το ενδεχόµενο ανάσχεσης  της πανδηµίας και τη θετική ανταπόκριση των αγορών καταγράφουν σε πρόσφατο δηµοσίευµά τους οι Financial Times. Πριν από αυτό όµως, το βράδυ της περασµένης Πέµπτης 10 Δεκεµβρίου το υπουργείο γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) αποτύπωσε ανοδικά θεµελιώδη για την αγορά βάµβακος µε τη φετινή παραγωγή να έχει σηµειώσει αισθητή µείωση, τη στιγµή που η κατανάλωση ανακάµπτει.

Η σοδειά των ΗΠΑ επιτέλους αποτυπώνεται στις εκθέσεις του USDA µειωµένη  κατά 1,14 εκατ. δέµατα. Ήταν κάτι που η αγορά ανέµενε εδώ και δύο µήνες, λόγω των καταστροφών στις βαµβακοπολιτιείες του Μισισίπι τον Σεπτέµβριο και τον Οκτώβριο, ωστόσο οι τεχνοκράτες του USDA δεν είχαν ενσωµατώσει τη µείωση στις εκτιµήσεις των προηγούµενων µηνιαίων εκθέσεων.

Εν τω µεταξύ, στην έκθεση ?εκεµβρίου του USDA µειωµένη καταγράφεται και η παγκόσµια παραγωγή, κατά 2,2 εκατ. δεµάτια, µε απώλεια παραγωγής σε ΗΠΑ, Ινδία και Πακιστάν. Η παγκόσµια κατανάλωση βάµβακος, παρασυρόµενη από την ανάκαµψη της βιοµηχανικής δραστηριότητας και των κλωστηρίων σε Κίνα και Ινδία, αυξάνεται κατά 1,6 εκατ. δεµάτια και τα τελικά αποθέµατα µειώνονται κατά 3,9 εκατ. Δεµάτια.

Σχόλια (9)
Προσθήκη σχολίου

26-12-2020 10:14ΣΑΒΒΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΙΣ

Στην ελεύθερη αγορά και στον υγιές ανταγωνισμό των επιχειρήσεων του καπιταλισμού μακριά από τις δήθεν ζημιογόνες ενώσεις των αγροτικών συνεταιρισμον γινόμαστε μάρτυρες στην σφαγή του αγροτη μπροστά στο καρτελ των επιχειρήσεων με το κράτος να εκτελεί χρέη δημιου.

Απάντηση

26-12-2020 10:13ΣΑΒΒΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΙΣ

Στην ελεύθερη αγορά και στον υγιές ανταγωνισμό των επιχειρήσεων του καπιταλισμού μακριά από τις δήθεν ζημιογόνες ενώσεις των αγροτικών συνεταιρισμον γινόμαστε μάρτυρες στην σφαγή του αγροτη μπροστά στο καρτελ των επιχειρήσεων με το κράτος να εκτελεί χρέη δημιου.

Απάντηση

23-12-2020 17:00Νίκος

Γιατί να ακούσει τα 77 cents η εγχώρια εκκόκκιση? Αφού πήραν όλη την παραγωγή με ανοιχτές τιμές τώρα κάνουν ότι θέλουν. Στην τελική εμείς φταίμε.

Απάντηση

23-12-2020 10:48ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΒΛΙΔΗΣ

Να μην βάλουμε βαμβάκι για μια χρονια να δείτε πως θα τους τσουξει!!! Αλλα ποιος τολμά ;παμε σαν το πρόβατα και τους δίνουμε το βαμβάκι τσαμπα!!!

Απάντηση

22-12-2020 07:51Παμε

Να κάνουμε μπλόκα στα εκκοκιστηρια. Να μην φύγει εμπόρευμα να χάσουν λεφτά . Αυτή είναι η λύση.

Απάντηση

22-12-2020 00:46JMJM JMJM

GSRDFS

Απάντηση

21-12-2020 23:16ΒΟΛΟΣ

ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΕΤΑ ΤΑ 35 ΛΕΠΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΣΕ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ ΣΥΓΧΡΩΤΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΥΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ. ΤΕΛΙΚΑ ΜΑΣ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΝ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ.

Απάντηση

21-12-2020 18:15ΤΟΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ!!!!ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΠΑΡΕΤΕ ΜΑΖΙ ΣΑΣ..ΠΛΕΟΝΕΚΤΕΣ!!!

Απάντηση

21-12-2020 08:44Ορχομενός

Το άρθρο μιλάει για σκάνδαλο κ το ότι οι εκκοκιστες δρουνε ως μαφία. Η μαφία ή με κυβερνητικό αγώνα ξηλώνεται ή με φυσικό αγώνα. αυτή η κοροϊδία δεν πάει άλλο.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία