BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Καρφώνουν 120 σεντς τα συμβόλαια Δεκέμβρη με σύσπορο στα 85 λεπτά

Σε ανοδικό κανάλι κινείται η αγορά βάμβακος στο κομμάτι που αφορά στα συμβόλαια της νέας σοδειάς, με την αναλογία της διεθνούς τιμής να δίνει πάνω από 82 λεπτά το κιλό για το σύσπορο προς προπώληση.

turquoise-cotton-field-iulia-paun

Πέτρος Γκόγκος

2192
2

Τα συμβόλαια Δεκεμβρίου δοκιμάζουν τα 120 σεντς η λίμπρα, καθώς κλείνει η ψαλίδα ανάμεσα σε αυτά και τα ενεργά συμβόλαια της περσινής σοδειάς, με τον Μάιο να κινείται ανάμεσα στα 135 και τα 140 σεντς η λίμπρα. Σε αυτό το σημείο, οι διεθνείς αναλυτές εκτιμούν πως τα περιθώρια περαιτέρω ανόδου στα ενεργά συμβόλαια περιορίζονται, καθώς το ενδιαφέρον της αγοράς μεταφέρεται στις φετινές σπορές και τη νέα σεζόν. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, εύκολα γίνεται η διαπίστωση ότι οι ισορροπίες στην παγκόσμια αγορά, εξακολουθούν να ευνοούν το προϊόν, αφού η άνοδος των αγορών έρχεται έπειτα από μια έκθεση προθέσεων σποράς που έδωσε +9% επιπλέον εκτάσεις στις ΗΠΑ, αλλά και μια έκθεση προσφοράς και ζήτησης, τη δεύτερη κατά σειρά που δίνει αφορμές υποχώρησης παρά ανόδου, μιας και διαφαίνεται μια υποχώρηση της ζήτησης από την Κίνα. Βέβαια, ο πιο κρίσιμος παράγοντας σε αυτήν την περίοδο, είναι η επίμονη ξηρασία που πλήττει τη ζώνη του Τέξας και της Οκλαχόμα, κάτι που σίγουρα θα έχει αντίκτυπο τόσο στο επερχόμενο τονάζ των ΗΠΑ, όσο και στη χρηματιστηριακή τιμή.

Σύμφωνα με τη στήλη «Χρηματιστήριο Βάμβακος» του τελευταίου φύλλου της Agrenda, στην εγχώρια αγορά, οι προπωλήσεις για τη νέα σοδειά, ανεβαίνουν και αυξάνονται. Συγκεκριμένα, «άρχισαν τα κλεισίματα τιμών νέας σοδειάς από πλευράς παραγωγών μια που οι τιμές άνω των 80 λεπτών/κιλό είναι άκρως δελεαστικές. Κατ’ επέκταση φιξαρίσματα τιμών πώλησης και από τους εκκοκκιστές. Αυτό ακούγεται αρκετά λογικό δεδομένου πως οι τιμές όλων των εμπορευμάτων βρίσκονται αυτήν την στιγμή στα ύψη χωρίς κανείς να ξέρει πού θα βρίσκονται σε πέντε μήνες από σήμερα στην περίπτωση ομαλοποίησης και αποκλιμάκωσης των τιμών ενέργειας».

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

14-04-2022 19:37Πέτρος

Οι βαμβακοκαλλιέργητες είναι οι μεγάλοι χαμένοι με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Όταν η τιμή του ήταν 0.38-0.40 ,άφησαν τον βαμβακοκαλλιέργητη στο έλεος του Θεού. Αποτέλεσμα: εξαφανίστηκαν οι μικροί καλλιεργητές ,αφού δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν κ τα χωράφια τους τα πήραν οι έχοντες. Με τον κορονοιο πολλοι πήραν λεφτά με τη δικαιολογία ότι το προϊόν τους ,λόφο κορονοιου , δεν έχει καλή τιμή σώθηκαν κάποιες υποσχέσεις αλλά μέχρι να βγει ο αγρότης στα χωράφια .βέβαια σημαντικό παράγοντα ,τον κυριότερο , παίζει αν έχεις φίλο συγγενή κτλ υπουργό η βουλευτή ώστε με φωτογραφική διάταξη να πάρεις αυτά που δεν θα πάρει αυτός που δικαιούται..

Απάντηση

14-04-2022 16:30Σταύρος

Ας μην ήταν η συνδεδεμένη και θα βλέπατε πόσοι θα έσπερναν βαμβάκι με τόσα έξοδα που έχει

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία