BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Στόχος το 1 δολάριο στη διεθνή τιμή βάμβακος, 60 λεπτά το σύσπορο

Στις διαπραγµατεύσεις ως βάση το συµβόλαιο του ενός δολαρίου παράλληλα µε τις τιµές, αυξηµένα και τα κόστη της καλλιέργειας

22-35_30

Πέτρος Γκόγκος

68
0

Τα ταµπλό στο χρηµατιστήριο εµπορευµάτων της Νέας Υόρκης έγραψαν τα 96,5 σεντς ανά λίµπρα για τα ενεργά συµβόλαια ∆εκεµβρίου 2020, µια τιµή που δίνει εύκολα τα 60 λεπτά στο εγχώριο σύσπορο, εφόσον διατηρηθεί αυτό το κλίµα ανόδου στις διεθνείς αγορές. Και οι ενδείξεις υπαγορεύουν ότι αυτό θα συνεχιστεί, µε την αγορά να κεντράρει πλέον στο επίπεδο των 100 σεντς ανά λίµπρα, ήτοι του ενός δολαρίου, εφόσον οι χρηµατιστηριακές συναλλαγές σπάσουν την αντίσταση των 97-98 σεντς ανά λίµπρα.

Βέβαια σε αυτά τα υψηλά οι Έλληνες αγρότες καλούνται να συνυπολογίσουν και τα αυξηµένα κόστη που είχε φέτος η καλλιέργεια, σχεδόν σε όλο το εύρος των εισροών. Τα ποτίσµατα ήταν περισσότερα φέτος, µε την τιµή στο πετρέλαιο να έχει τσιµπήσει πάνω από µισό ευρώ τους τελευταίους δώδεκα µήνες, όσο φυτοπροστασία και θρέψη έγραψαν αυξήσεις της τάξης του 30%. Με άλλα λόγια, το κόστος της καλλιέργειας έχει ήδη καλύψει σηµαντικό µέρος της διαφοράς που γράφουν πλέον τα συµβόλαια προπώλησης συγκριτικά µε τα φιξαρίσµατα που έγιναν τον περασµένο ∆εκέµβριο. Επιπλέον ήδη γίνονται συζητήσεις στα παραγωγικά κέντρα της χώρας περί αύξησης των συµβολαίων ενοικίασης γης, µε τον ανταγωνισµό µάλιστα να είναι έντονος και από τα σιτηρά. 

Καταλύτης πάντως ώστε η τιµή στο βαµβάκι να σπάσει τις προηγούµενες αντιστάσεις των 93 σεντς και να βρει στήριγµα γύρω από τα 95 σεντς, επίπεδο που κράτησε µέχρι και το κλείσιµο της εβδοµάδας, ήταν η έκθεση προσφοράς και ζήτησης του αµερικανικού υπουργείου Γεωργίας (USDA), η οποία έκοψε πάνω από 540.000 δέµατα από την αµερικανική παραγωγή. Βασική προσαρµογή λοιπόν ήταν η εκτίµηση για παραγωγή της τάξης των 17,26 εκατ. δεµάτων κάτι που σηµαίνει λιγότερη αµερικάνικη πρώτη ύλη στις διεθνείς αγορές κατά 200.000 δέµατα, αλλά και ροκάνισµα τελικών αποθεµάτων κατά τουλάχιστον 300.000 δέµατα, που σχεδόν εξαντλούνται στα 3 εκατ. δέµατα.

Ταυτόχρονα µειωµένη είναι και η παραγωγή της Βραζιλίας κατά 750.000 δέµατα. Υπό αυτήν την πίεση της προσφοράς οι διεθνείς αναλυτές εκτιµούν πως είναι θέµα χρόνου η αγορά να γράψει τα 100 σεντς, επίπεδο τιµών που ήδη φέρεται ότι πληρώνουν τα κλωστήρια. Ωστόσο, ιστορικά η περιοχή πάνω από τα 95 σεντς ανά λίµπρα ωθεί τα κλωστήρια στο να περιορίζουν το µερίδιο του βαµβακιού και να στρέφονται στις συνθετικές ίνες.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία